Kako su Srbi čuvali i sačuvali Hrvatsku (FOTO)

Ivan Miladinović

03. 09. 2017. u 10:33

Како су Срби чували и сачували Хрватску (ФОТО)

Sastav Šeste ličke divizije bio je skoro jednonacionalan

Od graničara u Vojnoj krajini u austrijskom carstvu do partizana u Drugom svetskom ratu. Štiteći granice Beča, štitili i granice hrvatskog naroda. U Šestoj ličkoj partizanskoj diviziji bilo je čak 96 odsto Srba

SKANDAL koji je pre neki dan izbio na konferenciji u Zagrebu o nestalima licima, kada je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda, što je primoralo Veljka Odalovića, generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Srbije, da napusti ovaj skup, po ko zna koji put otvara pitanje srpsko-hrvatskih odnosa. Hrvatska ponovo gori. Ne samo po dalamatinskom kršu. Gore strasti zapaljene pre mnogo decenija i ne smiruju se. Malo-pomalo iz Zagreba se vuku potezi koji rehabilituju ustaški režim i Pavelićevu takozvanu Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Sasvim je svejedno da li je to rehabilitacija Alojzija Stepinca, podizanje spomenika teroristi Barišiću, prisustvo državnih zvaničnika na ceremoniji u Blajburgu, ignorisanje sličnih skupova u Jasenovcu i postavljanje ploče na ovom stratištu Srba sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" ili provokativni koncerti Marka Perkovića Tompsona, pod pokroviteljstvom države.

Na sve primedbe koje stižu iz Beograda, najčešći odgovor zvaničnog Zagreba je da ustaški režim nikada nije zvanično priznat, da se ustav, usvojen prilikom proglašenja nezavisnosti, poziva i na "antifašističko" nasleđe, da se njihova suverenost temelji na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH).

OČITO je da danas kada su Srbi, koji su na početku prošlog veka činili više od četvrtine ukupnog stanovništva Hrvatske, svedeni na zanemarljiv broj, a Hrvatska postala gotovo čista etnička država, srpsko pitanje je prestalo da bude unutrašnja stvar Zagreba i preselilo se u "domen međudržavnih i dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske".

Iz istorijskog pamćenja "povjesničara i ideologa nove nacionalne hrvatske države" izbledela je i činjenica da su Srbi na tom istom ZAVNOH-u, na koji se pozivaju u ustavu, proglašeni konstitutivnim narodom. Izbledele su i činjenice da su Srbi vekovima, štiteći granice Habzburškog carstva, štitili i "povijesne" granice hrvatskog naroda.

USTANICI Ličani se pripremaju za oružani napad na nemačkog okupatora

A te činjenice govore o prisustvu Srba u različitim delovima današnje Hrvatske. Pisani dokumenti iz IX veka svedoče o postajanju manastira Krupa, zatim o manastirima Krka i Dragović iz XIV veka. Svi u Dalmaciji.

Orahovica u Slavoniji podignuta je u XV veku, Lepavina, takođe, u Slavoniji, u XVI veku. U to vreme, pored Dalmacije i Slavonije, Srbi su prisutni u Baranji i zapadnom Sremu.

Od kraja XV veka, kada Turci definitivno osvajaju srpske zemlje, mnogi naši preci beže ka zapadu, pod vlast cara, nepravoslavnog ali ipak hrišćanskog.

Na teritorijama, koje su u tadašnjem Austrougarskom carstvu naselili Srbi, stvorena je 1579. godine takozvana Vojna krajina (Vojna granica). Srbi će se tako naći na granici dva tuđinska carstva, austrijskog i turskog, i činiti "živi zid" između rimokatoličkog Zapada i islamskog Istoka. Nećemo pogrešiti ako konstatujemo da je vekovima naš narod u Krajini i u današnjoj Vojvodini bio čuvar hrišćanske Evrope.

