NOVI Zakon o inspekcijama u RS, koji je u pripremi, doprineće da se konačno na lokalu više ne preklapaju republičke i opštinske inspekcije, odnosno da kod nekog privrednika ove dve inspekcije ne dolaze u istoj sedmici. Takođe, uvodi se i krivično delo za poslodavce koji ne prijavljuju radnike, ali i pogodinsti za mlade koji prvi put ulaze u biznis, navodi u intervju za "Novosti" Lejla Rešić, ministr uprave i lokalne samouprave RS.


* Kako konkretno nameravate da pomognete mladima koji pokreću posao?

- Izabrali smo način da mladima u Srpskoj maksimalno pomognemo kada započinju prvi biznis u RS ili prvi put registruju preduzeće, a imaju do pet prijavljenih radnika. Po zakonu, kada im prvi put inspektor dođe u kontrolu napraviće zapisnike šta su uradili pogrešno, ako su uradili, i dužnost će mu biti da pojasni kako sve nepravilnosti da otklone. Neće biti odmah pisanja i naplate kazne. Ideja je da na ovaj način mladima damo vetar u leđa da započnu svoj biznis, a da se ne brinu odmah da će biti kažnjeni zbog nekog propusta. Kroz zakon menjamo i svest građana i poslodavaca da inspektori nisu oni kojih samo kažnjavaju već i da su tu da edukuju i pomažu.


* Dokle se stiglo sa projektom "E-bebe"?

- Taj projekt se privodi kraju. Osnavna ideja je da svako porodilište u RS ima matičara i da roditelji već po pri izlasku iz bolnice mogu svu dokumentaciju o bebi da ostave u porodilištu i da je dobiju za koji dan u mestu gde žive. Neće morati ići naknadno da rade ovaj posao. Imamo u Srpskoj 13 porodilišta i svi su ušli u projekat. Očekujemo da zaživi do kraja godine. Naša obaveza je da obučimo ljude koji će raditi kao matičari u bolnicima.


* Vlada je uputila inicijativu o raspuštanju Skupštine opštine Rudo Narodnoj skupštini RS, jer je propao opoziv načelnika. Zašto ovo još nije urađeno u opštini Teslić gde je, takođe, propao opoziv načelnika?

- U Tesliću skupština nije usvojila izveštaj o opozivu načelnika i zbog toga čekamo stav republičke komisije. Zakon je ovde jasan i ukoliko ne prođe referendum to je jedan od elemanata za raspuštanje lokalnog parlamenta.


Pročitajte još: Lejla Rešić: Uvesti e-matičare u porodilišta!


* Već mesecima traje priča oko Fonda za reformu javne uprave u BiH gde se Srpska optužuje za blokadu rada Fonda?


- To nije tačno! Mi nemamo problem sa reformom javne uprave. RS ima i svoje nadležnosti i svoje procese. Mi imamo program koji provodimo. U poslednjih deset godina, otkad sam ja na čelu ovog ministarstva, uradili smo mnogo stvari. Prvi smo i jedini u mnogo čemu. Recimo, prvi smo uradili Zakon o državnim službenicima, Zakon o platama državnih službenika i svih budžetskih korisnika, radili smo reformu matičnih knjiga koja nije rađena od 1948. godine. Sve smo to sami finansirali.