STOGODIŠNjICA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA: Đaci u čast Solunaca

J. D.

04. 11. 2018. u 07:28

СТОГОДИШЊИЦА ОД ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА: Ђаци у част Солунаца

Foto N. Nedeljković

OŠ “France Prešern” iz Beograda. Publika oduševljena izvedbom

LIKOVE Milunke Savić, kaplara Tadije Pejovića, seljaka Miladina Miletića, Vojina Marjanovića i mnogih drugih koje je u knjizi “Solunci govore” opisao Antonije Đurić oživeli su učenici Osnovne škole “France Prešern” iz Beograda, u predstavi kojom su obeležili 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Predvođeni nastavnicom srpskog jezika Jelenom Trošić, nastavnicom istorije Dobrilom Kuzmanović i engleskog jezika Biljanom Višnjić, 54 učenika uzrasta od petog do osmog razreda prethodne četiri nedelje vredno su radila na pripremi predstave. Zajedničkim snagama uz podršku nastavnica vežbali su i učili tekst, recitacije, pesme i pokrete kojima su dočarali proboj Solunskog fronta.

U svečanoj sali osmoletke, koju su do poslednjeg mesta ispunili ponosni roditelji, predstava je počela pesmom “Ovo je Srbija”.

Pročitajte još - Ko je kriv za Prvi svetski rat

Pred očima mnogobrojne publike smenjivale su se scene u kojima su učenici prikazali i oživeli obične ljude i njihove sudbine u presudnim trenucima Velikog rata. Kada su na scenu stupili učenici igrajući likove vojvode Radomira Putnika i Živojina Mišića, u sali je zavladao muk. Bez podrhtavanja glasa, jasno i glasno, izgovarali su svoj tekst, kao prave vojvode. Pesmu “Tamo daleko” pratio je igrački nastup koji je upotpunio celokupni doživljaj, a pokoja suza u oku roditelja, ali i nastavnika, zasijala je kada su salom odzvanjali stihovi pesme “Plava grobnica” Milutina Bojića.

Scenu i prateću scenografiju sa učenicima napravila je nastavnica tehničkog obrazovanja Jelena Besedić. Specijalni gosti ove večeri bili su Marko Kačarević i Marija Baljević, članovi pojačkog sastava “Srbski pravoslavni pojci” koji su otpevali pesmu “Vojvoda Stepa na konju jaše” i svojim nastupom sve prisutne ostavili bez daha.


IZ ORMANA BAKA I DEKA

UNIFORME, nošnje i prateće rekvizite učenici su sami pronašli. Školski fundus poslužio je pri odabiru kostima i scenografije, a pojedini učenici su potrebne košulje i pantalone pronašli u ormanima svojih baka i deka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije