VAŠINGTON - Majušna ajkula, pronađena u Meksičkom zalivu, kako se ispostavilo, nova je vrsta, a naučnici su je nazvali “američka džepna ajkula”.

Džepna ajkula je tek treća od 500 poznatih vrsta ajkula koje mogu da puštaju blistavu tečnost”, rekao je naučnik sa Državnog univerziteta Floride Din Grabs, prenosi AP.

Kao i jedina do sada poznata džepna ajkula, odrasla ženka duga 400 milimetara, pronađena u Tihom okeanu kod Perua, ova novorođena ajkulica duga 142 milimetra ima kesicu pored oba prednja peraja. “Mišićne žlezde oivičene su fluorescentnim linijama obloženim pigmentima, što ukazuje na to da puštaju svetlucavu tečnost”, napisali su ihtiolog Mark Grejs i njegovi saradnici u časopisu "Zutaksa".

Ajkulica i na stomaku ima i grupe ćelija koje emituju svetlost”, piše u članku.

Zbog toga je verovatno da je i ajkula ulovljena 1979. godine, koja se sada čuva u ruskom muzeju, takođe puštala svetlucavu tečnost iz abdomena, ali, s obzirom na to da se decenijama čuva u formaldehidu, nemoguće je da sa to utvrdi”, naveo je Grejs.

PROČITAJTE JOŠ - Izumiranje ajkula signal propadanja Sredozemnog mora

On kaže da svetlost može da sakrije ajkulu od plena ili od predatora.

Razlike između ove dve vrste, uključuju mogući organ osetljiv na dodir koji nove vrste mogu da koriste da bi otkrile stotinama metara udaljen pokret, kao i pojedine razlike u zubima”, napisali su naučnici i dodali da nove vrste mogu da imaju i do 10 pršljenova manje od drugih.

Grejs je objasnio da je beba ajkule bila među primercima sakupljenim tokom istraživanja 2010. godine o tome šta jedu kitovu ulješture.

On je tri godine identifikovao primerke, a ova, koja je još imala pupčani ožiljak, bila je poslednja na redu.

Bavim se naukom oko 40 godina i obično veoma dobro mogu da procenim identitet morske životinje. Kod ove nisam mogao”, naveo je Grejs.

On je dodao da mu je trebalo vremena da ubedi sebe da je u pitanju nešto neuobičajeno.