Orden Miloša Velikog nude za 240.000 dolara

Dragana MATOVIĆ

08. 08. 2017. u 21:00

Орден Милоша Великог нуде за 240.000 долара

Orden Miloša Velikog pripadao je verovatno Aleksandru Obrenoviću Foto Internet sajt Emedals

Vredno znamenje ponuđeno na prodaju na internet-sajtu aukcijske kuće iz Kanade. Uveren sam da je komplet pripadao kralju Aleksandru Obrenoviću, kaže vlasnik Beri Turk

NA internet-sajtu Emedals, aukcijske kuće iz Kanade, na prodaju je ponuđeno veoma vredno znamenje koje potiče iz dinastije Obrenović. Zlatni Orden Miloša Velikog sa srebrnom zvezdom i krunom, prepun dragog kamenja, procenjen je čak na - 240.000 dolara!

Orden je pripadao kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega. Napravljen je u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, sa velikom sigurnošću je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige "Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja". U njemu je ugrađeno stotinak dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom "M" je srebrna. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama. Vlasnik ovog seta sad je Kanađanin Beri Turk, poreklom iz Hrvatske.

- Zvezdu sa Ordena Miloša Velikog prvi put sam držao u rukama prošle godine na sajmu ordenja u Nemačkoj. Do tada nisam znao da postoji takav orden u zlatu i srebru sa dijamantima, ali mi je Tomislav Muhić u kratkom razgovoru to povrdio - objašnjava nam Beri Turk kako je postao vlasnik ovog znamenja. - Više nisam sumnjao da je zvezda original, pa sam je kupio.

Turku je rečeno da postoji i ordenski znak koji ide uz zvezdu, ali tadašnji vlasnik nije bio spreman da ga proda.

- Kasnije se predomislio i pre nekoliko meseci sam ga kupio - objašnjava on.

Turk nije uspeo da sazna ko su bili prethodni vlasnici.

- Dobio sam jednostavan odgovor da je pripadao jednom bogatom advokatu iz Londona, koji je od šezdesete sakupljao izuzetne ordene, rađene u zlatu, sa dijamantima - kaže Turk.

Sadašnji vlasnik je komplet ponudio na prodaju po fiksnoj ceni, ali ne na aukciji.

- Nismo obavestili nijedan muzej u Srbiji, iako je reč o veoma vrednoj dragocenosti - kaže Turk. - Uveren sam da je komplet pripadao kralju Aleksandaru Obrenoviću. Samo su engleska kraljica, ruski ili austrijski car i turski vladar mogli da prime od Aleksandra jedan ovakav set, a znamo da su odlikovanja svih tih vladara u muzejima, i da su dobro opisana i evidentirana.

Orden se pojavio u NJujorku 1946. godine. Nije poznato kako je dospeo tamo.

- Možda bi srpski istoričari mogli da naprave teoriju kako i preko koga su ovaj i još neki dragoceni predmeti završili u Americi - kaže naš sagovornik.

Orden Miloša Velikog s naličja

Turk, koji je 1981. iz Karlovaca otišao u Kanadu, amaterski se bavi ordenjem duže od tri decenije. Odlazio je na sajmove u Kanadi, Americi, ponekad putovao i u Englesku, Francusku, a od 1999. trgovina ordenjem je postala njegovo jedino zanimanje.

- Uvek sam se interesovao za odlikovanja i ordene iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, pošto mi je istorija tih krajeva dobro poznata - kaže Turk. - To znaju mnogi veći dileri i sakupljači u Evropi i Americi, pa mi često nude odlikovanja iz tih krajeva.

Tako ga je, pre sedam-osam godina, pozvao poznati prodavac kovanog novca iz NJujorka i rekao mu da je kupio Orden srpskog belog orla u zlatu, sa dijamantima.

- Pogledao sam slike koje su poslali i sledeći dan sam bio u NJujorku - priča nam. - Bio sam uveren da je orden original i kupio ga. Reprodukovan je u knjizi Tomislava Muhića i to je sve što sam uspeo da saznam. Pitao sam prodavca od koga ga je kupio i da li je dobio ikakvu informaciju kome je pripadao. NJih, međutim, to nije interesovalo! Poznato je da postoji još jedan srpski Beli orao u zlatu i dijamantima. Manjih je dimenzija, nije zvezda, u nalazi se u Smitsonijan institutu u Vašingtonu.

Turk poseduje i Orden Svetog Save za koji kaže da je pripadao kraljici Nataliji.

- Kod nas je i lični pečat kraljice Drage, sa dokumentom da pripada Obrenovićima i da je 1946. prodat u NJujorku - kaže Turk. - Dokument je pečatom pričvršćen za monogram-dokument i potvrđuje da je posle ubistva kraljice pečat evidentiran, kao nešto što je pripadalo dvoru ili kruni.

