Traže od vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju zločine tokom Oluje

Tanjug

02. 08. 2019. u 09:54

Траже од власти у Хрватској да процесуирају злочине током Олује

Foto Arhiva VN

Poziv uputili uz ocenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja
Više nevladinih organizacija iz Zagreba pozvalo je danas vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju ratne zločine koji su se dogodili za vreme akcije "Oluja", uz ocenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja.

NVO izražavaju saosećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije Oluja i podsećaju da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, te da za sprovedeno etničko čišdenje i ratne zločine nisu procesuirani počinioci.

PROČITAJTE JOŠ -SRAMOTNA IZJAVA KITAROVIĆ: "Oluja" je spasila BiH, ne zaboravite ko vam je pružio ruku

Ocenjuju da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemerna i da ne vodi pomirenju, dijalogu, razumevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove predratne domove i apeluju da se podstiče povratak stanovništva u tu zemlju.

Upozoravaju da ratna retorika ni 24 godine od ratnih operacija u Hrvatskoj ne jenjava i pozivaju vladu i Sabor da zaustave militarizaciju društva, suoče se sa prošlošću i preuzmu odgovornost za ratne zločine tokom i posle Oluje.

Saopštenje su potpisali Centar za žene žrtve rata-ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum iz Zagreba, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK iz Sarajeva i Ženska mreža Hrvatske i Žene u crnom iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije