Trampov izaslanik u klinču sa Merkelovom: Grenel nameće svoj paket za kosovski čvor

D. MILINKOVIĆ

subota, 04. 07. 2020. u 09:02

Трампов изасланик у клинчу са Меркеловом: Гренел намеће свој пакет за косовски чвор

Foto Instagram

Fokus ekonomija, Berlin hoće političke teme. Trampov specijalni emisar u ofanzivi, bez obzira na otkazivanje sastanka u Beloj kući
NAKON što je objavljivanjem optužnice za ratne zločine protiv predsednika privremenih institucija u pokrajini Hašima Tačija miniran sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu krajem juna, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog, Ričard Grenel, ponovo je u ofanzivi.

Razbuktavanje epidemije virusa korona u regionu moglo bi da odloži njegovu posetu Beogradu i Prištini, koja je, doduše nezvanično, bila planirana, ali to ne znači da će emisar iz Bele kuće raspakovati "bagaž" u kojem je predlog za jačanje privredne saradnje Srba i Albanaca i koji bi, kako se pretpostavlja, trebalo da podrazumeva i konkretne finansijske injekcije sa Zapada.

Ishod ove nove inicijative umnogome će zavisiti i od razgovora koji se trenutno vode na relaciji Vašington - Brisel, odnosno Berlin. Naime, mnogi u diplomatskim kuloarima upiru prst u Nemačku kao glavnog "krivca" za objavljivanje optužnice protiv Tačija, kako bi se minirao njegov zakazani sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vašingtonu. Naši izvori tvrde da je upravo to nateralo Grenela u "petu brzinu". On je, kao čovek od najvećeg Trampovog poverenja, odlučan da nametne svoj ekonomski pristup kosovskom problemu, za razliku od EU, koja politička pitanja vidi kao primarna.

Grenelove inicijative razbudile su i pojedine članice EU, pre svih Nemačku i Francusku. Kako saznajemo, ove države pokušavaju da dogovore termin samita u Parizu, a u opciji su dva datuma - 10. i 17. jul.

Ambasador Nemačke u Podgorici Robert Veber potvrdio je juče da je Nemačka, koja je 1. jula preuzela predsedavanje Savetu EU, zajedno sa Francuskom spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine:

- Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, najavio je da će se pregovori pod okriljem EU zvanično nastaviti u julu. Mi izričito podržavamo Specijalnog predstavnika u tome i zajedno sa Francuskom smo spremni da ponudimo pomoć, ako je potrebno.

Srbija strpljivo čeka da se "veliki" dogovore, a kako je poručio predsednik Vučić, mi smo spremni na dijalog, ali ne i na nametanje rešenja, naglašavajući da Beograd o Kosovu defakto ne pregovara sa Albancima, nego sa Zapadom, koji pregovara u ime Prištine.

I premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti spreman je za nastavak dijaloga, ali uz unapred određen ishod:

- Spreman sam da se sastanem sa Grenelom kako bih nastavio dijalog u cilju međusobnog priznavanja dveju zemalja.

Diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da ostaje otvoreno pitanje o čemu će se pregovarati:

- EU ima interesa da se dijalog nastavi, ali još nije rekla na kojoj osnovi, oko toga ne postoji saglasnost u Uniji. Srbija je "na čekanju", od nje ništa ne zavisi, niti je krivac za suspenziju dijaloga i za sve što se dešavalo. Takođe, Beograd neće da vodi dijalog isključivo o priznavanju, a na čemu Priština insistira i za šta ima podršku u nekim centrima moći u EU, u prvom redu od Nemačke. Treba očekivati da će američka administracija i Grenel nastojati da se otkazani sastanak uskoro održi i to na onoj platformi sa ekonomskim paketom, jer se to pokazalo kao najproduktivnije, da se razgovara o temama koje život znače.BEZ RUSIJE I SAD NEMA DOGOVORA

ZA Milivojevića su nerealna očekivanja da će jednim manevrom, optužnicom protiv Tačija, Vašington biti gurnut u zapećak i da će glavnu reč u pregovorima voditi EU i Nemačka:

- To naprosto nije moguće i nije tačno. Bez SAD i Rusije ovo pitanje se ne može završiti. Takođe, EU mora da vrati kredibilitet, pet godina su posredovali u pregovorima i ništa se nije dogodilo. Moraju i da odgovore na to da li EU zaista nastupa statusno neutralno i da li želi rešenje koje podrazumeva interese obe strane.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije