OTVARANjEM izložbe fotografija "78 dana pre 20 godina", u subotu 23. marta u 19 časova Kulturni centar "Čukarica" u Beogradu počinje obeležavanje dve decenije od početka NATO agresije. Sećanje na strašne dane s kraja poslednje decenije minulog veka, u ovom centru kulture trajaće narednih 78 dana, predstavljanjem foto-monografije "Dani odbrane, herojstva i stradanja" i ciklusom od 20 predavanja "Živa reč za kolektivno pamćenje".

Prema rečima Miodraga Rakočevića, direktora KC "Čukarica", svi programi su pažljivo pripremani sa Ministarstvom odbrane, i naglašeni su jezikom činjenica i simbola: NATO agresija je trajala 78 dana, zato i toliko slika u postavci izložbe i u foto-monografiji, a 20 godina od tih strašnih događaja predstavlja ciklus od 20 predavanja stručnih i uglednih autora koji će počinjati u 12.44.

PROČITAJTE JOŠ - 20 GODINA POSLE: Evo zašto nas je bombardovao NATO


- Izložbu smo priredili sa istaknutim foto-reporterima "Novosti" i Tanjuga, koji su u to vreme foto-aparatima beležili sve strahote kroz koje je naš narod prolazio - kaže Rakočević. - Posetioci postavku mogu videti u našem izložbenom prostoru do 20. aprila. Potom će biti priređena u još 14 gradova Srbije i Republike Srpske, od Banjaluke i Trebinja do Novog Sada, Pančeva i Vranja. Planirali smo i da, na kraju, sve fotografije budu predate Gardi Vojske Srbije.

Autor izložbe Zoran Jovanović Mačak, foto-reporter našeg lista, kaže da su pri izboru fotografija za postavku, uz podrazumevajuće najviše profesionalne kriterijume, opredeljujući bile sadržajnost i sugestivnost.

PROČITAJTE JOŠ - STRAHOTE I ZLO PROLEĆE - DA SE NE ZABORAVI: U Domu vojske otvorena izložba posvećena obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja 1999. godine 

- Ova izložba je istinita priča o životu tokom 78 dana bombardovanja - priča Jovanović. - Fotografije nisam birao hronološki, već one koje najbolje oslikavaju sve patnje, suze, strepnju, ali i duh našeg naroda tih ratnih dana. Zato sam uz fotografije odabrao i četiri naslovne strane i tri duplerice "Novosti", da se vidi i gde su izložene fotografije objavljivane i kako je to izgledalo u našim novinama. Važno je da taj težak period naše istorije ne prepustimo zaboravu i verujem da naše fotografije mogu tome da

Kineska ambasada u Beogradu

doprinesu.


DEVETORICA REPORTERA

NA izložbi u KC "Čukarica" posetioci će moći da vide fotografije osam foto-reportera "Novosti": Matije Kokovića, Miloša Cvetkovića, Gorana Šljivića, Dragana Milovanovića, Alekse Stankovića, Igora Marinkovića, Nikole Fifića i Zorana Jovanovića, kao i foto--reportera Tanjuga Radeta Prelića. Kompletna izložba biće prezentovana i na našem veb-sajtu www.novosti.rs, i prevedena na engleski.