ОВА година ће бити максимално искоришћена на унапређењу рада служби у Српској и на имплементацији Закона о општем управном поступку РС, али и на оснивању е-матичара у државним породилиштима, каже, за "Новости", Лејла Решић, министар локалне управе и самопураве РС.

Када се говори о раду јавних служби, министарка каже да је Влада прописала да грађани морају бити активно укључени у процес доношења било каквог решења или остваривања права, и то се мора примењивати на терену!

- Другим речима, када се прими захтев грађана, мора да им се одговори у року од 10 дана, да ли је захтев комплетан или није, а не да обавештење стигне 29. дана од подношења захтева да фали један папир. Инсистираћамо да грађани буду максимално испоштовани. Фокус у овој години је да отворимо администрацију према грађанима и да будемо прави сервис и привреде и грађана - истиче министарка Решић.

Према њеним речима, идеју увођења е-матичара у државна породилишта нису могли реализовати без законске претпоставке, али се сада иде у правцу доношења решења.

- Размишљамо да би канцеларија е-матичара могла да буде у државним породилиштима. Тако би родитељи предали сву документацију по изласку из породилишта, а након од седам до десет дана отишли у општину у којој живе и покупили папире. Ово ће бити наш следећи корак. Нема разлога да то не урадимо, кад је све увезано, а и време је да изађемо из шаблона - истиче Решићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лејла Решић за „Новости“: Заустављено незаконито запошљавање


Она каже да ће се ове године фокусирати и на контроле инспекцијских органа, односно озбиљније се ухватити укоштац са општинским и републичким инспекцијама.

ПРИЈАВЕ Једно од породилишта

- Чињеница је да су контроле одређених привредних субјеката честе. Прво им дође општински, па републички инспектор, и то за скоро иста питања. А то је оптерећујуће и за привреду, и за грађане, и томе се мора стати на крај - истиче министарка.

Очекивања од новог сазива Владе, каже, су да наставе добар рад.

- Радује ме што је амбијент другачији у смислу да ћемо имати бољу конекцију са влашћу на нивоу БиХ када се формира. Последње четири године тај однос је био веома лош - каже Решићева.


НА ИСТОМ "КУРСУ"

ФУКЦИОНЕРКА ДНС, Лејла Решић каже да политички пут ДНС остаје исти какав је био.

- Настављамо рад где смо стали. Разлази на политичкој сцени нису ништа ново. ДНС ради по програму на основу којег су нам грађани и дали огромно поверење на протеклим изборима - истиче Решићева.