Kada predsednik Tomislav Nikolić i njegov kabinet pozovu u goste na ručak ili večeru nekog od svetskih državnika, u kuhinji Predsedništva Srbije započinje jedan, reklo bi se, umetničko-diplomatski ceremonijal. Njega vidi šef predsedničke kuhinje Jovica Bura, majstor srpske varjače. Kuvar Bura je sedam godina pripremao jela i za prethodnog predsednika Borisa Tadića.

- Predsedništvo je prva kuća Srbije i ovde se oseća domaćinski duh našeg predsednika. Naša kuhinja je deo sistema državnih institucija koje se bave ugostiteljskim radovima, ali je naše kulinarstvo plod naših majstorskih radova za šporetom i trpezarijskim stolom u Velikoj svečanoj sali, ali i diplomatskih aktivnosti našeg protokola. Onog trenutka kada predsednik Nikolić pozove na ručak ili večeru nekog državnika, potrebno je preko protokola utvrditi šta bi gost voleo da jede, šta nije po njegovom ukusu, šta iz srpskog jelovnika može da se servira zvanici - objašnjava majstor Bura suštinu svog umeća.

Kao visokoobrazovani kuvar Bura je zagovornik modernog kulinarstva, koje kombinuje tradicionalnu i savremenu kuhinju, u kojoj se trudi da uspostavi ukusnu harmoniju izvornih srpskih i stranih jela. Namirnice se nabavljaju preko državne uprave, najboljeg su kvaliteta i uvek sveže. Upravo je stigao svež bosiljak, koji ranije nije mogao zimi da se dobije.

- Gotovo 80 odsto namirnica i hrane koju pripremamo su srpskog porekla. Proučavam strane jelovnike, tako da sam za ruskog predsednika Medvedeva pripremio palačinke od heljde sa mladim sirom, jer Rusi obožavaju heljdu - kaže kuvar Jovica.


DVA MENIJA ZA PUTINA
Kada je ruski predsednik Vladimir Putin posetio Srbiju 23. marta 2011. godine, visokom gostu iz Moskve su ponuđena dva menija - posni i mrsni. Na prvom su bili tartar od brancina na ajzeberg salati, potaž od povrća, rolnice od povrća, krem od bundeve. Glavno jelo fileti od pastrmke sa pariskom garniturom i za desert šeri od rukola, punjena kruška, sok karamela i domaći šampanjac. Na mrsnom jelovniku su bili punjeni teleći medaljoni sa pršutom i mocarelom u sosu od aromatičnog bilja i salata „mozaik“.

Kuhinja i restoran u Predsedništvu Srbije su ranije koristili francuski protokol sa velikim ovalima za serviranje.

Sada koriste bečki stil sa tanjirima, koji zahteva veliku kreativnost glavnog kuvara i desetak saradnika. Tanjiri od nemačkog porcelana, koji imaju utisnut grb SFRJ, tako su lepo aranžirani da liče na mesnatu baštu punu živopisnih boja. Uz njih idu srebrni escajg i kristalne čaše.

- Na svečanoj večeri 20. maja 2009. priređenoj u čast potpredsednika Džozefa Bajdena spremljeni su vojvođanska šunka, sremski kulen, užička pršuta, mladi sir i kajmak, ajvar, proja, pogača, bašta salata, pite od sira, spanaća i pečuraka, mlada jagnjetina ispod sača, ćureći medaljoni u sosu od vrganja, mešano povrće, šumadijske palačinke, voće i belo vino iz Kruševca i crno vino iz Vrdnika - pokazuje nam glavni kuvar meni sa grbom Srbije.

Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel je kuvar Bura za ručak ponudio rolnice od tikvica, rikote i pinjola, filete crvene paprike sa sirom i pršutom, file od tune sa džemom od crvenog luka i vina, krem od avokada, šeri sa rukolom i pinjolima, zelene salate, mus od malina i sos od bele čokolade.

Zbog njene žurbe, iz menija su izbačeni krem čorba od gambora i pačije grudi sa sosom od borovnica.

Smuđ i pastrmka su bili glavno jelo za ruske lidere Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva. Poslastičarka Mira priprema osam vrsta slatkiša.

Gostima se nude šljivovica i ostale rakije, bela i crvena vina sa Fruške gore. Kako nam je rečeno, srpski kajmak i sladoled se ne služe bez posebnog odobrenja iz bezbednosnih razloga, jer su osetljivi i lako se kvare. A sarma od kiselog kupusa se ne sprema za visoke goste zbog jakih začina.


PREDSEDNIKOVA TAJNA
Boris Tadić je kao predsednik najviše voleo lagana jela, sarmice i tikvice, ribu i piletinu. I uz svaki obrok je pio litar posnog jogurta. Nije jeo svinjetinu. Šta jede predsednik Tomislav Nikolić, to je u ovom trenutku državna tajna, koja iz bezbednosnih razloga ne sme da se otkriva javnosti.

- U Velikoj sali za predsedničkom trpezom uz glavne goste su obično članovi delegacija, pa se postavi čak 60 tanjira.

U vreme svečane večere kod Borisa Tadića 5. septembra 2011. u čast 50 godina Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, za 120 gostiju služeni su dimljeni losos, tuna sa avokadom i druge vrste mariniranih riba. Ručak za Medvedeva je pripreman dva dana, a obed za predstavnike nesvrstanih spreman je 30 dana - objašnjava Bura.

Za predsedničkom trpezom važi pravilo da dva konobara poslužuju petoro gostiju, tako da na ručku sa 60 zvanica radi njih dvadesetak.

Njihov koordinator je konobar Petar Žugić, koji je imao priliku da sa belim rukavicama servira jela Medvedevu, Putinu, Merkelevoj, Bajdenu i drugima:

- Strani državnici su vrlo ljubazni i uvek se zahvale! Angela Merkel je to uradila javno pred 60 zvanica, što sam ja doživeo kao veliki kompliment!

Šef kuhinje Jovica Bura, međutim, nema priliku da lično upozna goste predsednika Tome Nikolića, ali mu ljudi iz protokola uvek prenesu pohvale gostiju za njegov umetnički kulinarski rad.