Buran život potomka Živojina Mišića koji je prešao u islam, nestao na 4 godine, a sad se kao Mustafa oglasio iz Beograda

Novosti online

28. 05. 2020. u 17:59

Буран живот потомка Живојина Мишића који је прешао у ислам, нестао на 4 године, а сад се као Мустафа огласио из Београда

Print screen

NJegov grub i hrapav glas bio je prepoznatljiv na "malim ekranima" i znak da na istim verovatno idu utakmice Bundeslige ili reprezentacije Bosne i Hercegovine
NJegov grub i hrapav glas bio je prepoznatljiv na "malim ekranima" i znak da na istim verovatno idu utakmice Bundeslige ili reprezentacije Bosne i Hercegovine koje je sa velikom strašću prenosio!

Pogađate, u pitanju je legendarni reagionalni komentator Marjan Mijajlović koji se četiri godine nije pojavljivao u javnosti. Sve donedavno, kada se iz Beograda nedavno javio uživo u emisiji sarajevske FACETV.

Podsetimo, Mijajlović je pre četiri i po godine preživljavao teške dane, jer ga se porodica odrekla zbog toga što je prešao u islam. Tada je uzeo ime Mustafa, a nedugo posle toga njegova majka i brat su se oglasili u medijima i rekli kako ne žele da čuju za njega.
Mijajlović trenutno živi u Beogradu gde se stara upravo o bolesnoj majci i bratu i ne može da se bavi poslom u kom je najbolji, već se "snalazi" kako bi spasio porodicu.

Navodno je bio i u Švajcarskoj gde je radio kao konobar, odakle se vratio krajem 2018. godine.

"Srbi kao i svi narodi imaju svoje mane i vrline"

NJegov glas i lik ponovo smo čuli prošlog meseca kada je za pomenutu FACETV komentarisao situaciju sa pandemijom korona virusa.

Javio se iz karantina, u jeku onog najdužeg policijskog časa, gde je potvrdio da se nalazi u glavnom gradu Srbije.

- Lako je nama u kućama koji imamo verandu, dvorište, travu i pse. Evo ja sam iskoristio situaciju da pokosim komšinici travu, ali stavite se na mesto nekog ko živi na 14. spratu u 50 kvadrata i nema terasu. Narod diše na ulici, na livadama, na poljima...

- I tu se kreće narod bilo koje države. U ovom slučaju pričamo o narodu u Srbiji s obzirom na to da ja ovde živim. Ja sam nekoliko godina živeo u Sarajevu i jako dobro sam upoznao Sarajevo. Da biste znali kako Sarajevo diše, treba da pitate ljude na Vratniku, Čaršiji, Hrasnom, Grbavici, Alipašinom... Da osetite impuls dešavanja šta narod misli - rekao je Mijajlović u svom prvom obraćanju posle duže vremena.

Napomenuo je Mijajlović, između ostalog, da je za narod trenutno najbitnije da konstantno uči i da se upoznaju.

- Prva objava u kuranu kaže - uči! Prema tome - uči! Sada dolazi na naplatu što se dovoljno ne čita i uči. Srbi su kao i sav narod na svetu, imaju svoje mane i vrline. I Hrvati, Rusi, Bošnjaci, svi imaju mane i vrline. Ono što je srpska specifičnost jeste to da je uvek podela na tri tabora, a ne na dva. Još jednom ponavljam, govorim kao analitičar. Kao čovek koji posmatra situaciju i nije tu ni na čijoj strani. Ono što mogu da kažem za kraj jeste da verujete sami sebi i da učite.

- Mora da se uči, da se čita. Svi mi volimo sport, volite muziku, sve je to okej, ali ulazimo u potpuno novu eru ljudskog čovečanstva. Znači, zbog toga mora da se uči i da se saznanjem suprotstavite nekim drugim stvarima. Neću sada da širim temu, ali čujem da je neki čovek sa Bliskog Istoka uložio silne milione u nekakav engleski klub. To baš i neće ići tako. Zašto neće? Pa nemoj onda da mi protestuješ zašto Palestinci gube sve što gube u Izraelu. Pa gube zbog tih stvari i Izrael će uvek da pobeđuje dok se takve stvari dešavaju. A dragi moji, u Jerusalimu je sve počelo i u Jerusalimu će se sve završiti.

- Moraju se ljudi okrenuti sebi i svojim razmišljanjima. Izađite među narod, upoznajte se. Neka muslimani upoznaju hrišćane, neka hrišćani upoznaju muslimane.Neka jevreji upoznaju muslimane i obrnuto. U suprotnom ne može biti ničega. Učite, učite i učite. Mora se učiti, mora da imate mnogo znanja kako biste saznali št se dešava. I manite se više običnih stvari. I što kaže moja majka, veliki pozdrav za Bosnu i to je to - rekao je Mijajlović.

Proslavio je DŽeka i Ibiševića komentarisanjem utakmica

Nekadašnji sportski komentator je svojevremeno godinama važio za majstora prenosa Bundeslige, ali se i te kako isticao u poznavanju i prenošenju biciklizma.

NJegovo fanatično komentarisanje tadašnjih igara Vedada Ibiševića u dresu Hofenhajma je i te kako privuklo pažnju, a govorimo o onoj sezoni kada je pomenuti fudbaler postigao 18 golova.