ZBOG svojih zasluga, Srbi su od Austrijske carevine dobijali određene povlastice. Tako u povelji austrijskog cara Ferdinanda Prvog piše: "... mi želimo da srpske ili raške kapetane i vojvode, njihove ljude i lica ili njihove pripadnike izdašno nagradimo, mi im dajemo, poklanjamo, ustupamo, podeljujemo i obećajemo dolje iznesenu povlasticu s oslobađanjem od izvesnih obaveza, izvesna prava kao i slobodu... svaka porodica, koja bude stanovala u jednoj kući, pod jednim krovom i na jednom imanju, mora, može i sme bez prekida slobodno živeti na našem području bez ikakvog plaćanja poreza i bilo kakve zakupnine, obrađivati zemlju ili je dati na obradu, primati sav plod i prihod sa te zemlje, bez ikakve zapreke ili protivljenja. Obavezujemo se i obećajemo, da ćemo se ove naše povlastice čvrsto držati, a zahtevamo i naređujemo da se nje svi drže."

ZA DOM... Čuvari NDH su, očito, zaboravili i istinitu anegdotu iz Zagorja kada je ustaška patrola zaustavila konjsku zapregu punu cigala: - Za dom... - pozdravili su kočijaša. - Za svinjac, prosim lepo - odgovorio je zbunjeni Zagorac!

Srbi graničari su svojim junaštvom opravdali ove povlastice i Austrijskoj carevini bili oslonac i brana pred najezdom islama. Mnogi istraživači su skloni da tvrde da je ovaj slobodnjački status Srba, dok su Hrvati bili kmetovi, začetak netrpeljivosti mržnje dvaju naroda. Pod uticajem katoličkih sveštenika i pojedinih političara raznoraznih opredeljenja, ta netrpeljivost će ostati i kada je Vojna granica izgubila značaj. Nastaviće da klija i u 20. veku, najpre u Prvom, a pogotovu u Drugom svetskom ratu.

Proglašenje Nezavisne Države Hrvatske je i početak lova na Srbe... Teror počinje još u aprilu odmah po proglašenju NDH. U logoru Jadovno u Lici za 132 dana, koliko je postojao, ubijene su 40.123 osobe, od čega 38.012 Srba i 1.998 Jevreja. Bežeći od ustaškog klanja Srbi se odazivaju pozivu komunističke partije i prilaze partizanskom pokretu. Međutim, gore spomenuti "povjesničari" i pojedini "antifašisti" pre neku godinu pojavljuju se sa tvrdnjom da je "Hrvatska tokom Drugog svetskog rata imala najveće učešće u antifašističkim snagama među stanovništvom u okupiranoj Evropi", i da je "građana Hrvatske najviše bilo u partizanskim jedinicama tokom rata". Ova trdnja sama po sebi nije sporna. Sporno je nešto drugo, sporan je broj Hrvata u partizanskim jedinicama.

SVI izvori, partizanska dokumenta, izveštaji pisani u toku rata o nacionalnom sastavu, govori partizanskih komandanata, posleratni memoari učesnika rata, pa čak i dokumenta iz nemačkih arhiva - govore nešto sasvim drugo.

U Zborniku dokumenata, tom V, knjiga 30, objavljen je nacionalni sastav divizija koje su formirane na teritoriji današnje Hrvatske ovim redom:

- Šesta lička divizija - 96 odsto Srba; - Sedma banijska divizija - 92 odsto Srba; - Osma kordunaška divizija - 95 odsto Srba; - Dvanaesta slavonska divizija - 85 odsto Srba.

U dalmatinskim brigadama sastav je bio mešovit, mada uglavnom sa hrvatskom većinom od oko 70 odsto, osim u brigadama sa severa Dalmacije koje su imale veći procenat Srba.

Srbi iz Benkovca početkom 20. veka u nacionalnoj nošnji

Slobodan Nešović je u knjizi "Prvo i Drugo zasjedanje Avnoja" objavio, prema zapisniku, govor Vladimira Bakarića, hrvatskog komuniste i predstavnika NOP-a Hrvatske, docnije visokog jugoslovenskog funkcionera, koji je rekao: "Na prvom zasjedanju mi smo bili više predstavnici srpskog otpora u Hrvatskoj nego predstavnici NOP Hrvatske."

POZNATI hrvatski istoriografi, otac i sin, Slavko i Ivo Goldštajn, a oni teško mogu da budu prosrpski izvor, pišu:

"Među 7.000 hrvatskih partizana potkraj 1941. godine, prema procjenama koje su, čini se, dosta točne, bilo je približno 5.400 Srba, te po 800 Hrvata i ostalih te nepoznatih nacionalnosti (po 11,5 odsto). Tijekom te godine poginulo ih je 1.188: Srba 927 (78,0), Hrvata 231 (19,4) te ostalih i nepoznatih nacionalnosti 30 (2,6 odsto). Postotak Hrvata u partizanima do kolovoza 1942. raste na 32, a do rujna 1943. na 34 odsto: tada je, navodno, u partizanima u Hrvatskoj bilo približno 19.500 Srba i 10.500 Hrvata."

Podaci za jedinice sa teritorije Hrvatske u periodu 1943-1945. kažu da je 4. korpus NOVJ (do 5. oktobra 1943. zvao se Prvi hrvatski korpus) 9. jula 1943. u svom sastavu je imao 6.307 boraca, od toga 320 Hrvata (5 odsto) i 5.970 Srba (94,6 odsto). Krajem marta 1945. ovaj korpus je imao 17.349 boraca, od toga 6.907 Hrvata (39,8 odsto) i 8.030 Srba (46,28 odsto).

Šesti korpus NOVJ (do 5. oktobra 1943. zvao se Drugi hrvatski korpus) na dan 10. decembar 1943. u svom sastavu je imao 9.726 boraca, a od toga 2.708 Hrvata (27,8 odsto) i 6.230 Srba (64 odsto). Krajem decembra 1944. taj isti korpus je imao 12.547 boraca, od toga 7.389 Hrvata (58,89 odsto) i 2.771 Srba (22 odsto).

A Oružane snage NDH-a 1. aprila 1945, po nemačkim podacima, imale su 182.861 boraca.

TITO JE BIO ISKREN PRED ČERČILOM

PRILIKOM susreta sa Čerčilom u Kazerti 1944. godine, Josip Broz je izneo i podatke o nacionalnom sastavu njegovih jedinica:

"Moramo ovdje podvući činjenicu da se u redovima Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, od samog početka pa do danas nalaze u ogromnoj većini baš Srbi, umjesto da to bude obratno. Baš srpski, crnogorski, bosanski i lički partizani i brigade, koje su bile sastavljene gotovo isključivo od Srba, vodile su i danas vode nemilosrdnu borbu ne samo protiv okupatora, već i protiv četnika Draže Mihailovića i ostalih neprijatelja naroda."


PROČITAJTE JOŠ:


Dragutinovićev bentli udario u Vučićeva kola

Vranje: Sumnjivi doktorat oterao direktorku

Njegoš u palati beskuća

TRESLO SE KOREJSKO POLUOSTRVO: Pjongjang izveo šesto nuklearno testiranje? Razvija H bombu

A od ćerke Brigit džip "mercedes"

Od "jabučara" može da se živi

Dečji nestašluk opasan po život

Slobodan Marović: Stanković mogao da mi uništi karijeru


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

mića

03.09.2017. 10:59

Barem deo ovoga sto je izneto je mogao Odalovic da kaze na konferenciji, pa da je onda napusti. Bilo bi interesantno cuti koji bi bio odgovor. Jedino je sreca sto je odmah reagovala "Medjunarodna zajednuca" i EU, da smiri svoje napaljene pulene. Cesto mi se pricini da sama Nemacka progovori kroz svog mezimca.