Lični pečat kraljice Drage, Orden Svetog Save koji je pripadao kraljici Nataliji

Na pečatu je ugravirano "Kraljica Draga, kraljica Srbije"...

- Dokument potvrđuje da je pečat pronađen posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića, a potpisali su ga advokati. Oni se nisu bavili proučavanjem predmeta, već su samo inventarisali predmete koji su pronađeni na dvoru. Zanimljivo je da je u NJujorku ove predmete prodavao Armand Hamer. On je bio povezan sa Vladimirom Iljičem Lenjinom i trgovao je ruskim carskim stvarima. Možda je to radio i za Karađorđeviće - rekao je Turk.


Vlasnik Aleksandar Obrenović

NAJVREDNIJE ODLIKOVANJE

DOMAĆI stručnjaci u ovoj oblasti kažu da je Orden Miloša Velikog najvrednije domaće odlikovanje, čija je cena za orden prve klase između 15.000 i 20.000 evra. Kažu da je samo jedan kompletan primerak u opticaju, ali nisu sigurni da li se orden i dalje nalazi u vlasništvu domaćeg kolekcionara. Možda je na aukciji ponuđen upravo taj primerak.


MEDALJE

NA sajtu Emedals, pored Ordena Miloša Velikog nudi se još srpskog znamenja, ali po mnogo nižim cenama. Na 3.250 dolara procenjen je Orden belog orla, koji je za zasluge u Drugom svetskom ratu dobio general Pantelija Jurišić, a Medalja kraljice Natalije na 750 dolara. Ordenja Legije časti jedva dostižu cenu od nekoliko stotina evra, a za manje od sto evra nude se komemorativne medalje...


IZGUBLJEN ORDEN KNEZA LAZARA

KADA bi se pojavio na tržištu, Orden Svetog kneza Lazara imao bi najveću cenu, tvrde naši stručnjaci. Ali nije poznato da je ijedan primerak sačuvan. Ovaj orden ustanovljen je povodom 500 godina od Kosovske bitke i mogli su da ga nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

Inače, najviša suma za orden izdvojena na aukciji iznosi milion dolara, za koliko je kupljen sovjetski Orden pobede koji je dodeljen rumunskom kralju Mihailu. Najvredniji inostrani orden kojima su odlikovani građani naše zemlje, osim Ordena pobede koji je dodeljen Titu, jeste Orden podvezice kojim je odlikovan knez Pavle. Među najuglednijim ordenjem je i Viktorijanski lanac kojim su odlikovani kralj Aleksandar Karađorđević i knez Pavle. Ova odlikovanja na svetskom tržištu dostižu cenu od 50.000 do 60.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Миро Марковицћ

08.08.2017. 21:27

Да је среће, богати Срби данас би требало да откупљују то знамење из наше бурне али и трагичне историје и поклоне Музеју Србије, где би требало да се чувају за долазећа поколења. Нажалост, наши скоројевићи више мисле о "силиконским женама" и лаким животом. Пуца њима прслук за србску историју, јер о њој у Титово време никада нису ништа ни чули нити било шта да су из србске историје научили.

bubule

09.08.2017. 03:58

@Миро Марковицћ - Na zalost, mislim da je orden sigurniji kod sadasnjeg vlsanika nego u nasem museju.

Михаило

08.08.2017. 21:46

Нека држава откупи ово. То је део наше историје пре свега.

Francesco

09.08.2017. 00:44

@NixKO - 'Oće. Pogotovo ovi što jedva čekaju juli i avgust da se najedu ćevapa, ošišaju se i poprave kvarne kutnjake. Hahaha, a tek državavav....

iz glave

09.08.2017. 07:58

@NixKO - možemo i mi, po 100din/mes i eto fonda za kupovinu svega našeg rasutog po svetu...saberimo se

Srðan Grković

09.08.2017. 08:04

то је опљачкано у времену великих ратова тј нај вероватније за време другог и то треба да се потражује и врати Србији

Kale

09.08.2017. 09:56

Ako bi otvorili namenski racun za donaciju za kupovinu ordena, da li biste donirali 10 evra za otkup ordena? Ovo pitanje je upuceno onima koji traze da drzava ili dijaspora otkupi orden i pokloni muzeju.

* КОМЕНТАР *

09.08.2017. 23:06

Одговор је да бих уплатио новац као што годинама уплаћујем на разне хуманитарне рачуне ! А ти мангупе @кале погледај се у огледало па признај себи зашто никад ниси ни једну хуманитарну поруку послао а камо ли да уплатиш новац па кад одговориш онда се спакуј и иди из Србије !!!