Palata u kojoj je Tito bio 66 puta

Jovanka Simić

ponedeljak, 17. 02. 2014. u 08:30

Палата у којој је Тито био 66 пута
Reporteri „Novosti“ u nekadašnjoj rezidenciji Josipa Broza u Karađorđevu. Kompleksom od 436 hektara upravlja Ministarstvo odbrane. Milošević i Tadić boravili u nekoliko navrata

UŠUŠKANA u spokoju stoletnih stabala panonskog hrasta, čempresa, kedra i ariša, nekadašnja rezidencija maršala Tita u Karađorđevu, nadomak Bačke Palanke, na prvi pogled odaje utisak dobrog domaćina koga je od silnih priprema za doček značajnih gostiju uhvatio blagi dremež. Ali, već 34 godine sve je spremno kao da će zvanice svakog časa naići.

Vreme je ovde stalo još onog 1. januara 1980. godine kada su Broza, posle novogodišnjeg dočeka sa najbližim saradnicima, odavde odvezli na lečenje u Ljubljanu.

- Idem, ali brzo ću se vratiti! - doviknuo je već onemoćalim glasom jugoslovenski predsednik i iz limuzine dugo mahao brojnim i zabrinutim partijskim drugovima rezidencijalnim čuvarima, kuvarima, konobarima, baštovanima... Svi zajedno slutili su da je to put bez povratka.

Od tada rezidencija živi tihim, osamljeničkim životom. Titovi naslednici, predsednici kojima je ostavio ovu raskošnu oazu, retko navraćaju. Ne nalaze vremena, jer četvorogodišnji mandat nije isto što i doživotni. A ni radovi na uklanjanju ruševina Brozove države nisu još privedeni kraju.

Pamti se da se Milošević ovde sa Tuđmanom 1991. dogovarao o tajnoj podeli Bosne i Hercegovine. Na neformalnom samitu, Tadić je pre tri godine ugostio predsednika Turske, Abdulaha Gula i članove predsedništva Bosne i Hercegovine. Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić navratio je jednom u kratku, protokolarnu posetu, pretprošle godine na početku svog predsedničkog mandata.

Nekadašnje Titovo omiljeno pribežište, šezdesetih godina prošlog veka često je pominjano u vestima svetskih agencija. Ovde je predsednik SFRJ ugošćavao svetske državnike - predsednika Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva, britanskog feldmaršala Bernarda Montgomerija, lidera španskih komunista Santjaga Karilja, kambodžanskog princa Norodoma Sihanuka...

Danas, rezidencija nosi naziv Reprezentativni objekat „Karađorđevo“. U nadležnosti je Ministarstva odbrane, a svu potrebnu brigu o njemu vodi Garda Vojske Srbije. Upravnik je kapetan Borivoj Šikić, a reporterima „Novosti“ tajne rezidencijalnog kompleksa pokazala je njegov zamenik Tatjana Krstić. Za 18 godina, koliko radi ovde, videla je više novinara nego predsednika i diplomata. Za „sedmu silu“ iz Srbije, ali i iz bivših jugo-republika, rezidencija je privlačna poput velike enigme. Samo retkima se, uz posebno odobrenje, otvori gvozdena masivna kapija na ulazu u ograđeni kompleks.

PLOČE NARODA I NARODNOSTI U SVOJOJ vojvođanskoj oazi, Tito je insistirao na autentičnosti. Na travnatoj zaravni dominira vetrenjača, a pored nje je bačka kuća sa čardakom. Čine je dve prostorije - jedna je devojačka soba sa narodnim nošnjama i sanduk sa mirazom. Pored je lovačka soba sa izloženim trofejima i starim gramofonom. Kraj njega naslagane „longplejke“ Mikija Jevremovića, Vere Svobode, Gabi i Arsena, starih izvornih srpskih, makedonskih, bosanskih pesama i kajkavskih popevki.

- Tajni, zapravo, i nema, ali istina je da pristup u rezidenciju nemaju turisti niti školske ekskurzije - kaže Tatjana, i dodaje da je najveća vrednost kompleksa raskošna priroda i tišina „koja se ovde čuje i dušu umiruje“.

Ovaj prirodni raj, tik uz Dunav, u prošlosti je bio močvara. U vreme visokog vodostaja, voda se razlivala naširoko ovim krajem sve dok nije stigla komanda da se vojska lati mukotrpnog posla, močvaru isuši, a vodu ukroti.

Kada je napravljeno prvo od 16 jezera, Tito je upravniku rezidencije Dragi Malenici rekao:

- Ha, majku ti božju, ovo lijepo izgleda, kopaj dalje!

Iskopano“ je 16 jezera. Uporedo su vredne vojničke ruke uz pomoć raspoloženih meštana 1957. sagradili „vilu za odmor“, dvospratno zdanje povezano liftom. Krasi ga predsednički glavni i pomoćni radni kabinet. U prostranoj sali za 150 gostiju održavane su i dramatične sednice, poput one sedamdesetih, povodom „hrvatskog proleća“. Monumentalna prostorija prekrivena je debelim žutim tepihom, a zidovi i plafoni obloženi najkvalitetnijim lakovanim drvetom. Dugački sto zastrt je zelenom čojom, salu greju ogromne kaljeve peći boje žada. U prizemlju su saloni za prijem gostiju, dve trpezarije, a na spratu 12 soba za prenoćište.

O spavaćoj Titovoj sobi ispredane su mnoge priče, ali bez pravog razloga. U petnaestak kvadrata dominiraju veliki bračni krevet, dva noćna ormarića, garderober... Sve autentično, iz Brozovog doba, osim dva para papuča, po jedan s obe strane kreveta. Za svakog novog predsednika i prvu damu kupuje se novi par.

LEGENDA O SALVETI STAZE za šetnju u okviru kompleksa duge su nekoliko kilometara, a samo jedna ima ime - „staza zdravlja“. Smislio ga je Tito jednog sunčanog jutra sedamdesetih godina, tokom šetnje u blizini „vile za odmor“. Požalio se pratnji kako tu nema hladovine. Već narednih dana na obe strane staze nikao je špalir borova. Tačno je da su tom stazom šetali Milošević i Tuđman, ali nisu, kako se tvrdilo, mapu podeljene Bosne iscrtali na salveti. Pogotovo ne na papirnatoj. - U našim trpezarijama nikada nije bilo salveta od papira, nego od damasta - uz osmeh kaže konobar Marko Sovilj.

U pedantnom protokolu rezidencije zabeleženo je da je Tito ovde boravio 66 puta. Od palate u Karađorđevu draža mu je, kažu, bila samo ona na Brionima. A voleo je raskoš i umeo je u njoj da uživa. Zidove svih odaja i danas ukrašavaju umetničke slike najvećih jugoslovenskih majstora kičice.

Salonske garniture presvučene su najfinijom kožom ili meblom, te i danas odolevaju vremenu. Šank iznenađenja, nabavljen negde u inostranstvu sedamdesetih godina, i sada se nepogrešivo pokreće na dugme. U radnom kabinetu, za stolom od kuvane bukovine, potpisivao je Tito mnoge važne dokumente, odlučivao o tuđim sudbinama, krojio globalnu politiku. U obližnjem lovištu često je lovio jelena lopatara, muflona ili divlje patke.

Jutra je najradije provodio u kući na vodi. Na velikoj terasi, nadvijenoj nad najveće jezero, pio je prvu jutarnju kafu, i pratio jata plovki i labudova. Odatle mu je pogled pucao na bezmalo svih 436 hektara rezidencijalnog kompleksa (275 hektara je pod šumom), zaštićenog belom sigurnosnom ogradom.

Za razliku od većine Titovih rezidencija u bivšim republikama, „Karađorđevo“ nije prepušteno nemilosrdnom zubu vremena.

SILOM PRILIKA - “TITOVAČA“

VINARIJA je jedini deo kompleksa koji je izgubio sjaj. Podzemne vode oštetile su podrumske zidove, a velika vinska burad prazna su i setno podsećaju na vreme kada je ovde stizalo najkvalitetnije vino iz zemlje i inostranstva. Od 2.000 boca ekskluzivnog vina sačuvano je tek nekoliko. Peh se dogodio tokom jednog od poslednjih boravaka ovde, kada se Tito požalio da je u vinariji prohladno. Neko je preduzimljivo zagrejao podrum, pa i flaše s vinom. Piće je brže-bolje presuto u kazan, skuvana je rakija i odmah je dobila ime - „titovača“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

2fast

17.02.2014. 09:10

Uz "bajku" o Karadjordjevu upakujete stvari za koje svi znaju da postoje. Da, crtali su nas Francek i vas Milosevic podjelu BiH na salveti. A podijelise na kraju Srbiju. Salveta postoji i slike postoje. Trazite. A u svim restoranim sluze se uz platnene i papirnate salvete. Sem, mozda, kod Srba. Ali vama to i nije jaca strana. To svi znamo.

serbind

17.02.2014. 13:07

@2fast - Ovaj Francekov se narokao Titovace, udarila ga u glavu i to onako Muski...Pa sto bre citas Srpske novine ako ne volis Srbe? Ili nemas pametnija posla u zivotu, Uzivaj u Lijepoj Vasoj, i pusti nas da se patimo bez salveta ali bez tvog prisustva

Jovanka

17.02.2014. 14:37

@2fast - Svadjalice, tebi nije lako. Mrznja je bolest duhovna. Ovo i jesu novine za Srbe, sta ti trazis tu? Ko te zvao? Leci se.

Srb

17.02.2014. 17:05

@2fast - Zato i citas Srpske novine, jer u Titovo vreme, pa i dan danas, imas kompleks od Srba i Srbije.. Tako ce i biti doveka!

cupi

17.02.2014. 17:22

@2fast - Pa da su je lepo podelili mir bi odavno vladao ovim prostorima i nebi bilo potrebe da se izmisljaju nove nacije i jezici. Ovako, sve prcija do prcije. Smirili bi se vi odavno i bilo bi vam mnogo lepse. Ovako vas niko ne postuje od komsija jer svi znamo ko ste i sta ste.

jadertino

17.02.2014. 18:19

@2fast - Ama nije to napisao Hrvat. Da je pisao Htvat, bilo bi napisano hrvatskim jezikom.

sreto

17.02.2014. 10:57

I dok je DRUG TITO iz "raskosnih" rezidencija PROPOVEDAO KOMUNIZAM i socijalizam, u to vreme je MAO TSE TUNG primao, i isao u drzavne posete OBUCEN U RADNICKU "BLUZU", IZGRADJIVAO SICIJALISTICKU KINU, koja je danas svetska (vojna i ekonomska) sila, dok se Jugoslavija "utopila" u raskosnostima (kraljevskog zivota) drugova iz partijskog vrha !!!

ranko75

18.02.2014. 07:19

@sreto - Da li ce se zemlja razvijati u ovom i onom pravcu nikako ne zavisi od toga kako je bio obucen predsednik. Predsednik treba da bude obucen pristojno i da se dobro oseca u toj odeci, to jest da mu se svidja, oba predsednika su to imala. A to sto smo mi posle Tita svoju drzavu rasturili, a kinezi svoju nisu je stvar nas a ne Tita. On nas je ceo zivot ucio da je cuvamo,ali smo mi losi ucenici.Mi bi ne samo Kinu,nego SAD i Japan zajedno upropastili,samo kada bi nam neko dozvolio.

sreto

17.02.2014. 11:41

I dok je DRUG TITO iz "raskosnih" rezidencija PROPOVEDAO KOMUNIZAM i socijalizam, u to vreme je MAO TSE TUNG primao, i isao u drzavne posete OBUCEN U RADNICKU "BLUZU", IZGRADJIVAO SICIJALISTICKU KINU, koja je danas svetska (vojna i ekonomska) sila, dok se Jugoslavija "utopila" u raskosnostima (kraljevskog zivota) drugova iz partijskog vrha !!!

MIMI

17.02.2014. 21:57

@sreto - Da TITO je ziveo u raskosnim vilama koje je ostavio drzavi a ovi novi titici grade licne raskosne vile i sta mislis Sreto kome ce ostaviti. Uzgred nismo ti mi vredni kao kinezi. Koliko samo radnih dana praznujemo?

Pomalo

17.02.2014. 12:37

Potrazite na youtube dokumentarne filmove o lazima i zlocinima Tita i njegovog "humanitarno-radnickog" sistema.Osim toga SVI poznati predsednici su bili (i dalje su) u raznim masonskim lozama a spika Tileta o samoupravljanju i ostale populisticne bajke propala je kao i Yuga,kula od karata.

Бранко Стеванович

18.02.2014. 07:13

@Pomalo - Pitajte mog brata lazova i tra la la, tra la la...

Tomo

17.02.2014. 17:13

Bilo je pored lepo i uređeno mesto koje sada propada. A sve je počelo još za vreme Austrougarske kao pogodno mesto za uzgoj konja i ždrebadi.

cupi

17.02.2014. 17:20

Umesto fotografija, vi nam tekstom objasnjavate sta i kako izgleda. Kao da smo u petnaestom veku?!? Pa ako ste vec bili tamo.....

Zoran1

19.02.2014. 08:36

@cupi - Fotografije nisu dozvoljene da mase nebi videli raskos u kojoj su "drugovi" uzivali a dedinjski klan nastavlja da uziva.

Rozmary

17.02.2014. 18:18

Naš nekadašnji doživotni predsednik Joška Broz je imao veća ovlašćenja neko mnogi kraljevi i carevi. Etiopski car Selasi bio je patuljak u odnosu na Tita. Mnoge ljudske sudbine bile su u njegovim rukama . Partija je bila onako kako Broz kaže. Nikeziću je rekao da će biti smenjen, Nikezić mu je odgovorio da ga je narod izabran i da će ga narod smenjivati. Bio je smenjen u roku dva dana. Pitanje postoji : u koliko vila nikada Tito nije došao? a SAGRAĐENE ZA NJEGA

Zoran1

19.02.2014. 04:05

@Rozmary - @Rozmary, absolutno si u pravu ali zna se Tito je bio veliki "Drug" i sve zlo koje je ucinio njemu narod slepo prasta. Znaci ipak narod je zasluzio Tita i sve sto je sa njim doslo. Titovi ljubitelji jos nisu prolupali koliko im je stete naneo i sumnjam da ce ikada. Ipak bilo bi lepo kada bi nam danasnji dedinjski "drugovi" rekli ko je aista Tito bio i iz kojega dela sveta je dosao. Tek onda bi narod poceo malo da shvata koliko su prevareni.

Ruben Lonuestro

18.02.2014. 12:43

iz limuzine dugo mahao brojnim i zabrinutim partijskim drugovima rezidencijalnim čuvarima, kuvarima, konobarima, baštovanima... i ostalim podrepnim muhama ; a milosnice ste zaboravili kao da one ne vaze