MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

RADO ću doći u Srbiju i prenesite pozdrave rukovodstvu i svim građanima bratske Srbije.

Ove srdačne poruke, kako nezvanično saznajemo, preneo je danas lider Rusije Vladimir Putin našem ambasadoru u Moskvi Miroslavu Lazanskom koji mu je u Kremlju predao akreditive, zajedno sa još 22 diplomatska predstavnika drugih država.

- Rusija čini mnogo kako bi situacija na Balkanu bila stabilna, a Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje između Beograda i Prištine. Zalažemo se za to da Beograd i Priština postignu održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje kosovskog problema na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - kazao je psoel svečane ceremonije Putim, koji je značaknu pažnju posvetio upravo odnosima u našem regionu.

On je podsetio da Rusiju i Srbiju veže strateško partnerstvo koje se oslanja na tradiciju, prijateljstvo, kulturu i duhovnu i istorijsku bliskost naših bratskih naroda.

Prvi čovek Rusije podsetio je da su u decembru prošle godine u Sočiju bili pregovori sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naveo je da je tada postignuto više značajnih dogovora koji se tiču ekonomije,trgovine, energetike, kulture kao i koordinacije aktivnosti o regionalnoj problematici.

Posle predaje akreditiva ambasadori su imali priliku da nazdrave čašom šampanjca i kratko porazgovaraju sa Putinom. Lazanski je preneo pozdrave predsednika Vučića ruskom predsedniku. Za razliku od drugih diplomata on je sa liderom Rusije govorio na ruskom, prenevši mu želju rukovodstva i građana Srbije da nam bude dragi gost povodom zavšetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru.

 

Interesantno je da je tokom svog govora na svečanosti Putin najviše vremena posvetio odnosima sa Srbijom, Kinom, Francuskom i Nemačkom kao i Kazahstanom. Iako su u ovoj grupi ambasadora bili i predstavnici SAD i Velike Britanije njima je poručio da bi želeo da odnosi budu znatno bolji. Podsetio je i da će se u maju u Moskvi obeležiti 75. godišnjica pobede nad fašizmom i da se na ceremoniji očekuje prisustvo lidera brojnih zemalja.