Hrvoje

03.09.2017. 12:27

@mića - A što je mogao Ojdanić reći na konferenciji na kojoj se raspravljalo o nestalim licima i grobnicama u Srbiji (koja, kao fol nije bila u ratu, a puna kosti i krvi)? Možda je trebao reči, "Da, da, pobili smo te ljude, krijemo njihove kosti, ali imamo na to pravo jer je naš kralj zeznuo stvar 1918. godine pa se ipak moramo nećim utješit"!

deki smederevo

03.09.2017. 10:59

Glupi ,naivni ,prosti Srbi.Narod bez vizije i cilja .Karadjordjevici povukli uzasan potez 1918 g a 1945,g. komunisti zavrsili podmukli plan na kasapljenu Srbije .I ja sam pripadnik tog jadnog i mucenog naroda razapetog izmedju snova i surove realnosti.

Hrvoje

03.09.2017. 12:25

@deki smederevo - Skroz se slažem s tobom da ste vi Srbi mučenici vlastitih nerealnih želja i svoje politike....

smederevac

03.09.2017. 13:05

@deki smederevo - Lako je sada sa ove distance pljuvati po Karađorđevićima za učinjeno 1918-e godine, a nemati širu sliku i viziju tadašnjih namera. Iz ovog vremena gledano jeste bila greška ali je isto tako tadašnja namera i želja bila odlična. Druga je stvar što smo im verovali. I Slovencima i Hrvatima. Isto tako, ako su te davne '18-e bili krivi Karađorđevići, ko nam je kriv '45-e? Opet smo ušli u kolo sa koljačima i izdajicama...

ranko75

03.09.2017. 16:45

@deki smederevo - Nikoga ne interesuju namere nego rezultat.Put u pakao je poplocan lepim namerama,to znaci da mozes uciniti uzasne stvari sa dobrim namerama i kada nesto uradis vise nije bitno kakve su bile manere nego kakav je rezultat onoga sto je uradjeno. Obican politicar sa prosecnim sposobnostima ne moze sacuvati Jugoslaviju. To je isto kao kada bih ja krenuo da dizem 300 kila.Ima ko moze,ali prosecan ne moze i onda je glupo ici u tu opciju.To sto je Tito mogao ne menja na stvari jer on nije vecan i mlad.

Hrvoje

03.09.2017. 11:07

Nitko ne spori Srbima puno zasluga u čuvanju Hrvatske kroz povijest. Marija Terezija je Srbe naselila na područje tadašnje Vojne Kranije a puno Hrvata u Austriju pred Beč (Gradišće) kao živi štit pred Turcima. Međutim, da li to daje Srbima za pravo da kasnije ruše tu istu Hrvatsku, osnivaju po njoj nekakve "republike" i izjure s tog područja sve što iole miriše na Hrvatsku? Sad zamislite da su to isto Hrvati napravili Austrijancima u Austriji? Kako bi Austrijanci reagirali?

Birokrata

03.09.2017. 14:30

@Hrvoje - Davalo im je to pravo povampirenje ustastva koje im se desavalo pred ocima. Kada odem na vase sajtove pa vidim kolicinu fasizma, ustastva, primitivizma i zatucanosti, apsolutno razumem te Srbe koji su se digli na oruzje. Iduci put nece biti mnogo glupana koji ce poverovati u bajke o bratstvu-jedinstvu.

I TO JE DOKAZ

03.09.2017. 11:26

DA SE SRBI NIKAD OPAMETIT NECE. Uvek su bili ponosni nekoga da brane, ali sami sebe da odbrane nisu znali, i nikad nece ni znati. Pogledajte danasnju srpsku politiku, isto kao i do sada UVEK NEGDE ZALUTAMO, trazime i pravimo saveze sa onim koji nam ni po cemu nemogu bit saveznici a kamoli braca, ignorisemo prave prijatelje na zahtev laznih, kao sto se i dan danas odvija, pod uticajem laznih obecanja, koja nam svakodnevno serviraju, dok nasi naivci to ozbiljno shvacaju.

Bacvanin

21.09.2018. 13:16

@I TO JE DOKAZ - Da se asrbi nikad nece opametiti dokazuju cinjenice da gledaju Pink i Hepi i na njima sve bljuvotine koje krase Srbe.

Hrvoje

03.09.2017. 11:36

LIJEPO PIŠE: "U dalmatinskim brigadama sastav je bio mešovit, mada uglavnom sa hrvatskom većinom od oko 70 odsto". Ništa ovo nije spiječilo vas da 1990. godine sve nas u Dalmaciji proglasite Ustašama te počnete sa krvavim pirom. Pri tome ste tvrdili da smo mi svi bili u ustašama, a vi u partizanima. Naravno, činjenica vas demantiraju....

Relax

03.09.2017. 12:45

@Hrvoje - Hrvoje, nemojte se nervirati. Ko god želi da zna on zna, u NOB su bile elitne jedinice, redom kojim ću nabrajati, I proleterska (Srbi i Crnogorci), III crnogorska, I dalmatinska (Hrvati), IV crnogorska, II dalmatinska (Hrvati), V crnogorska, II proleterska (Srbi) i III dalmatinska (Hrvati). Nisu ni ostali bili loši, ali ovo je elita NOV. Nacionalno, Crnogorci, Dalmatinci, Srbi. Pojedinačno, kao borci, svi komunisti su bili vrh, nezamisliv musavim i pijanim četnicima.

Никола

03.09.2017. 15:01

@Hrvoje - Relax, твој став је дубоко антисрпски, мусав и пијан.

ranko75

03.09.2017. 16:40

@Hrvoje - On nije antisrpski. Ako imas primedbe po sustini podataka koje je izneo treba napisati nisi u pravu na tom i tom mestu, a ne tako svako moze da diskredituje stav ti je antisrpski. Pokazi gde on nije u pravu,pa ako takih mesta bude mnogo moze se misliti da li je on u zabludi ili ne namerno pise neistinu.

Жика Живац

03.09.2017. 11:40

Устанак против наци окупатора у Хрватској подигли Срби у устаничком месту Срб! Учешће Хрвата у јединицама НОВ је било испод 10% али се у СФРЈ тај устанак "славио" као хрватски. Предратни комуниста, који има улицу у Бгд, Благоје Паровић се представљао као Хрват јер се српство код комуњара сматрало ретроградно. Додајмо томе сарадњу усташа и комуниста у Краљевини Југ, онда добијамо потпуни континуитет антисрпске хистерије у Хрватској.

Kurjak

03.09.2017. 12:07

Da nie bilo srpskog delovanja Hrvatska i Slovenija bi ostale Austrijske provincije bez nacionalnih Identiteta, .Mozda bi za Hrvatsku to bilo i bolje jer ocigledno nemaju kapaciteta da priznaju da su u evropskoj istoriji potpuno beznacajni , za razlku od Srba koji su imali i CARA.

vh

03.09.2017. 12:52

Istorija je jedna velika greska- sta god smo uradili bila je (i bila bi) greska!Koliko je Srba poginulo da bi se formirala Jugoslavija, u interesu Britanije i Francuske. Nagrada nam je bila NDH.Nesto malo Srba je i ostalo pod okupacijom Talijana u Dalmaciji- gde su bili nemci, ustase (i bosnjaci) bilo je najgore. Sto rece moj pra-djed solunac (prvobitno mobilisan u austrougarsku vojsku): 'Zalim sto sam pogazio zakletvu caru Franji'.Ajmo sad, gajbu paradajza u gepek i svi na Jadran.

Анти Антифа

03.09.2017. 13:01

Све православне цркве како на територији РХ тако и на територији окупиране РСК су неколико стотина година старији од најстарије хрватскокатоличког сакралног објекта (не рачунамо мађарске,швапске и италијанске цркве).То говори ко су у ствари савремени "хрвати"

Istina

03.09.2017. 13:03

Šta Hrvoje ima da kaze, kada su ovdje jasni svi podaci da je manje od 5 % Hrvata od '41-45. godine bilo u parizanskom pokretu, a 95 % i više procenara u ustaškom. Da je Srbima kao konstitutivnom narodu u RH, Tudjman ukinuo to pravo, i da je u oluji proterano sa vekovnih ognjista iz Dalmacije, Like, Korduna, tj .iz tadasnje Vojne krajine 250 000 Srba. To sto smo Vam dali drzavu 1918.g zahvalili ste nam Jasenovcem i olujom, za pametnog dosta.

