Potukli smo Engleze na njihovom jeziku i nadobudne studentkinje iz Sidneja: Srpski studenti o detaljima trijumfa na debatnom turniru na Oksfordu

B. CARANOVIĆ

13. 11. 2019. u 07:14

Потукли смо Енглезе на њиховом језику и надобудне студенткиње из Сиднеја: Српски студенти о детаљима тријумфа на дебатном турниру на Оксфорду

Miloš Marjanović i Janko Đorđević Foto Fejsbuk

Miloš Marjanović i Janko Đorđević prvi pobednici u istoriji koji nisu sa engleskog govornog područja

VELIKA je čast pobediti u finalu svetski važnog debatnog turnira, ali iznad svega smo ponosni na titulu prvog tima, koji je Engleze, Amerikance i Australijance potukao u debati na njihovom maternjem jeziku.

Ovako, gotovo uglas, za "Novosti" govore Miloš Marjanović (26) i Janko Đorđević (24) o svom trijumfu na turniru u argumentovanoj raspravi, održanom pre dva dana na Oksfordu.

Ova dva mlada studenta postigla su istorijski uspeh na prestižnom takmičenju u debati, koje se duže od pola veka održava u Oksfordu. Miloš, apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu, i njegov kolega Janko, student druge godine, pobedili su u finalu debatnog turnira, u otvorenoj kategoriji, i postali prvi tim van engleskog jezičkog područja kom je to pošlo za rukom. U argumentovanoj, kreativnoj i nadahnutoj raspravi takmičili su se sa 130 timova iz celog sveta. I sve ih nadmašili u poznavanju aktuelnih društvenih tema, istorije, ali i u opštoj kulturi, informisanosti i elokventnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Studenti PEP šampioni u debati

- Od osam rundi u dva dana, prvih pet bile su preliminarne, koje su regrutovale 16 najboljih timova za četvrtfinale, a tri eliminacione, koje su vodile do pobednika finala - priča, za naš list, Miloš, koji je sa Jankom i dalje u Engleskoj, gde se pripremaju za turnir u Kembridžu sledećeg vikenda. - Na svakom turniru takmičila su se po dva tima koja zagovaraju stav "za" i po dva koja brane argumente "opozicije", dok su se teme debate dobijale na licu mesta. Debatovalo se u dve kategorije, od kojih je prva za zemlje kojima engleski nije maternji i druga, otvorena, gde su svi zajedno.

Pravi je podvig zato bio za takmičare van engleskog govornog područja da pobede u drugoj kategoriji. To se nikada dosad nije dogodilo.

- Teme se ne dobijaju unapred, a imamo 15 minuta vremena da uskladimo priču sa partnerom u debati pre nego što počne verbalni okršaj - nastavlja Miloš. - Veliki izazov ovog takmičenja je to što nikada ne znamo unapred koji stav argumentima moramo da branimo, "za" ili "protiv". Zapravo, najveći benefit debate i jeste spremnost da se preispitaju sopstveni stavovi, sasluša druga strana i prihvati to da oba stanovišta u sebi nose dobro. Lakše se dolazi do rešenja kad ste manje isključivi.


Miloš Marjanović i Janko Đorđević Foto Fejsbuk

Prema rečima naših sagovornika, za debatu je opšta kultura izuzetno važna, jer je tokom rasprave zabranjeno korišćenje interneta i bilo kakvih priprema, pa sva argumentacija i sposobnost da se sudije ubede u stav ide "iz glave".

- Prva tema u kojoj smo pobedili bila je posvećena tome da li treba zabraniti političke reklame na društvenim mrežama - govori Miloš. - U sledećoj smo pak apsolutno dominirali, jer je sa našeg komšijskog prostora. Naime, tema je bila: Da li je za Severnu Makedonoju bolje da se prikloni Rusiji, s obzirom na to da joj Makron blokira put ka Evropskoj uniji? Osim toga, jedna od najtežih tema bila je o "Fejsbukovoj" kriptovaluti. U suštini, to je kompleksna ekonomska tema, o kojoj danas raspravljaju svetski akademici ekonomskih nauka.


PROČITAJTE JOŠ - Studenti uče i filipinskiUspeli su da pobede zahvaljujući odličnom znanju iz ekonomije. Najinteresantnija tema, koja je izazvala najveću raspravu, kako kažu, bila je debata: Da li je bolje biti vernik ili ateista? Zadatak koji im je obezbedio pobedu u finalu bila je debata o padu Berlinskog zida.

- Zagovarali smo stav da je bolje što su se ujedinile dve Nemačke nakon pada Berlinskog zida - objašnjava Miloš. - Taj stav je branila i ekipa Univerziteta u Torontu, dok su kontrastav branili timovi Harvarda i LSI Londonske škole ekonomije.Tokom debate u Oksfordu Foto privatna arhiva

Takmičenje u Oksfordu otvorilo je sezonu debata, a završiće se 27. decembra, Svetskim prvenstvom u Tajlandu, gde će Miloš i Janko predstavljati Univerzitet u Beogradu.


NADOBUDNE SIDNEJKE

POSEBNO nam je bilo drago što smo potukli studentkinje iz Sidneja, koje su bile vrlo nadobudne i uopšte nas nisu smatrale konkurencijom - priča Miloš Maksimović, koji je u Oksfordu proglašen za najboljeg govornika turnira. - Uobraženi su bili i Amerikanci, a najviše smo se družili sa ekipama iz Slovenije i Hrvatske, mada su nam vrlo drage i kolege iz Londonske škole ekonomije. Takmičili smo se i protiv timova sa Univerziteta Harvard, LSE iz Engleske, Hart Haus iz Kanade...


Tokom debate u Oksfordu Foto privatna arhiva

NA TAKMIČENjIMA MANjE DEVOJAKA

MILOŠ i Janko su i prethodnih godina učestvovali u mnogobrojnim debatama sa drugim partnerima, ali od kada su otkrili da su odličan tim i da se savršeno dopunjuju, nastupaju zajedno. Veštinu debatovanja uvežbavali su na beogradskom Pravnom fakultetu, koji ima ugledni debatni klub više od dve decenije. Kažu da je na debatnim takmičenjima godinama manje devojaka nego mladića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Šta bude posle?

13.11.2019. 07:27

Sjajni pravnici, matematičari, kompjuteraši... a Srbija tone? Kako to uspevamo?

Ubi me nepravda

13.11.2019. 10:01

@Šta bude posle? - Zato što je Srbija brod napravljen od dobrog drveta i lošeg lepka...

Кнут

13.11.2019. 10:25

@Šta bude posle? - Па лепо. Шљам на власти и имају лажне дипломе. А одликаши, победници у дебатама и генијалци оду тамо где ће да науче нешто ново и открију цео нови свет, нови хоризонт. И то не зато што тамо врви од оних који знају боље, већ зато што им обезбеђују неограничена средства да би били прави научници.

Анти Антифа

13.11.2019. 07:28

Нравно да је мање девојака.То је нормално

Bekana

13.11.2019. 08:21

Свака част момци! Враћате наду ,да за нас још има напретка и нормалног живота.Толико имамо паметне омладине,вредне,која не бежи од одговорности и обавеза,а само се прате углавном безвезњаци и они који својом лудошћу пуне сопствене џепове.Само напред,кад се учи и ради, увек се нађе место међу вредним људима ове планете.

Jalovo likovanje

13.11.2019. 08:32

Kako su studenti sa 24 i 26 godina?? Njihovi protivnici su bili mnogo mladji jer su na zapadu fakulteti desavaju izricito izmedju 18-22. Ovaj Janko ima 24 godine, a tek druga godina faksa. Njegov ekvivalent sa zapada ima 19. Znaci nasi "studenti" su bukvalno bili stariji 5 godina. To je bukvalno poredjenue baba i zhaba.

Ubi me nepravda

13.11.2019. 10:00

@Jalovo likovanje - Ne znam šta ste pokušali da kažete time da se ''fakulteti dešavaju'', a još manje ''izričito'', ali u npr. u Izraelu idu u vojsku sa 18 i služe tri godine, posle toga običnu putuju po svetu godinu.dve i onda se odlučuju za životni poziv. Nadalje, pravne studije, kao i medicinske se u anglosaksonskim državama upisuju nakon koledža...

Кнут

13.11.2019. 10:22

@Jalovo likovanje - Па шта? Ко ти брани да упишеш факс са педесет година?

Ksenija

13.11.2019. 08:32

Sjajno, samo niste rekli koje su propozicije za učestvovanje. Da li učesnici moraju da budu studenti osnovnih studija, ili mogu da učestvuju i postdiplomci? Ako su u pitanju samo studenti osnovnih studija, uzrast naših takmičara je verovatno značajno iznad uzrasta njihovih kolega iz Australije, gde studenti završavaju fakultete sa najviše 22 godine.

Макса

13.11.2019. 08:46

Надобудне? Зар није лепше рећи надмене? Иначе честитке.

V.L.A.D.E

13.11.2019. 09:12

SVE NAJBOLJE I SAMO NAPRED. SIGURNO DA SMO INTELIGENTNA I OBRAZOVANA NACIJA ,MI SRBI ,ALI TO JE SAMO REČ. NISMO PRAKTIČNI A OVAJ SISTEM JE POSTAVLJEN SAMO ZA ELITU KOJA VLADA OVIM PROSTOROM NA RAČUN SVE MALOBROJNIJEG NARODA.

Nikola

13.11.2019. 10:28

Zašto ne pišete o tome kako Pravni fakulter neće da zaposli svoje najbolje studente kao asistente, da bi profesori imali plate 4000 evra?

lune

13.11.2019. 14:00

@Nikola - E kad bi tako bilo od juče, i samo na Pravnom… Najmlađem doktorantu na Elektrotehničkom (u to vreme, pre dvadesetak godina) nije ponuđeno apsolutno ništa na fakultetu, i od tada je u inostranstvu.

Branislav

13.11.2019. 10:35

JA SAM JAKO MLAD, I PITAO BIH DA LI JE ENGLESKI JEZOK MATERNJI U AMERICI I AUSTRALIJI? VERUJEM DA NISU. I IRCI I SKOTI PRICAJU ENGLESKI A NIJE IM MATERNJI JEZIK, VEC NAMETNUT, KAO STO CE NAMA JEFNOG DANA BITI. MOZDA KAD PORASTEM, SAMO CE MI SE RECI. INACE OVOK DECI SVE CESHITKE.

zokakelt

13.11.2019. 15:43

@Branislav - Maternji jezik je onaj jezik koji dete prvo nauči ili jezik koji dete najbolje zna i koristi, odnosno jezik s kojim se osoba identifikuje i jezik kojim govori majka.Sa stanovišta nauke o jeziku, govoreći o kriterijumima određenja maternjeg jezika, on predstavlja jezik na kojem mislimo, sanjamo i računamo, budući da sve te funkcije spadaju u onu vrstu koja se usvaja u prvom jeziku, pa se i dalje rade na tom jeziku.

Anja Zak

13.11.2019. 11:48

Docekati ih na aerodromu kao Novaka Djokovica kad pobedi, i uvrstiti ih u sve pregovaracke timove . Posao im obezbediti u drzavnoj sluzbi, posebno u diplomatiji. A mogli bi biti i savetnici drzavnog vrha, kad on bude postojao.