Prof. dr Vlado Đajić: Srpska dobila najmoderniji klinički centar!

Srđan Mišljenović

21. 09. 2018. u 20:26

Проф. др Владо Ђајић: Српска добила најмодернији клинички центар!

Foto: UKC RS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republika Srpska za “Novosti” govorio o završetku kapitalnog projekta

BANjALUKA - Projekat rekonstrukcije i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Severnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Rrepublike Srpske je ambiciozan i njegova realizacija bila je izuzetno zahtevna s obzirom na to da su se radovi odvijali na „živom objektu“ gde smo istovremeno imali građevinske radove i hospitalizovane pacijente i gde je moralo da postoji potpuno razumevanje svih učesnika, kaže u intervjuu za „Novosti“ prof dr Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republika Srpska i dodaje da je ceremonija koja slavi završetak kapitalnog projekta za zdravstvo Srpskeistorijski momenat kako za zdrvstvo Srpske tako i sve građane Republike Srpske.

Pročitajte još: Vučić: U Tiršovu 2 biće uloženo 54 miliona evra, rok izgradnje do kraja 2022.

- Radovi su se odvijali predviđenom dinamikom i nikada nije bilo nikakvih naznaka da bi moglo doći do kašnjenja što i potvrđuje činjenica završetka u predviđenom roku. Za četiri godine rekonstruisane su sve postojeće klinike i prostori, kao i tri etaže koje nikada do početka implementacije projekta nisu završene, a Republika Srpska je dobila najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu, kaže Đajić.

*Kolika je vrednost projekta?

- Vrednost projekta je 84 miliona evra plus PDV, a finansiran je iz budžeta Srpske. Kao što ste već upoznati, a i pratili ste te događaje, u julu prošle godine preselili smo neke od klinika koje su već bile smještene u Centralnom medicinskom bloku. Da imamo punu podršku institucija Republike Srpske govori i dinamika preseljavanja klinika u renovirane etaže, prvenstveno Pulmologije u decembru prošle godine. Već od sutra počinjemo saselidbom svih hirurških klinika i službi sa lokacije u centru grada u moderan prostor, te puštamo u rad Sjeverno krilo. To predstavlja ostvarenje višedecenijskog sna naših radnika i stanovnika Srpske. Nebrojene su prednosti i značaj puštanja u rad Sjevernog krila kako za osoblje, tako i za pacijente. Standard bolničnog lečenja biće značajno unapređen. U Severnom krilu biće smeštene najmodernije operacione sale i intenzivne njege sa 44 kreveta, kao i Centar urgentne medicine, Patologija, Sterilizacija. Najveća zdravstvena ustanova Srpske konačno će se smestiti pod jedan krov. Ovom prilikom još jednom želim da pozovem sve građane Republike Srpske da danas, 22. septembra u 11:00 časova dođu na svečanu ceremoniju puštanja u rad naše rekonstruisanog i moderno opremljenog kliničkog centra, te da budemo svi zajedno deo istorijskog momenta za zdravstvo Srpske.


Pročitajte još:OTVOREN SAJAM U BIJELjINI: Sve čvršća saradnja Vojvodine i Republike Srpske


*Razumevajući složenost preseljenja, od kada će pacijenti moći konačno sve usluge da dobiju u novim prostorijama i kojom dinamikom će teći samo preseljenje?

- Nakon svečane ceremonije koja će se dogoditi danas, naš se posao ne završava nego tek počinje. Svečana ceremonija označava početak preseljenja hirurških klinika i već u nedelju određene organizacione jedinice se počinju preseljavati sa lokacije iz centra grada na Paprikovac. Mi smo napravili plan dinamike preseljenja koji će se odvijati sukcesivno tako da ne ometamo proces rada i pružanja usluga našim pacijentima. Cilj nam je da se u što kraćem roku preselimo i na najbolji mogući način, te već početkom oktobra možemo da očekujemo da radimo u punom sastavu na lokaciji Paprikovac u najboljem Kliničkom centru u regionu. Kao što sam već rekao, značajno ćemo unaprediti standard bolničnog lečenja. Objasniću to konkretnim primerom. Npr. ukoliko je pacijent imao saobraćajnu nesreću, on sanitetskim vozilom dolazi u Centar urgentne medicine gde se nalazi instaliran najnoviji CT aparat za dijagnostiku hitnih slučajeva, plus činjenica da će nas samo hodnik dijeliti od Zavoda za kliničku radiologiju, gde se takođe vrši dijagnostička obrada. U slučaju da je tog pacijenta potrebno hitno podvrgnuti operativnom zahvatu, operativni zahvat će se moći obaviti na istoj etaži u jednoj od dve operacione sale za hitne slučajeve koje će raditi 24 časa dnevno 365 dana u godini čime će se dobiti na vremenu, jer je za životno ugrožene pacijente svaki minut važan. Takođe, na spratu iznad nalazi se 10 najsavremenijih opremljenih operacionih sala. Dakle, sve imamo na jednom mestu. Ne gubimo vreme transportujući pacijenta sa lokacije u centru grada kako bi se na Paprikovcu obavila dijagnostika. U stacionarnom delu, svi pacijenti će ležati u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na prethodno stanje, kada smo u nekim klinikama imali i po desetak pacijenata u jednoj sobi. Kreveti su automatizovani i pacijent će moći da, pomoću prekidača da podese krevet i zauzmu najudobniji položaj. Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim sestrama/tehničarima, preko uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi. Pacijent treba samo da pritisne dugme, a zvučni i svetlosni signal o pozivu će se emitovati na pultu medicinskih sestara/tehničara, koji se isključuje u trenutku kada sestra/tehničar priđe pacijentu. U centralnom dijelu na svakom spratu nalaze se prostorije za osoblje, toaleti za osoblje i toaleti za pacijente, kupatila za osobe sa poteškoćama u kretanju, ordinacije, višenamenska prostorija, administracija, dnevni boravci pacijenata, kancelarije načelnika klinike i glavnih sestara, boravci osoblja, kuhinje... te vertikalne i horizontalne komunikacije, odnosno hodnici, stepenište i liftovi. Sve ovo vam govori u prilog činjenici da dobijamo najsavremeniji Univerzitetski klinički centar, te da stanovnici Srpske mogu biti ponosni.

* Kada se mogu očekivati prve operacije u novim salama? Raspolažemo informacijom da Vam je potvrđen i dolazak visoke delegacije iz Ruske Federacije koji će zajedno sa Vašim ljekarima izvesti složeni operativni zahvat?

- Ovo je prilika da kažem da će naši lekari zajedno sa stručnjacima iz Rusije koji će prisustvovati i samoj ceremoniji po prvi put operisati u novim operacionim salama. Tradicionalne prijateljske veze između Republike Srpske i Ruske Federacije rezultirale su prvim korakom u praktičnoj realizaciji saradnje u sferi zdravstva, a eminentni medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz Sankt Peteburga zajedno sa našim ljekarima izvešće u ponedeljak prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Radi se o komplikovanoj laparoskopskoj operaciji tumora debelog crijeva sa metastazom na jetri koja podrazumeva odstranjenje tumorskog tkiva u debelom crijevu i odstranjenje metastaze na jetri.Posle ovakvog operativnog zahvata slijedi brz oporavak pacijenta i puštanje na kućno lečenje nakon nekoliko dana, dok kod klasične hirurške procedure pacijent ostaje na bolničkom lečenju i do petnaest dana, a na bolovanju od tri do šest meseci.

* Kada se spomene rekonstrukcija najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, uvijek naglašavate da ona ne podrazumeva samo izgradnju i opremanje već i izmijenjen način organizacije rada i edukaciju kadra?

- Edukacija i ulaganje u znanje i u mladi kadar, u naše nasljednike je prioritet. Najlepše građevine su samo zidovi i nemaju smisla bez ljudi koji im daju život, koji tu rade, borave i spašavaju svakodnevno ljudske živote i pacijenata i koji su razlog našeg delovanja i postojanja. Da je trajno opredeljenje poslovodstva Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ulaganje u znanja i veštine zaposlenih kroz konstantne edukacije u inostranstvu govori i činjenica da će sa nama danas biti eminetentni stručnjaci iz Rusije, iz Austrije, Slovenije i Srbije sa kojima uspešno sarađujemo već duži period, a ta saradnja će biti nastavljena i u budućnosti.

* Koji su planovi za budućnost najveće i najznačajnije zdravstvene institucije u Srpskoj?

- Plan je da UKC RS dobije status najsavremenijeg i najmodernijeg kiliničkog centra u regionu, na čemu ćemo naredne četiri godine, poslovodstvo i ja, uz podršku rukovodstva Srpske, intenzivno i bez predaha raditi. Što se tiče planova za budućnost, oni su usmereni na edukaciju kadra i ulaganje u opremu. Već smo najavili projekat Kardihirurgije. Da radimo bez predaha govori i činjenica da smo zajedno, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uspjeli da Kardiohirurgija, koja je trebalo da bude izgrađena po principu javnog – privatnog partnerstva, bude isključivo u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra i svakog stanovnika naše republike. Ovo je još jedan pokazatelj trajnog opredeljenja poslovodstva UKC RS zajedno sa rukovodstvom Srpske da se naša ustanova pozicionira kao regionalni lider u pružanju zdravstvenih usluga. Ovaj projekat predstavlja veliki uspjeh koji će doprineti poboljšanju i očuvanju zdravlja stanovnika Srpske. Takođe, u toku su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti u UKC RS kako bi izvodili kardiohirurške procedure. Paralelno, naši ljekari će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije kardiohirurške zahvate. Nakon izgradnje, opremanja i puštanja u rad Kardiohirurgije, naši pacijenti neće morati da odlaze u inostrantvo gde su dugačke liste čekanja kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata. U narednom periodu od dve do tri godine, uz bezuslovnu podršku Vlade Republike Srpske na čelu sa gospođom Željkom Cvijanović i predsednikom Miloradom Dodikom planirana je rekonstrukcija zgrade u kojoj nam se svaki dan rađaju novi stanovnici Srpske, zgrade Ginekologije u kojoj se nalaze i Pedijatrija i Dečija hirurgija, a naravno rekonstruisaće se i zgrada Klinike za infektivne bolesti i izgraditi Klinika za psihijatriju. Sve medicinske ustanove, kao i parking biće smješene u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Regulacionim planom obuhvaćena je izgradnja objekata Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta zdravstvene njege i Medicinske škole. Takođe će biti izgrađene višeetažne garaže, a već je napravljen regulacioni plan - oko 2 200 garažnih mesta čime će trajno biti rješen problem parkinga za sve pacijente i zaposlene UKC RS.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

wz20s

21.09.2018. 22:52

E ovako. Da dodjes do doktora da te PREGLEDA; 50KM sestri da te progura, doktoru 100KM da te PREGLEDA!!! E onda poslije idu i drugi doktori, npr za operaciju da ides na Banjicu (srce) 1500€. Nek me opovrgne navescu i datume i imena doktora.

Neso

22.09.2018. 21:44

bravo za srpsko zdravstvo!! hvala svima iz Srbije koji su uvelicali ovaj veliki dan u Republici Srpskoj!!!