Čubrilović: Oluja - najveće etničko čišćenje

Tanjug

02. 08. 2019. u 15:30

Чубриловић: Олуја - највеће етничко чишћење

Foto: Arhiva VN

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske ocenio je da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske
Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obeležavanja 4. avgusta, Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", da je to najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije koje je izvršeno u sukobima devedesetih godina prošlog veka.


"Činjenica da nisu pravosnažno osuđeni oni koji su odgovorni za ovaj strašni zločin, u kojem je pobijeno oko 2.000 civila i proterano oko 250.000 Srba, čija su imanja i kuće uništene i spaljene, predstavlja potpuni poraz međunarodnog prava i pravde", istakao je Čubrilović, prenela je RTRS.

Kako je naveo, slično kao što i pre 24 godine bombardovanje izbegličkih srpskih kolona, u kojima su bili nemoćni starci, žene i deca, nije zanimalo međunarodnu zajednicu, čini se, da ih ni danas ne zanima istina, utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za stradanje srpskog naroda.

PROČITAJTE JOŠ: Traže od vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju zločine tokom "Oluje"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske ocenio je da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske.

To je, kako je naglasio, veoma bolno nacionalno i istorijsko pitanje i važno je, dodaje, razvijati kulturu sećanja i nove generacije upoznati sa ovim zločinom i uvek iznova podsećati na stradanja srpskog naroda u brutalnoj i nehumanoj vojnoj akciji "Oluja" i zahtevati da odgovorni za ove zločine izađu pred lice pravde.

Porazno je i to što se ovaj tragični datum u Hrvatskoj slavi i što se veliča akcija "Oluja", a posebno je porazno to što se na određenim mestima slavi uz obeležja koja su bila karakteristična za ustašku NDH, rekao je Čubrilović.


"Sve to pokazuje u kakvom su nezavidnom položaju malobrojni Srbi u Hrvatskoj, i s kakvim se problemima susreću proterani Srbi koji ni do danas nisu uspeli da ostvare elementarna ljudska, radna i imovinska prava u toj zemlji, koja je, pri tom, i članica Evropske unije", zaključio je Čubrilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

02.08.2019. 17:03

Taj bivši novi svetski poredak koji se sad raspada je prvo proterao naše sunarodnike sa njihovih vekovnih ognjišta da bi onda pokrenuo i milone nesrečnika sa bliskog istoka ka Evropi.Sa tugom treba da se sećamo progona našeg naroda i da pamtimo zločince i politike u susedstvu koje su bile odgovorne za to jer će u bliskoj budućnosti situacija biti znatno drugačija nego na početku 90-tih prošlog veka i nadam se da ćemo biti dovoljno pametni da znamo kako da se postavimo prema susedstvu.