Most u Gradiški grade već od jeseni!

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 06. 2019. u 07:43

Мост у Градишки граде већ од јесени!

Most u Gradišci Foto S. Mišljenović

Počinje izgradnja koridora "Pet Ce" kroz Republiku Srpsku, najava realizacije velikih investicija. Trninić: Aktivno se radi na projektima auto-puta Banjaluka-Prijedor i Bijeljina-Rača

NAKON što je u Doboju ozvaničen početak radova na prvoj deonici panevropskog Koridora 5C na teritoriji Srpske, čija je vrednost 70 miliona evra, institucije RS ove godine očekuje i početak gradnje mosta u Gradiški na Savi, kao jedne od najvećih investicija, koja će doprineti konačno povezivanju auto-puta Banjaluka - Gradiška sa Hrvatskom!

Pročitajte još - Srpskoj za putnu mrežu 300 miliona KM!

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže da je početak radova na Koridoru 5C nastavak projekta auto-puta "9. januar" i povezivanja sa Beogradom.

- Ovo je vredan projekat i zacrtali smo da do 2030. godine izgradimo mrežu auto-puteva dugu oko 420 kilometara. Ovo je dokaz da Srpska može izvoditi zahtevne i skupe projekte, na šta treba da budemo ponosni - naveo je Trninić.

Prema njegovim rečima, ove godine se konačno očekuje i početak izgradnje mosta u Gradiški na Savi, a procene su da radovi mogu početi u septembru mesecu.

- Mnogi saobraćajni projekti u Srpskoj su blizu realizacije i rade se eksproprijacije zemljišta i projektovanja - ističe Trninić.

AUTO-PUT AUTO-put na Koridoru 5C, čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procenjena je na 500 miliona evra.

On kaže da su posebno u fokusu projekti auto-puteva Bijeljina - Rača i Prijedor - Banjaluka.

- Kineska kompanija koja će graditi auto-put Banjaluka - Prijedor radi na tom projektu. Očekujemo da naredne godine, na jesen, započne izgradnja te deonice - dodaje ministar.

Inače, kada se govori o prvoj deonica auto-puta na Koridoru 5C, ona se gradi na potezu Johovac - Rudanka u dužini od 5,65 kilometara i biće finansirana kreditnim sredstvima EBRD i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

ERDOGAN NA POLAGANjU TEMELjCA? MINISTAR Trninić kaže da se početkom jula očekuje polaganje kamena temeljca za novi most na Rači, koji gradi Srbija. Most će biti 300 metara nizvodno od sadašnjeg mosta. Kako kaže Trninić, postoje informacije da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doći na postavanje kamena-temeljca za taj most, jer će na izgradnji biti angažovana i jedna turska kompanija.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da je ovo izuzetan projekat i da je za Vladu bitno da se nastavljaju javne investicije, koje omogućavaju zapošljavanje radnika i povećanje BDP.

On je naveo da je ovaj deo auto-puta vredan 70 miliona evra i da će u narednih 15 do 20 dana biti održana posebna sednica Narodne skupštine Srpske, da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju auto-puta do Rače i granice sa Srbijom.

- Tom deonicom gradićemo i gasovod i jednim udarcem ubićemo dve muve. Radićemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima, kako bismo život ljudi u Srpskoj učinili što boljim i zaustavili njihov odlazak sa ovih prostora - rekao je Višković.

Direktor preduzeća "Autoputevi" Dušan Topić istakao je da je reč o značajnom projektu za Srpsku i tu firmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije