Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 10. 2017. u 09:59

Burna sednica Narodne skupštine RS na kojoj je usvojena Rezolucija o odnosu sa vojnim savezima. Opredeljenje da se status koordiniše sa Srbijom, potpisnicom Dejtonskog sporazuma

Парламент Српске усвојио Резолуцију о војној неутралности

Foto: NSRS

OPOZICIJA Republike Srpske pokušala je duvanjem u pištaljke da onemogući usvajanje Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, kao i dnevnog reda na sednici u utorak, jer su odbačeni svi njihovi i raniji i novi zahtevi. Ipak, vladajuća većina uz veliku buku u sali je izglasala dnevni red, a kasnije usvojila i sve dokumente.

Posle bučnog usvajanja dnevnog reda, 44 poslanika vladajuće koalicije na čelu sa SNSD-DNS-SP napustili su veliku salu i preselili se u malu salu Narodne supštine RS. Tu su održali sednicu bez poslanika opozicije i usvojili sve dokumente predviđene dnevnim redom.

Među glavnim dokumentima je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS. Ovim dokumentom je definisana neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze, te da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

- Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo - navedeno je u Rezoluciji.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- U skladu s tim, Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj, na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju - piše u Rezoluciji.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da "nedolično i klovnovsko ponašanje" opozicije u Narodnoj skupštini potvrđuje tezu da oni već duže vreme nisu opozicija vlasti, već samoj Republici Srpskoj, a od utorka i sami sebi.

- Neverovatna je činjenica da već u dužem vremenskom intervalu opozicija beži od toga da se izjasni o vrlo bitnim pitanjima za Republiku Srpsku, kao što je, recimo, bila Rezolucija o vojnoj neutralnosti. Umesto što su pištaljkama i urlanjem po Narodnoj skupštini pokušali da zaustave njen rad, mislim da bi bolje bilo da su bar na pet minuta zaustavili rad Parlamentarne skupštine BiH i na taj način pokazali šta misle o sramnoj presudi Naseru Oriću ili neprocesuiranju njihovog kolege Šefika Džaferovića ili Atifa Dudakovića za ratne zločine nad Srbima - rekao je Dodik.

Dalje kaže da ako nisu smeli ni toliko, mogli su bar sa pištaljakama otići pred Sud i Tužilaštvo BiH i na taj način pokazati da dele patnju svojih sunarodnika iz Podrinja, kada se nisu udostojili da dođu na sastanak koji je tim povodom sazvao predsednik Republike.

- Ovako su po nalogu Orićevih pokrovitelja došli da zvižde narodnoj volji iskazanoj na demokratskim izborima u Republici Srpskoj. Ne verujem da je ovakvo ponašanje opozicije zamišljao ni naš narod kada im je davao glas - rekao je Dodik.

Vukota Govedarica, predsednik SDS, pozvao je danas predsednika RS Milorada Dodika da raspusti Parlament RS:

- Dodik treba definitivno da shvati da u uslovima gde skupštinska većine ne poštuje Ustav i zakone, a opozicija ne želi da prihvati taj haos, dolazimo do situacije da bi parlament trebalo da bude raspušten i da idemo u nove izbore, te da sve završimo do Nove godine - rekao je Govedarica.

NATO: NASTAVLjAMO SARADNjU SA BiH

SARAJEVO - NATO štab u Sarajevu saopštio je, povodom skupštine rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, da Alijansa nastavlja saradnju sa institucijama BiH. "Svesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti da radi sa institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija", naveo je NATO. Alijansa kaže da je žestoke reakcije domaće i međunarodne javnosti izazvala "neustavna odluka Narodne skupštine RS, kojom je manji entitet proglasio vojnu neutralnost". Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko kazao je u razgovoru za Klix.ba da je, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

zubac

18.10.2017. 12:05

Znaci ako Rusi imaju svoje interese na Balkanu onda je to destabilizujuce, nedemokratsko mjesanje u stvari nezavisne drzave, a ako to isto rade zapadne sile onda je to u sluzbi demokratije i medjunarodnog prava. Muslimani shvatite BiH nece uci u nato bez saglasnosti Srba, ili mozda zelite ruske rakete u Banja Luci , Trebicu i Rrebinju ?

mihailo.i

18.10.2017. 19:02

Pitranje je jasno i prosto ko "pasulj". Da li "centralni" organi Države BiH mogu da donesu i jednu jedinu odluku ako ona nije usaglašena između dva federalna činioca Države BiH. Koliko imaju samostalnosti centralni organi države i kome oni polažu račun? Sva naklapanja o ustavnosti su samo širenje magle i lov u mutnom. Jedna federalna jedinica je donela svoju odluku u svom parlamentu i tu prestaje svako dalje naklapanje. To je zvaničan stav jedne federalne jedinice.

milijan

19.10.2017. 09:33

Dodika stavio NATO na poziciju 2000e, sad prica o neutralnosti. Dajte molim vas. Na sajtu RTRS i dalje ima vijest kako njegov jaran Radmanovic potpisuje pristup NATO, pa ko je ovde lud?