NADMETANjE za naslednika Obrena Petrovića na funkciji prvog čoveka izvršne vlasti u Doboju, ipak, neće biti nezanimljivo, nakon što je najavljen samo jedan, zajednički kandidat ispred SDS i SNSD, i time nagoveštena njegova sigurna pobeda.

Petrović je i zvanično prihvatio mandat poslanika u PD BiH, čime je ostala upražnjena pozicija gradonačelnika. Zasad, istaknuta je sigurna kandidatura nekadašnjeg predsednika GO SDS i još uvek aktuelnog zamenika ministra odbrane Borisa Jerinića ispred raspuštenog SDS, sada "Grupe Obrena Petrovića" i SNSD.

Iako je kao jedina opoziciona stranka u Doboju SPRS nagoveštavao žestoku borbu za mesto gradonačelnika, tu mogućnost više niko i ne pominje. Verovatno i zbog toga što je Todorović osvojio mandat u NS RS.

PROČITAJTE I: Doboj: Pod lupom i prevareni kupci

S druge strane, SDS i PDP se još premišljaju koga će suprotstaviti Jeriniću. SDS još nije ni odredio ko bi mogao "vaskrsnuti" tu stranku u Doboju. Prema našim informacijama, to je ponuđeno PDP, "tihoj opoziciji" u dobojskoj vlasti.

Nakon progona Tihomira Gligorića iz RUGIPP-a, on bi bio pogodan za ozbiljnijeg protivnika Jeriniću. Posebno, što bivšeg člana SDS podržava i lider SNSD Milorad Dodik, čiji je Gligorić oštri kritičar. Gligoriću jedino ne ide u prilog to što je trenutno u gradskoj vlasti, koju i dalje kontroliše Petrovićeva grupacija. Prema saznanjima "Novosti", on je blizu odbijanja kandidature.

Iz sličnih razloga upitna je i kandidatura Olivere Nedić ispred PDP, jer je i nju za sadašnju funkciju direktorke Centra za socijalni rad predložila vladajuća većina, predvođena ranijim SDS.

Boris Jerinić Foto Lj. Đ.

Od nezavisnih kandidata, svoju kandidaturu najavljivao je Golub Panić, koji se kandidovao i na poslednjim izborima za gradonačelnika pre dve godine. On je tada osvojio više od hiljadu glasova.

VANREDNI IZBORI

PREMA sadašnjoj situaciji u BiH, vanredni izbori za gradonačelnika pored Doboja, izvesni su i u Trebinju. Načelnike opština biraće i glasači u Bosanskom Petrovcu, Grahovu, Drvaru, Domaljevac-Šamcu i Bužimu. Zbog opoziva načelnika u Ribniku i Rudom, ukoliko se to potvrdi i na referendumu, izbori će biti održani i u tim opštinama RS.