Tesla je Hrvat kao što je Kant Rus: Evropa ponovo nasela na zagrebačko viđenje “povijesti”

Goran ČVOROVIĆ

12. 05. 2020. u 12:09

Тесла је Хрват као што је Кант Рус: Европа поново насела на загребачко виђење “повијести”
Nepravda je ispravljena i sa zvanične prezentacije EU izbačeno je da je naučnik Nikola Tesla "čuveni Hrvat". A da nismo reagovali, ostalo bi tako. Po principu, ako prođe - prođe

TVRDNjA da je slavni srpski naučnik Nikola Tesla Hrvat je kao kada bi se isticalo da je čuveni nemački filozof Emanuel Kant Rus, jer je rođen u Kalinjingradu u Istočnoj Pruskoj koji je posle pripao Rusima, kao što je Smiljan u Lici iz Austrijskog carstva kasnije postao Hrvatska.

Tesla nikada nije čak ni živeo u zemlji koja se tako zvala. A na stranici za učenje zvaničnog veb-sajta EU na kome najmlađe generacije mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u delu o Hrvatskoj, do sada je stajalo da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik.

Srbija je uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Mariji Gabrijel, što je urodilo plodom. Nepravda je ispravljena i sa zvanične prezentacije EU izbačeno je da je naučnik Nikola Tesla "čuveni Hrvat". A da nismo reagovali, ostalo bi tako. Po principu, ako prođe - prođe.

To što je Hrvatska u Evropskoj uniji, a Srbija nije, ne znači da može da se prisvaja tuđe, samo zato što tamo nema ko da se tome suprotstavi. Nije ovo prvi put da je Srbija, nebranjena, izložena hrvatskom viđenju "povijesti". U Evropskom parlamentu je čak održana i izložba o Alojzu Stepincu.

Po Teslinoj želji, na sahrani u Njujorku ga je ispratila srpska pesma "Tamo daleko", koja ga je podsećala na otadžbinu. Odsvirao je Teslin prijatelj, hrvatski violinista Zlatko Baloković, u pratnji hora "Slovan". Da je tog ratnog i ledenog januara 1943. godine umro u svom Smiljanu nije teško pretpostaviti kako bi sin pravoslavnog sveštenika mogao da skonča život u NDH i u koju jamu bi bio ispraćen od onih koji ga sada svojataju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dragan

13.05.2020. 17:26

Pokušali su Hrvati da prisvoje i Marka Pola ali im ujdurma nije prošla sa Italijanima jer su se ovi odmah oglasili. Prisvajaju i Ruđera Boškovića mada je on rođen od oca Nikole, Srbina i majke italijanke i baš kao i Gunduluć verovatno niječuo u svom životu za Hrvatsku. Po tom principu bi i Slovenci mogli da tvrde da je Tartini Slovenac jer je rođen u Piranu. Bezprizorni idiotizam!

Bora

14.05.2020. 00:53

Zašto ne prisvajaju onda i Voojvodu Đujića i on je po takvoj logici onda Hrvat.

slobo

14.05.2020. 16:57

Ratko Mladic rodjen u Kalinovik nezavisna drzava hrvatska u to vreme 1942 sada Bosna i Hercegovina (Republika Srpska)niko ga ne proziva hrvatom ili bosnjakom .,Hmmmm