Vila cara Konstantina zablistaće u novom ruhu

Jelena ĆOSIN

22. 07. 2019. u 20:00

Вила цара Константина заблистаће у новом руху

Foto J. Ćosin

Arheološko nalazište Medijana u Nišu će na proleće opet biti dostupno javnosti. Nedavno otkriće na lokalitetu - carske terme, biće atrakcija za posetioce

VIŠE od 1.000 kvadratnih metara mozaičkih podova u letnjoj rezidenciji cara Konstantina iz 4. veka, među kojima su glava mitskog čudovišta Meduze, rečno božanstvo Flavus, kukasti krst kao simbol trajanja, kao i najveće carske terme u Srbiji tek nedavno otkrivene u Arheološkom parku Medijana u Nišu, na proleće će biti dostupni javnosti.

PROČITAJTE JOŠ - Raskoš carske palate

Kako "Novosti" saznaju, lokalitet koji je već šest godina zatvoren zbog radova na pokrivanju vile nadstrešnicom, koja je trebalo da omogući prezentaciju objekta tokom cele godine, a zapravo je vredna dela sakrila od očiju javnosti - sredinom naredne godine napokon će zablistati u potpuno novom ruhu.

PROČITAJTE JOŠ - Medijana: Počelo podizanje ogromne zaštitne konstrukcije

Kako objašnjava Vesna Crnoglavac, pomoćnica direktora Narodnog muzeja u Nišu, novac je obezbeđen, a već sledećeg meseca biće izabrani izvođači radova koji će odmah početi sa uređenjem lokaliteta. Projektom je predviđena izgradnja stepeništa do muzeja unutar nalazišta, koje nije postojalo, kao i pokrivanje mozaika staklom, dok će se oko njih pružati drvene staze za posetioce i mostići sa kojih će impozantna dela moći da se posmatraju.

Vesna Crnoglavac se slaže da su radovi na natkrivanju vile sa peristilom trajali predugo i da je Grad Niš mnogo izgubio zbog toga što je nalazište toliko godina zatvoreno.

Budući izgled Arheološkog parka Medijana

- Radovi su iz raznih razloga trajali mnogo duže nego što je to bilo obećavano na početku, što je dovelo do toga da ovaj deo bude zatvoren i nedostupan posetiocima. Objekat tada nije u celosti bio istražen, a donesena je odluka da se vila prekrije peristilom. Posle toga je nađena autentična arhitektura, pa je mnogo toga tu moralo da se menja. Trebalo je da sve bude gotovo do centralne proslave obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, 2013. godine. Lokalitet je tada bio zatvoren, a od zaštitne konstrukcije, bili su postavljeni samo temelji, pa nismo mogli da dovedemo turiste. Tako smo izgubili i ono što smo imali - objašnjava, za "Novosti", Vesna Crnoglavac.

Ona dodaje da će arheološka istraživanja biti nastavljena i sledeće godine, pre svega na nedavno otkrivenim carskim termama, koje zasad prelaze oko 1.000 kvadratnih metara, sa sistemom instalacija, odnosno kanala za dovod i odvod vode. Reč je o prostorijama koje su imale deo za presvlačenje, kupanje, masažu, sunčanje, kao i podno grejanje, mozaik, freske, skulpture...

Lokalitet je bio zatvoren šest godina

- Sve to ukazuje na izuzetan luksuz u vreme Konstantina. To kupatilo se nalazi u severozapadnom delu, koje je istraživano još šezdesetih godina, kada je konzervirano, i od tada se nije radilo na njemu. Ove godine smo to nastavili, a rezultati su pokazali da je reč o ogromnom objektu, pa istraživanje treba nastaviti i narednih godina. Radi se o kupatilu koje je sastavni deo vile sa peristilom u blizini sale za prijeme i dve manje sale za gozbe. Namenjeno je gostima koji su boravili u samoj vili - rekla je Vesna Crnoglavac.


NADSTREŠNICOM OŠTETILI MUZEJ

Konstrukcija koja je postavljena da natkrije vilu sa peristilom, oštetila je zgradu Narodnog muzeja unutar nalazišta, a kako je do toga došlo, iz Ministarstva nikada nije odgovoreno. Već prve kiše nanele su oštećenja Muzeju, zbog čega je sav arheološki materijal iz njega premešten, a u samoj zgradi ostao je mozaik, koji je prekriven stiroporom.

Vesna Crnoglavac, pomoćnica direktora Narodnog muzeja u Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мирјана018

23.07.2019. 01:49

Пре пет година сам довела унуке из Америке да виде Медијану јер су у школи учили о Константину и много су поносни што им је мајка из Ниша. Капија је била отворена и ушли смо, али смо слабо шта могли да видимо јер је цео комплекс био једно велико градилиште. Једна госпођа која је ту радила се извикала на нас јер "нисмо смели да уђемо". То само код нас може да се потпуно затвори такав један историјски објекат!

Mama

23.07.2019. 14:40

Da je bio otvoren verovatno bi kopaci povadili kockice mozaika i prodali u EU.Po obicaju!