Maša atrakcija na Ozrenu

Lj. ĐURIĆ

10. 07. 2019. u 18:55

Маша атракција на Озрену

Mašino kupanje u jezeru

Medvedica kojoj su krivolovci ubili majku, pripitomljena je i oduševljava Dobojlije. Medu posećuju izletnici, pa i iguman manastira Sveti Nikola

PARAGLAJDERISTA i predsednik Gradske boračke organizacije Doboj Petar Tubić pripitomio je mladunče medvedice koju su nepoznati krivolovci odstrelili i mali meda je ostao siroče.

Tubić na Okolištima u Gornjoj Paklenici u Sportskom omladinskom centru adrenalina i turizma, kojim takođe rukovodi, Maši je našao novi dom, gde ukoliko želi u ove tople dane kada nema kupača radnim danima može i da se okupa u njihovom jezeru. Nedavno su ga tu posetila i deca sa Kosova, koji su bili gosti Petrova i Doboja, a u ponedeljak i reprezentativci Srbije u sedećoj odbojci.

PROČITAJTE JOŠ - U Švajcarskoj zbrinut medved oduzet u Srbobranu (FOTO)

Šta će nadalje biti sa Mašom i njenim "odrastanjem", Tubić kaže da već razmišljaju o tome. Kako u Republici Srpskoj nema azila za medvede, a pre nego što bi vremenom morao da bude smešten u neki rezervat ili zoološki vrt kaže da razmišljaju kako da ga zadrže na ovim prostorima.

- Ozren nema stanište za medvede, oni koji se nađu na ovim prostorima su uglavno u prolazu, pa razmišljamo da u saradnji sa dobojskom Turističkom organizacijom i gradonačelnikom Borisom Jerinićem na Ozrenu formiraju stanište da Maša i kad poraste ostane na ovoj planini - kaže, za "Novosti", Tubić.

Petar Tubić sa mladunčetom

Svestan je, veli, da bi mogla postojati opasnost da, kada meda malo odraste, instinktivno odluta u šumu i, kao i njegova majka, postane plen nesavesnih krivolovaca.

Zasada Maša ostaje na planini Ozren, a ovog leta su dolazak na jezero, upravo zbog mečeta, najavili mnogi Tubićevi prijatelji i poznanici, kao i izletnici. Žele da ga vide, ali i da se fotografišu sa njim.

PROČITAJTE JOŠ - PET KILOMETARA OD CENTRA ČAČKA I, ode medved ka Jelici...


- Mašu kamera voli i postao je prava atrakcija, a, što je zanimljivo, voli i on da pozira.

I novopostavljeni iguman manastira Sveti Nikola na Ozrenu Gavrilo Stevanović, medu neretko poseti od kada je došao na službu u srednjovekovnu zadužbinu Kralja Dragutina.

- Navikao je na ljude i svima, pa i deci, dozvoli da ga pomaze i poigraju se sa njim. Nismo imali svoga medu već sam Petru, koji mu je sada i otac i majka, dao da mu kupi i počasti medu njegovom omiljenom poslasticom - kaže iguman Gavrilo.

Iguman manastira Ozren sa medvedićem


PARAGLAJDING

MAŠI se, kažu nam na Okolištima, posebno sviđa da posmatra vežbe ovdašnjih paraglajdera, koji u okviru dobojskog Praglajding kluba ParaGhost ("Paragost") vežbaju na Ozrenu. Kažu da su ga jedva odvojili od jedne letelice na kojoj je pokušava da se namesti za poletanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije