UPRAVNI odbor UIO usvojio privremenu odluku o raspodeli prihoda od putarina u iznosu od 165,2 miliona maraka, a koja su akumulirana na posebnom podračunu za izgradnju auto-puteva nakon što su 1. februara stupile na snagu izmene i dopune seta zakona koji se odnose na akcize na naftu i naftne derivate.

Od tog datuma u primeni je izmena i dopuna Zakona o akcizama, a na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH.

- Nakon usvajanja ove odluke stvoreni su uslovi da se prikupljenih 165,2 miliona KM na računu Centralne banke BiH raspodeli po dosadašnjem modelu gde FBiH pripada 59 odsto, RS 39, a Brčko distriktu dva odsto, s tim da 10 odsto sredstava ostaju rezervisana na računu u slučaju da u narednom periodu dođe do poravnanja među entitetima - rekao je Vjekoslav Bevanda, predsedavajući UO UIO BiH.

Pročitajte još - Federacija blokirala milione od putarine!

On je naveo da je tokom rasprave istaknuto da su raspodelom namenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entitetska preduzeća nastave izgradnju auto-puteva i ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, kaže za "Novosti" da je odlično što je konačno postignut dogovor o raspodeli sredstva od putarina i da će na ovaj način novac koji su građani RS odvojili biti usmeren na gradnju infrastrukture po čitavoj Srpskoj.

- Sada javna preduzeća u Srpskoj poput "Autoputeva RS" mogu mnogo lakše da funkcionišu i da ne idu prema kreditnim zaduženjima već da koriste sredstva od putarina. Naravno ovde je bitno i da raspodela ide na način kako je RS zagovarala, a ne da se povećava procenat koji treba ići Federaciji BiH, a smanjuje procenat Srpskoj - kaže ministar Trninić i dodaje da će od ovih sredstva koristi imati građani u celoj BiH jer će se graditi nova putna infrastruktura.

Vjekoslav Bevanda,foto Tanjug

Inače, članovi UO UIO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Pročitajte još - Više cene goriva

- Direktor UIO upoznao je članove Upravnog odbora da je dosad po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM sa nekoliko računa Uprave, te da to stvara probleme u radu jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa - naveo je Bevanda.

ODBAČEN PREDLOG POSLANIKA

UPRAVNI odbor UIO BiH nije dao pozitivno mišljenje na Predlog izmena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akcize na gorivo, a koji je u proceduri na predlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.