Zatim je prešavši u Sarajevo komentarisao mečeve reprezentacije BiH i ostaće upamćeno da je upravo on Edinu DŽeku dao nadimak "Dijamant" tokom meča protiv Belgije u gostima (2:4). Kao i selekciji Bosne nadimak "Zmajevi" kada ih je tokom prenosa nazvao "Ćirini zmajevi."

Porodica ga se javno odrekla: Imali ste Marjana, sada imate Mustafu, sutra može da bude Domagoj

Ipak, najveću prašinu je podigao sredinom 2016. godine kada je odlučio da pređe u islam. Otkrio je i zašto je to uradio.

- Išli smo Bazelom i šetali gradom kada sam video mesdžid (islamska bogomolja bez minareta prim. aut.). Prijatelju sam rekao da li postoji mogućnost da uđemo da pogledam kako izgleda iznutra, jer je izvana bio prelep, nešto što nisam video do tada, neopisivo lep. Ušli smo, nije bilo nikoga. Kada sam zakoračio prvi korak u mesdžid, osetio sam kao da me nešto vuče prema minberu. Seo sam u prvi saf i pao na sedždu (poklon karakterističan u džamiji tokom molitve; prim. aut). Osetio sam nešto što nisam nikad pre.

- Rekao sam mu: "Želim da budem musliman." On me čudno pogledao. Rekao sam mu moju želju, nakon čega sam primio islam, odmah posle ikindija-namaza. Ime Mustafa znači izabran. To sam ja, na svim poljima bio sam biran i nisam se nikad nametao. Zbog toga sam odlučio da se zovem Mustafa - rekao je Mijajlović tada.

Potomak vojvode Mišića i Milana Toplice, majka ga se odrekla

Dodao je i da je njegova porodica bila protiv toga i nadao se da će se u međuvremenu ohladiti. I jesu, iako su u tom prvom momentu odlučili da ga se odreknu.

Oni su tada nazvali "radiosarajevo.ba" i poručili javnosti:

- Zovem se Olga Mijajlović, i do juče, dok nisam saznala sasvim slučajno, nisam mogla da verujem, jer sam se to jutro čula sa sinom koji je trenutno u Bazelu. U nekom je hotelu, gde je otišao da radi dva-tri meseca, jer ovde nije mogao da nađe posao.

- Nije ga nešto žučno ni tražio nakon očeve smrti. Upravo sam angažovala advokata. Marjanu će biti zabranjen pristup kući. Biće potpuno eliminisan iz ostavinske rasprave. On je, po majci, potomak vojvode Mišića, a po ocu Milana Toplice. Kad bih mogla sada, ove sekunde, svu bih utrobu iščupala noževima i prstima, da izbacim gde sam to dete držala. I od ovoga momenta Marjana Mijajlovića se odričem. Nije mi više sin. Ni po kom zakonu ga ne priznajem - rekla je njegova majka pre četiri i kusur godina.

Identično mišljenje delio je i brat Nebojša.

- Želim da se odreknem brata. Imali ste do juče Marjana, sada imate Mustafu, sutra može da bude Domagoj. Nadam se da ste shvatili poentu. Da budem iskren, nisam divlji čovek kao Vojislav Šešelj. Veoma je podmuklo od mog bivšeg brata odreći se svoje vere, živeti u Bosni šest godina i lagati o mnogim stvarima, dok mu se otac raspadao.
Mijajlović tada nije želeo da se oglašava posle odluke porodice kako ne bi "dolivao ulje na vatru", ali je situacija, sudeći prema ovim izjavama iz aprila, očigledno normalizovana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Горан

28.05.2020. 18:50

Мустафа је Србина мухамеданске вере. Ја сам Србин, атеиста. Има пуно Срба који су Хришћани. Веру и националност не треба мешати а управо то су радили, и дан данас раде душмани којима је за циљ цепање српског бића (корпуса). Дакле, сви смо ми Срби, неки религиозни неки атеисти ...

Миле О.

28.05.2020. 18:59

То се види Муслимани уче и морају то им је циљ у будућност њихове вере.Турци су захвални свим својим херојима држе до њих и одржавају историску дужност према њима.А ми ђесмо ми, дали се Енглезима да нам кроје историју у просвети,да што мање уучимо осеби космо и штасмо.Више држимо до тућина него до своје историје Мустафа је у праву.Учи и учи даби знао што ти други мисли (непријатељ).

ranko75

29.05.2020. 00:20

Nije najvaznije da li je srbin neke druge vere nego da li sebe smatra srbinom ili ne. Sutra kada bude gusto ako bude sebe smatrao srbinom branice Srbiju a ako bude mislio da nije srbin napadace je.

Aleksandar

29.05.2020. 03:16

Da je usao u crkvu, postao bi hriscanin. Da je usao u masonski hram, postao bi mason. Coveku je hvalila pripadnost necemu sto ce da ga vodi. Ocigledno je bio izgubljen u tom trenutku, bez posla u zemlji, posao i zivot bez buducnosti u instranstvu, bez papira i para...

BOGDAN

29.05.2020. 08:56

NITI MARJAN NITI MUSTAFA SAJKOPAT BOLESNIK STO PRE U NEKU MENTALNU INSTITUCIJU DOK NIJE NIKOGA PA I SEBE POVREDIJO.

SrbIN

29.05.2020. 21:38

Čovjek je rođen gdje mu je predodređeno, bez obzira na boju kože, naciju ili religijsku pripadnost, jer naravno on to ne može da bira. Ali onaj ko to svojevoljno promjeni prestaje da bude čovjek.