Srce mi je puno zbog osmoro dece

Z. Gligorijević

19. 10. 2015. u 16:30

Mnogočlana porodica Stojanović iz Vinorače kod Jagodine živi srećno i ništa ne traži. Doživeli smo pravi raj na zemlji

Срце ми је пуно због осморо деце

JEDNA su od retkih mnogočlanih porodica koje se ne žale i nikad ne traže ništa.

Porodice sa mnogo dece uvek se žale da država ne brine o njima i neprestano traže nečiju pomoć. Jasmina (41) i Goran Stojanović (46) iz Vinorače nadomak Jagodine, koji imaju osmoro dece, a deveto će dobiti narednog meseca, jedni su od retkih koji su zadovoljni onim što imaju.

- Mi smo želeli toliko dece, a ne država, pa od nje ništa i ne očekujemo - kaže Goran i dodaje: - Ako je neko doživeo raj na zemlji, to smo mi. Nekome je pun novčanik. Meni je puno srce kada pogledam svoju decu i kad vidim koliko se vole.

I zaista. Još jednoipogodišnji Marko nije zaplakao, dete koje je videlo da je počeo da se mršti, uzima ga u naručje. Četvorogodišnja Emilija, koja je donedavno bila mezimica, odmah potraži očev zagrljaj, a sedmogodišnja Sofija zagrlila je 10 godina starijeg brata Nikolu. Ksenija (9), Jovan (11), Teodora (15) i Jovana (19) ponašaju se kao odrasli i svako od njih nešto radi po kući.

- Niko ne mora da im kaže šta treba da rade. Ako vide da nema doručka, da kuća nije počišćena, sami se organizuju. Onaj ko je na raspolaganju, radi šta treba. I nema podele na muške i ženske poslove - veli Goran.

U to smo se i sami uverili kada smo izašli da fotografišemo porodicu. Pošto je počela da pada kiša, deca su odmah potrčala da skinu veš sa žice. Nije ni čudo što su oni tako vredni i odgovorni. Uzor im je otac Goran. Od kada se 1996. godine oženio Jasminom, on presvlači decu, pere sudove, čisti kuću...

- Žena je stub kuće. Muškarac to može da prizna ili ne, ali suština je da iza svakog uspešnog čoveka stoji pametna žena - iskren je Goran.

To priznaje i njegov otac Mladen (80), koji se sa suprugom Živkom iz Medveđe kod Sijerinske Banje u Vinoraču doselio 1997. godine.

- Imali smo osmoro dece. Žena je o svemu brinula, a ja sam zarađivao. Eto, da je živa, ona bi sad znala i koliko imamo unuka i praunuka - kaže Mladen.

SKROMNI PRIHODI

IAKO primaju dečji dodatak, socijalnu pomoć i 200 evra od opštine za Kseniju, Stojanovići ne žive od toga. Goran je postavio tri plastenika u kojima uzgaja povrće, radi za nadnicu, pravi nameštaj...

- Svoj život podredili smo deci. Nisu nas zanimali karijera, letovanje i novac. Svi kažu da se mučimo, a nama ništa nije teško. Jedino brinemo kako ćemo da plaćamo stan u Beogradu za Jovanu, koja je upisala Hemijski fakultet i upala na budžet, ali nije dobila dom - kaže Goran.

OKUPLJANJA

KADA se u Vinorači za Uskrs okupe porodice Goranova četiri brata i tri sestre i Jasminine sestre i brata, bude ih više od pedeset.

- Svako okupljanje je kao slava. Za pripremanje jela treba nam najmanje 200 jaja. Nama je to normalno, jer svakodnevno pripremamo 33 obroka - kaže Jasmina, a Ksenija dodaje da za samo sat vremena pripreme nekoliko poslužavnika kiflica, šapica ili drugih đakonija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Vojnik

19.10.2015. 16:48

Porodica za postovanje. Interesuje me gde su sada oni koji pricaju o beloj kugi? Sto se ne izadje u susret ljudima, da devojka dobije dom u BGu, neku vrstu pomoci, jer je svojim radom i zalaganjem, kao i zalaganjem svoje porodice, to itekako zasluzila. I naravno pomoci i ostatak porodice. Da nas je malo vise kao njih, gde bi nam kraj bio...Stojanovici, moje veliko postovanje za vas!

Dumar

19.10.2015. 17:04

Eto, to se zove sreca. Sigurno ce neko, ko moze da sredi smestaj u domu tome detetu, procitati ovu vest. Tim pre, sto je na budzetu. Blago njima. A i nama svima.

Jasna

19.10.2015. 17:07

Neka neko prosledi ovaj slucaj Ministarstvu prosvete da se devojcici obezbedi dom i hrana obzirom da je student na budzetu.

Milan Milan

19.10.2015. 18:19

1.Srbin sa troje dece ima pravo da nosi naziv u pripadnost-Srbin,2.covek sa petoro dece ima pravo da nosi Srbenda-VELIKI SRBIN.Covek koji ima preko petro dece je NACIONALNO BLAGO,zena njegova-titula:Majka Hrabrost i drzava mora da obezbedi posao makar za dvoje clanova domacinstva i da ima spremnu nacionalnu strategiju,mada drzava tesko ce da se organizuje,tu niko nije :NADLEZAN,nema pa cemo morati sami braco i sestre da se organizujemo,jer ovaj sistem je trulio 70-ih,a sad je les u raspadanju.

Jovana

19.10.2015. 18:20

Sjajno! Puno radosti, i zdravlja zelim toj porodici. A sto se tice studenta Jovane koja je upala na budzet, grad Beograd pruza svima ruke pa eto ministre ucini nesto. sve najbolje

grga974

19.10.2015. 18:56

Na zalost kod nas je ova porodica senzacija a kod albanaca normala. Stojanovici svaka cast !!!

W.

20.10.2015. 02:38

Ovoj zeni dati svakog meseca po jednu natprosecnu platu jer je to zasluzila i to iz " Fonda" onih koji imaju isuvise.Videti danas u Srbiji porodicu sa ovoliko dece ravno je verovatnoci da usred bela dana ugledate NLO.Svako dobro ovim ljudima I nek im je bog u pomoc !

Patriota

20.10.2015. 06:30

Bog vas blagoslovio, zaista nema vece srece i bogatstva od vase dece. Mene je sramota sto imam samo dvoje dece.