Privrednike će obradovati vozovi: Marko Đurić o obnavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine

Tanjug

14. 02. 2020. u 08:30

Привреднике ће обрадовати возови: Марко Ђурић о обнављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине
Kada ta pruga bude obnovljena, teretni saobraćaj, odnosno roba iz centralne Srbije, moći će mnogo brže da dolazi na KiM, kao i putnici", rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

U Minhenu će biti potpisana izjava o namerama za obnovu želelezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenjuje da je danas važan dan za povezanost glavnog grada Srbije i najvećeg grada u južnoj srpskoj pokrajini.


"Kada se to jednog dana realizuje doći će do obnove železničke pruge između Prištine, Podujeva i Merdara i dalje prema Nišu. Kada ta pruga bude obnovljena, teretni saobraćaj, odnosno roba iz centralne Srbije, moći će mnogo brže da dolazi na KiM, kao i putnici", rekao je Đurić za TV Prva.


Istovremeno, kako je ocenio, Beograd i Priština će biti mnogo bolje povezani.


Đurić je kazao da se prilikom dogovaranja dokumenta vodilo računa da interesi Beograda budu maksimalno zaštićeni, da sve bude u skladu sa Ustavom, a da privreda možeda ima korist, kao što imaju i od dogovora oko avio-linije.


"Mislim da naša privreda može da ima korist od toga, kao što smatram da od avio-linije koja je u načelu dogovorena možemo da imamo korist u budućnosti", rekao je Đurić.


On je naglasio da je ovo sad pismo o namerama, a ne neki pravni formalni akt.


"To je izraz političke volje da se ta linija ustanovi, a u narednom periodu očekuje nas rad na njenom uspostavljanju", poručio je Đurić dodajući da su Železnice Srbije, nadležno ministarsvo i Vlada Srbije spremni da na tome rada.


Govoreći o Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Đurić ističe da se delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, trudi da predstavi sagovornicima, kakvo je stanje i sa čime se suočavaju Srbi na KiM, kao i kakvi su izazovi, kao što je zabrana prelaska administrativne linije srpskih košarkaških timova.


"Mi se trudimo da našim sagovornicima predstavimo pravni, politički i moralni aspekt sitacije. Zadovoljan sam dosadašnjim razgovorima iako nisu laki, već naprotiv veoma teški. Mislim da je veoma važno da čuju konkretne argumente Srba izražene u brojkama koji govore o količini napada", dodao je on.


Predsednik Vučić juče je imao razgovor sa izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, a Đurić ocenjuje da je veoma značajno što je sa tog razgovora otišla jasna poruka da takse moraju da budu ukinite, i da ne treba da budu zamenjene novim merama, koje bi imali cilj pritiska na Srbe na KiM.


"Ovde smo razgovarali velikim delom o komercijalnim pitanjima, kao što je bolje povezivanje, kako naša roba brže da stiže na KiM, ako takse budu ukinute", objasnio je Đurić, dodajući da bi posle dve decenije imali ponovo železnički saobarćaj između Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

MAKSS84

14.02.2020. 09:37

Zeleznica ce biti od koristi svim ljudima sa KiM a i sire, roba ce brze da stigne do destinacije i naravno putnici.

miki

14.02.2020. 14:32

Pruga po pruga, put po put. Srbija neverovatnom brzinom obnavlja svoju infrastrukturu, ako uzmemo u obzir koliko dugo nije bilo promena na ovom polju. Ovo je siguran znak sve jaceg standarda.

simeon

14.02.2020. 18:04

Naravno, ta pruga je vazna za obe strane, narocito privredi zbog prometa roba, itd...Samo da realizacija ide bez smetnja

nn

14.02.2020. 18:26

Zeleznicki saobracaj izmedju Beograda i Pristine ce doprineti slobodnijem i vecem protoku ljudi i kapitala i trgovinske razmene.

Seka

14.02.2020. 19:49

Ovo je odlična vest, i siguran znak sve jačeg standarda kao i velike promene na ovom polju.

ivan

15.02.2020. 00:45

Samo nam objasni koja roba ide tom zeleznicom,posto niste sposobni da naterate Pristinu da ukine takse?!