MOSTOVI NA KRIVOJ DRINI: Izložba o vezama Srbije i Srpske

D. L.

20. 05. 2019. u 19:28

Manifestaciju otvorio zamenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, koji je istakao da je ovo rezultat zajedničkih napora užičkog i Arhiva Republike Srpske

МОСТОВИ НА КРИВОЈ ДРИНИ: Изложба о везама Србије и Српске

Foto Tanjug

U zvorničkoj Svetosavskoj galeriji danas je otvorena zajednička izložba dokumenata Arhiva Republike Srpske i Istorijskog arhiva iz Užica na kojoj su postavljene fotografije svih 25 mostova na reci Drini.

Izložbu pod nazivom "Mostovi na krivoj Drini" otvorio je zamenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, koji je istakao da je ovo rezultat zajedničkih napora užičkog i Arhiva Republike Srpske.

-Prikazano je 25 mostova, od kojih su neki, nažalost, rušeni u ratovima, ali su obnavljani da bi povezivali ljude, gradove i zemlje, rekao je Ivanović.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da Arhiv Srpske ima razvijenu saradnju sa Srbijom, dodavši da sa Istorijskim arhivom iz Užica ona traje više od decenije.

-Sa Užičanima imamo potpisan Sporazum o saradnji i jedan od rezultata je i ova zajednička izložba o drinskim mostovima, rekao je Stojnić.

On je dodao da se, između ostalog, saradnja ogleda u izdavanju knjiga, publikacija, monografija, te organizovanju okruglih stolova, naučnih i drugih značajnih skupova.

Stojnić je rekao da Arhiv Republike Srpske nastoji da se svake godine predstavi nekom izložbom u Užicu, a užičani u Republici Srpskoj.

-Izložba `Mostovi na krivoj Drini` biće u Zvorniku otvorena 30 dana, a kasnije, prirodno je da se spusti u u druge gradove sa leve i desne obale Drine, dodao je Stojnić.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković rekao je da mu je, u obraćanju na jednom od skupova, palo na pamet da prebroji mostove na Drini i dodao da je izbrojao 25.

-Uzimajući u obzir i ovaj most između užičkog i Arhiva Republike Srpske ima ih 26, dodao je Marković.

Navodeći da je radio dve godine na prikupljanju materijala o mostovima na Drini, Marković je rekao da je rezultat toga ova zajednička izložba između Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske.

-Arhivska građa i literatura o ovim mostavima su prilično oskudne, dok je sećanje na terenu vrlo slabo usled nepovoljne demografske slike jer se stanovništvo stalno kretalo, dok su mešani ili starosedioci vrlo malo znali o mostovima iz njihove lokalne zajednice, rekao je Marković, koji je i autor ove izložbe.

On je napomenuo da je na Drini najstariji most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, a najmlađi "Bratoljub" kod Bratunca.

Kao najineresantnije izdvojio je most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, koji je izgrađen 1929. godine i Železni most princa Karla u Foči, sagrađen 1884. godine, koji sada nosi naziv "9. januar".

Marković je najavio da će biti štampana njegova knjiga "Mostovi na Drini".

Izložba "Mostovi na krivoj Drini" otvorena je povodom 21. maja - Dana grada Zvornika.

Naziv Zvornik prvi put se pominje u spisima Dubrovačkog arhiva 21. maja 1410. godine, pa je taj datum Zvornik uzeo za obeležavanje Dana grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije