Ustavni sud u Prištini suspendovao je privremeno, do 29. maja, odluku predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da mandat za sastav nove vlade poveri Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), prenela je prištinska Gazeta Ekspres.


Sud je zapravo prihvatio zahtev Pokreta Samoopredeljenja da se donese privremena mera do konačne odluke tog suda o odluci Tačija.


Samoopredeljenje je juče podnelo ustavnu žalbu na Tačijevu odluku, koju je podržalo svih 30 poslanika te stranke.


Odluka je, navodi se, doneta većinom glasova članova kosovskog ustavnog suda.


U obrazloženju stoji da sud nije dovodio u pitanje prihvatljivost ili osnovanost zahteva Samoopredeljenja, te da je zaključio da zahtev za privremenu meru u vezi sa, kako se navodi, spornom Tačijevom odlukom treba da prihvati.


TAČI: POŠTOVAĆU STAV USTAVNOG SUDA


Hašim Tači izjavio je da prihvata i da će poštovati odluku kosovskog ustavnog suda, koji je privremeno, do 29. maja, suspendovao njegovu odluku o davanju mandata za sastav nove vlade Avdulahu Hotiju iz DSK.


"Upravo sam obavešten o odluci Ustavnog suda Republike Kosovo. Kao predsednik Republike Kosovo, u potpunosti ću poštovati ovu odluku. Kosovo već ima dragoceno iskustvo u poštovanju svih odluka i presuda Ustavnog suda. Ovo iskustvo je jak dokaz vladavine zakona u Republici Kosovo", napisao je Tači na svom fejsbuk nalogu.


On je istovremeno pozvao sve političke partije i pojedince da, kako je naveo, budu oprezni u skladu sa Ustavom Republike Kosovo.


Privremenom suspenzijom onemogućeno je da parlament raspravlja o formiranju nove vlade.