Deda Mraz iz Južnog Velsa

B. CARANOVIĆ

15. 12. 2018. u 20:00

Stiv Logan, plemeniti vatrogasac i dobitnik plakete za najplemenitiji podvig, ponovo u Srbiji sa darovima. Nesebični prijatelji iz Udruženja Blazing to Serbia obradovali decu iz Bešenova i Sremske Mitrovice

Деда Мраз из Јужног Велса

Mališani se rado slikali sa Deda Mrazom

DOBITNIK specijalne plakete u akciji "Najplemenitiji podvig" 2017. godine, koju dodeljuju "Novosti", vatrogasac Stiv Logan iz Južnog Velsa, ponovo je s poklonima stigao u Srbiju. Već 11 godina Udruženje Blazing to Serbia, koje je osnovano baš da bi pomagalo ljudima i deci u našoj zemlji, nesebičnim donacijama i opremom pomaže našim vatrogascima, gradi kuće, renovira bolnice, sprema paketiće za mališane u najsiromašnijim krajevima Srbije... Pre nekoliko dana, plemeniti prijatelji doputovali su 29. put, i opet sa koferima punim darova.

Slučajni susret izviđača iz Velsa s planinarima iz Sremske Mitrovice 2006. godine bio je početak velikog prijateljstva. Taj mladić je potom svoje kolege u Velsu obavestio da je pri poseti srpskoj vatrogasnoj stanici zatekao opremu staru gotovo 40 godina. Loganu, kao vođi tima, palo je na pamet da mogu da pomognu kolegama u Srbiji, i tako je sve počelo. Naredne godine, Udruženje Blazing to Serbia ozvaničilo je saradnju sa Sektorom za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, kao i sa Crvenim krstom i mnogim drugim organizacijama.


Ovoga puta, zajedno sa Loganom, oficirom vatrogasne i spasilačke službe Južnog Velsa u Ujedinjenom Kraljevstvu, stiglo je još 15 vatrogasaca sa 60 paketića za decu u selu Bešenovu i još 70 za mališane korisnike pomoći Crvenog krsta u Sremskoj Mitrovici. Jedan od mlađih volontera maskirao se u Deda Mraza, fotografisao se sa decom i učinio da ovaj događaj bude još lepši za njih. Dečaci i devojčice iz svratišta dobili su sveske i olovke za školu, a vatrogascima su zahvalili crtežom.

Kako nam je rekao Logan, na kraju ove godine, posle 36 godina staža, odlazi u penziju, ali će nastaviti s humanitarnim radom, jer će imati više vremena da se posveti akcijama udruženja.

Stiv Logan sa prijateljima Foto Blazing to Serbia

- Trudićemo se da nabavimo još vatrogasnih kamiona, jer osim ostalih stvari koje radimo, to je bio osnovni razlog što smo osnovali udruženje - kaže Logan. - Naš inicijalni cilj bio je da obezbedimo kamion za kolege iz Srbije, ali smo ga odavno prešišali, dopremajući čak 26 vatrogasnih vozila proteklih godina. Nastavićemo da sakupljamo opremu i vozila, ali i da organizujemo treninge sa našim timom iz Južnog Velsa, koji je poslednjih godina tri puta pobeđivao na Svetskom vatrogasno-spasilačkom takmičenju.


Prema rečima našeg sagovornika, iako je mnogo putovao, nikada nije upoznao tako prisan i druželjubiv narod kao što je srpski. Stekao je, kaže, sjajne prijatelje, pa 1.400 kilometara koji dele Južni Vels i Srbiju ne predstavljaju nikakav problem.

POMOĆ OD MILION FUNTI

ZAHVALJUJUĆI dosadašnjem zalaganju vatrogasaca iz Južnog Velsa, u Srbiju je u protekloj deceniji stiglo ukupno 26 vatrogasnih vozila, u Republiku Srpsku jedno, a osim toga, oni su veliki donatori Crvenog krsta u Sremskoj Mitrovici. Uz to, pomogli su pri otvaranju Nacionalnog trening centra za vanredne situacije. Poslednjih godina, pred praznike, dolaze u Srbiju i dele paketiće mališanima u opštini Sremska Mitrovica. Vrednost njihovih donacija dosad je premašila milion funti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije