Boljevac: „Dele” kuću sa - zmijama!

Lj. TRIFUNOVIĆ

13. 06. 2016. u 15:02

Porodica Šimunović, koja živi u adaptiranoj štali, doživela je neprijatno otkriće da svoj prostor deli sa oko 300 gmizavaca koji su se izlegli u stajskom đubrivu i našli utočište u temeljima, zidovima i tavanu

Бољевац: „Деле” кућу са - змијама!

Foto: Lj. Trifunović

BOLjEVAC – U štali adaptiranoj u ''kuću'', nadomak Boljevca, živi Milan Šimunović (47) sa suprugom Vericom (35), ćerkama Anom (12) i Laurom (6) i sinom Milančetom (14). Ali, uz njih, taj stambeni prostor deli i više od – 300 zmija!

-Pre izvesnog vremena, kada su počeli topliji dani, najmlađa ćerka se požalila de je, dok je spavala, preko nje, kako je kazala, ''pretrčao gušter'' – uznemiren je Milan Šimunović. – Narednih dana čuo sam šuštanje u lamperiji i stiroporu kojim sam ''zakrpio'' štalu, koju sam adaptirao u dom. A, sve je kulminiralo pre nekoliko dana kada je iz pukotine u zidu izmillela zmija.

Šimunović je, kaže, čuo suprugu kako vrišti. Utrčao je u kuću i na podu video nekoliko zmija.

-Reč je, kako su mi kazali, o smukovima, ali sam ja primetio nekoliko zmija sa ''rogovima'', pa pretpostavljam da je reč o poskocima – nastavlja Milan. – Uzeo sam štap i počeo da udaram po lamperiji. Tada su, kao po komandi, iz pukotina u zidu počelle da izlaze zmije.

Tog dana Šimunović je izbrojao tačno 11 gmizavaca. Odmah su pozvali dr Nebojšu Marjanovića, predsednika opštine Boljevac, koji je Milana i njegovu porodicu odmah izmestio iz ugrožene kuće i smestio ih u privremeni smeštaj.

-Odmah smo pozvali nišku firmu ''ZOO planet'', čije su ekipe ubrzo došle na lice mesta – kaže dr Marjanović. – A, rezultati koje su mi oni saopštili bili su, najblaže rečeno – zaprepašćujući!

Po rečima predsednika opštine Boljevac, zmije su najverovatnije, tokom zime, položile jaja u gomilu stajskog đubriva, smeštenog uz samu kuću. A, gmizavci su se izlegli čim su došli topliji dani.

-Zmije su, potom, sebi našle utočište u temeljima, zidovima i tavanu kuće – dodaje dr Marjanović. – Po proceni stručnjaka iz ''ZOO planeta'', u kući Šimunoviča ''skućilo'' se oko – 300 zmija!


Dušan Stojanović, predsednik Udruženja građana "Pomoć divljim životinjama" iz Niša, koji je sa saradnicima juče stigao na lice mesta, kazao nam je da je moguće da u domu Šimunovića ima i više od - 1.000 zmija.

- Jedna ženka smuka leže i do 50 jaja iz kojih se legu zmije - kaže Stojanović. - Uslovi za njihov rast su ovde idealni, jer se pored kuće nalazi đubrište, koje je pogodno za inkubaciju jaja, ali i za hibernaciju zmija. Koliko tačno zmija ima, znaćemo tek kada, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Niša i Republičkom inspekcijom za zaštitu životne sredine, obavimo detaljno "skeniranje" doma Šimunovića.


BEZBEDNOST PA POVRATAK

PO rečima Dušana Stojanovića, za nekoliko dana počeće dizanje temelja kuće Šimunovića, ali i traganje za zmijama. - Postoji sumnja da, pored smukova, ima i otrovnih poskoka, zbog čega moramo detaljno da očistimo leglo i izvučemo što više zmija - kaže Tamara Ristić (na slici), volonterka koja se bavi hvatanjem zmija. - Nakon toga, sledi detaljno čišćenje okoline, a Šimunovići će u svoj dom moći da se vrate tek kada se uverimo da je bezbedan za život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

RacaVračar

13.06.2016. 15:35

Tačno da je neprijatno ! Samo što uništavanjem njihovih prirodnih staništa , mi ljudi smo ih naterali da se nastanjuju u naše objekte ! Ovo na slikama su sve smukovi , neotrovne zmuje , koje plen dave . Na njihovom jelovniku su glodari ,zabe i manje otrovne zmije . Svojevremeno smo imali u okolini Valjeva junake koji su pobili celo zimsko leglo 700-800 , tako da je došlo do ekspanzije otrovnice Poskoka ka severnijim krajevima . Pojam Čuvar Kuća postoji u narodu !

saska

05.07.2016. 00:12

@RacaVračar - Sve je to tačno sto ste napisali, ali zamislite da Vi sa decom živite sa zmijama, kako bi se osećali. Tim ljudima treba pomoć da se odsele sa te teritorije.

Bole

16.06.2016. 13:18

Držanje ptice biserka drugi naziv joj je morka sive je boje sa belim tufnama je trajno rešenje protiv zmija,insekata svih vrsta jer im je ona prirodni neprijatelj i u postojbini Africi.Većina kuća u selu u Srbiji ima ovu živinu kao ukrasnu u dvorištu a izuzetno korisnu protiv svih štetočina.