OPOZICIJA uvek ima pravo da kritikuje vlast, i to i mora da radi. Naravno, moj stav je da postoje situacije kada ta kritika mora pre biti konstruktivna, nego olaka ili destruktivna. Ovo je, po mom sudu, jedna takva situacija. Svakako će biti prilike da se "ćeramo" nakon svega ovoga.

To, za "Novosti", kaže Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije i član Predsedništva pokreta "Metla 2020", odgovarajući na pitanje - ima li opozicija pravo da kritikuje vlast u vreme opšte opasnosti.

* Kako ocenjujete mere države u suzbijanju virusa korona?

- Imam običaj da pratim strane medije i bilo je sasvim jasno, pre nego što je virus uopšte i došao do Srbije, da celu stvar treba shvatiti ozbiljno. Restriktivne mere su neophodne u ovakvoj situaciji.

* Slažete li se vi sa Đilasom da starijim ljudima treba dozvoliti da više izlaze napolje?

- Znam da nije uvek lako ostati u kući, ali je činjenica da su starije osobe, a u Srbiji ih ima mnogo, najugroženije. Zato mislim da je ipak bolje ostati mesec i po u stanu nego rizikovati život.

* Smatrate li da je Italija platila visoku cenu upravo zato što je liberalni koncept - sloboda čoveka ispred svega, ustuknuo pred strukom koja je nalagala strogu izolaciju?

- Mislim da je pre reč o nekoj vrsti ležernosti prema nečemu što još nije bilo dovoljno opipljivo. Jer, nezavisno od tog liberalnog i individualističkog modela koji pominjete, ljudi brzo postanu vrlo disciplinovani kada je život ugrožen. To je logična i prirodna reakcija. Ovde se očigledno radi o zakasneloj reakciji tamošnjih vlasti. Ali lako je biti general posle bitke. Želim im, kao i svima, da se što pre prevaziđe ova situacija.


ONLAJN PREDAVANjA I ČITANjE

* Kako provodite vreme? Jesu li zamrle stranačke aktivnosti?

- Aktivnosti pokreta "Metla 2020" jesu usporene zbog celokupne situacije. Sreća u ovoj nesreći je što svi imamo više vremena za naše porodice koje nas nisu mnogo viđale proteklih meseci. Osim pripreme onlajn predavanja i komunikacije sa studentima, druženja sa porodicom i decom, koristim vreme i da konačno čitam više nego ranije.