Zemljotres magnitude 6,3 stepeni po Rihterovoj skali, koji je zabeležen u Severnoj Koreji, vrlo moguće je veštački izazvan. Seul ne isključuje da je Pjongjang izveo šesto nuklearno testiranje, javila je agencija Ronhap.

„Severna Koreja je možda izvela šesto nuklearno testiranje. Saziva se Savet za nacionalnu bezbednost“, prenela je agencija reči predstavnika administracije južnokorejskog predsednika.

Nešto kasnije, zabeležen je još jedan potres od 4,6 stepeni, saopštila je južnokorejska agencija.

Južnokorejska vojska ne sumnja da je Pjongjang izveo nuklearno testiranje, javila je agencija „Kjodo“, pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema podacima korejske meteorološke agencije, potres magnitude 6,3 stepeni po Rihterovoj skali zabeležen je u provinciji Hamdžongu gde se nalazi severnokorejski nuklearni poligon. Epicentar zemljotresa se nalazio na dubini od 10 kilometara ispod zemlje.

Američka geološka služba je zabeležila potres u Severnoj Koreji na dubini od nula kilometara i klasifikovala ga kao „eksploziju“.

PJONGJANG TVRDI DA JE RAZVIO JOŠ NAPREDNIJU H-BOMBU

Severna Koreja saopštila je danas da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima "veliku moć destrukcije" - hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Kako je prenela zvanična severnokorejska agencija KCNA, lider te zemlje Kim Džong Un pregledao je tu hidrogensku bombu, preneo je Rojters.

Snaga te hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentima što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

KCNA prenosi izjavu Kima koji tvrdi da su "sve komponente hidrogenske bombe 100 odsto domaće proizvodnje".

Severna Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.