NAIVNI SRBI

03.09.2017. 13:22

U II Sv. ratu i Draža i komunisti su se borili protiv Nemačke, svi drugi su se borili protiv Srba! Mi smo i dalje podeljeni, oni i dalje rade svoje. Ovo traje i već se može nazvati Srpska glupost. I niko drugi nam nije kriv!

Francesco

03.09.2017. 23:04

@NAIVNI SRBI - Pa Draža se možda i borio protiv Nemaca ali četnici nisu. Jedini istinski borci za slobodu i pravdu na Balkanu su Komunisti Partizani. Ako smo podeljeni i bićemo podeljeni do kraja svemira. Sloboda Narodu.

Bacvanin

21.09.2018. 13:11

@NAIVNI SRBI - Tacno partizani su se borili protiv neprijatelja,ali rukovodstvo pod Titom i kominternom Borba je imala za cilj preuzimanje komunisticke vlasti,ciji se pogubni rezultat najbolje vidi gde smo mi i istocni blok.

Hrvoje

03.09.2017. 23:13

@Nebojsa007 - Da, tipično srpsko mišljenje. Naše u Hrvatskoj mišljenje je Srbin=Velikosrbin=Vukovar/Srebrenica. Jesmo li u pravu?

Драган Пик-лон

03.09.2017. 14:34

Срби не кукајте него тражите лек.Требамо наставити тамо где су нам пут пресекли комунисти и усташе.Свако на свој начин.У другом и првом светском рату су ратовали против Србије и југословенске ројалистичке војске а од Немаца су бежали лево десно.Дакле требамо вратити Краља на престо српских земаља!Хрвати нам требају онолико колико и ми њима!!!

Petar

03.09.2017. 14:36

Najveca propast srpskog naroda je sto smo se okrenuli brat protiv brata u najteze vreme, tokom drugog svetskog rata i kad su posle dosli komunisti koji su dokrajcili sve to. Nisam protiv komunista, ali samo ne sankcionisanje genocidnog rezima povlaci odredjene posledice i ide u prilog samom genocidnom rezimu NDH iako je "kao" Hrvatska oslobodjena od Ustaskog rezima posle drugog svetskog rata. Svi srbi su trebali ostati dosledni jedino onome ko im je i bio oslonac, a to je Kralj.

Steva

03.09.2017. 17:41

@Petar - Petre, dali si pročitao članak? Kakav kralj te spopao? Njemu ni traga ni glasa u to vreme nije bilo. Brčakao se negde u šampanjcu.

Нр

03.09.2017. 14:46

Hrvoje, pa upravo iz te vaše zahvalnosti od 1941. do 1945. kad ste poklali 800 hiljada Srba, morali smo se zaštititi od vas, jer nas sećanje iz te strahote jako drži. Vidim, još ti ovo nije jasno. Nažalost!

Dragan

03.09.2017. 15:57

Ne ponovilo se!....Iz zahvalnosti su proterali i preostale Srbe i ispunili pavelicev plan o etnicki cistoj lijepoj njihovoj domovini...bah!

Steva

03.09.2017. 17:38

@Schaumburg Illinois - Misliš pod američkom krunom? "Sedi disi jer kakisi nisi ni za disi"

Pik

03.09.2017. 18:40

Najzalosnije u svemu je sto je Srbija bila sasvim ravnodusna spram stradanja tog naroda. Kako 41. tako I 91. Ne mogu da zamislim sta bi bilo da je neko poceo da istrebljuje npr Francuze u Svajcarskoj a da Francuska ne pritekne u pomoc svom narodu.

течић

17.05.2018. 11:30

@Pik - у Швајцарској живе швајцарци, а французи у Француској. Поређење ти нема везе ни са стварношћу ни са мозгом. Да, У Тићину се говори Италијански, али реци Тићинеру да је Италијан и разбиће ти зубе...Швајцарац Из Швајцарске романдије говори Француски али је ШВАЈЦАРАЦ!

Simon

16.07.2018. 18:03

@Pik - Zar niste čuli od Vucica da se za obranu KIM jedva javilo 20.000 i d@ su mnogi izabrali put pod noge za inostranstvu.Ponestalo je srpsstva,rodoljublja,Neprijatelj je dosta ucinio da uništi viteštvo kod Srba.Crkva i školstvo ništa ne čine ili vrlo malo da se obnovi ljubav prema zemlji i narodu kao najveću vrlinu.

istoricar hrvata

03.09.2017. 18:47

Izbledele su i činjenice da su Srbi vekovima, štiteći granice Habzburškog carstva, štitili i "povijesne" granice hrvatskog naroda............................Otkud vama novinarima ovakve ideje. Ne postoi ni jedan jedini dokaz o postojanju takzvane hrvacke drzave prije 1941godine pa prema tome ne moze ni biti pomena o nekim granicama. Hrvati su poceli da nastaju tek u 17 omvijeku a kao nacija su se oformili tek krajem 19 og.........................

koča

27.10.2017. 18:01

@istoricar hrvata - čuo sam i ranije za ovakve tvrdnje.ljudi koji ovo tvrde misle da su veliki Srbi,nacionalisti...ali ono što je vaša tvrdnja je najodvratnije što se igde može čuti o srpskon narodu.vi tvrdite da su za SVE odvratne zločine na ovim prostorima krivi Srbi!?da zu najodvratnije zločine u Jasenovcu kojih su se gadili i nacisti u stvari počinili-Srbi!?sva ona klanja-Srbi?četnička klanja-Srbi?!streljanja,paljenja,vađenja očiju...ako je tako, onda ste dokazali da Srbi JESU genocidan narod jer su Hrvati-Srbi

Mm

03.09.2017. 19:21

sto se mene tice, izmedju nas i hrvatske staviti bodljikavu zicu(sa strujom po mogucstvu) i da se vise nikad ne gledamo sa tim spodobama. daleko im lepa kuca, pa nek izgaraju tu svoju mrznju sami sa sobom. to zlo drzati sto dalje od nas, stalno sire neku mrznju i negativnost, pa kad im se uzvrati istom merom padnu u nesvest od cuda

uhapsite semafor

04.09.2017. 08:59

@Mm - mm nego dobra ti je ova!pazi najbolje bi bilo svuda oko nas da stavimo bodljikavu zicu pa da zivimo ki u rezervatu!mlogo su nam zla svi okrug nanesli a mi cvecke!nepravda cista!

Bacvanin

21.09.2018. 13:00

@Mm - Mobilisali lalu da brani Jugoslaviju na Trstu i Gorici.Uzbuna jedne noci,kazu ocekuje se napad,bunovan lala iz rova viknu,cekamo vas majku vam madjarsku.

Maja M.

04.09.2017. 15:58

Наивни Срби, храбро су изгинули бранећи највећег злотвора. Остала је само песма: Шеста личка, ој шеста личка спасила (М)маршала...

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

24.10.2017. 17:58

Ostavite se budalaština. Pa Srba je u to vrijeme bilo duplo nego Hrvata oko 6 mil. prema 3 do 3,5 što je onda i logično da ih bude u postotku više. Naročito se povećao broj Srba nakon Neretve jer su od četnika postajali partizani. Moj je otac prošao i Neretvu i Sutjesku i imao sam informacije iz prve ruke mada se o tome nije smjelo puno govoriti.

NIKOLAKRAJINALONDON

21.09.2018. 21:24

U ZABLUDISrbi nisu branili hrvatsku Branlii sebe zivote svojih branili svoj komad zemlje Bez obzira kako se drzava zvala u cijem su se okruzenju bili Tada se nije imalo kud ni sa cim Ostajalo se ziv ili mrtav Svi Srbi iz Krajine iz Bosne i Srbije osramotili su sve one koji su stotinama godina boravili u tim krajevima da bi se na kraju pokupili i bez otpora ostavili sve sto je sticano To je Srpska zemlja ne drzave koju su Srbi sticali 96% Srba u diviziji govori sve