BEOGRAD ima dva uslova za eventualnu obustavu lobiranja za povlačenje priznavanja Kosova: prvi je da Priština ukine takse, a drugi da se i sama obaveže da neće voditi akciju da se poveća broj zemalja koje ih priznaju, odnosno da pauziraju sa zahtevima za prijem u međunarodne organizacije.

Ove čvrste pozicije Srbije jasno su predočene i specijalnom izaslaniku američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu, koji je otvoreno zatražio od Srbije da prekine kampanju za povlačenje priznavanja, a zauzvrat "ponudio" da kosovski Albanci ukinu takse na robu iz centralnog dela naše zemlje.


PROČITAJTE JOŠ:
Grenel poručio: Obnova železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine je sada prioritet

Kako tvrde naši izvori, potpuno je iracionalno da Beograd pristane da "zamrzne" svoju borbu za "otpriznavanje" kosovske nezavisnosti, kada niko ne daje čvrste garancije da će Priština prestati da lobira za nova priznavanja.

Predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora sa Grenelom, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, poručio da ne prihvata znak jednakosti između nelegalno uvedenih taksa i kampanje za povlačenje priznavanja. Pozicije Srbije dodatno je pojasnio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je naglasio da je kampanja za povlačenje priznavanja državni projekat, da ima cilj odbranu našeg suvereniteta i da nikako ne može biti kompenzacija za ukidanje taksa.

S druge strane, Beograd je spreman da izađe u susret Grenelovoj inicijativi za infrastrukturno povezivanje dveju strana. Nakon postizanja dogovora o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, u ponedeljak će se u Berlinu, na osnovu dogovora Grenela sa predsednikom Vučićem, razgovarati i o obnovi železničkog saobraćaja između centralnog Kosova i juga centralne Srbije, koji je u prekidu duže od dve decenije.

Našu delegaciju predvodiće direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Prema našim saznanjima, razgovaraće se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksa.

Grenel je posle sastanka sa poslovnom zajednicom, u petak u Beogradu, za Tanjug izjavio da kompanije, posebno američke, koje su željne da posluju na Kosovu i u Srbiji, očekuju predvidljivost i stabilnost:

- U suprotnom, one neće dalje investirati u regionu. Cenim iskrenost predsednika Vučića, kao i predsednika Tačija i svih partijskih lidera na Kosovu. Osećam da su shvatili hitnost situacije. Razumeli su "mali prozor" koji im je otvorio predsednik Tramp.

PIROVA POBEDA BEZ UČEŠĆA EU

ČLAN Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber kaže da je generalno svaki sporazum tzv. Kosova i Srbije, poput dogovora o avio-liniji, dobrodošao, ali smatra da SAD ni same, niti u "ulozi lidera" ne mogu dovesti do rešavanja odnosa Srba i Albanaca:

- Ukoliko zaobiđete EU, Borela i ključne članice, poput Nemačke, koju i provocirate pregovorima sa "Lufthansom" i potpisivanjem sporazuma u ambasadi SAD u Berlinu, mali napredak može biti pretvoren u Pirovu pobedu - upozorava Veber za Tanjug, komentarišući angažman specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela.


PROČITAJTE JOŠ:
Direktor Instituta za strateške studije: Dogovor za Kosovo između Beograda i Tirane

KOPLI: SPORAZUM MOGUĆ SAMO UZ TIRANU

DIREKTOR Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli tvrdi da je moguće postići sporazum između Beograda i Prištine, ali samo ako u njega bude uključena i Tirana.

- Priština i vlada Albanije nastavljaju započete razgovore o ujedinjenju. To se može postići samo ako takav savez dobije priznanje Beograda i ako bude podnet predlog da Srbija i Albanija pristanu na teritorijalnu razmenu - ocenio je Kopli za "Kosovo onlajn". Prema njegovom mišljenju, Srbija može opravdano da se ponosi napretkom koji je postigla od kada je izašla iz sukoba u poslednjoj deceniji 20. veka:

- Srbija je pretrpela nesrazmerno i kažnjena je nepravedno posle rata koji je razbio Jugoslaviju.

SVE DALjE OD VLADE

ROK za sastavljanje vlade u Prištini, za koje je kao zvanični kandidat za mandatara zadužen lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, ističe za osam dana, a dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) Ise Mustafe nije ni na vidiku. Ključno pitanje za postizanje dogovora je da li će Glauk Konjufca podneti ostavku na mesto predsednika Skupštine Kosova, što traži DSK, a Samoopredeljenje izričito odbija. U međuvremenu se pojavila informacija o tome da je Kurti kao kontrauslugu Mustafi ponudio čak sedam ministarskih mesta u budućoj vladi i mogućnost da postavi naslednika Hašima Tačija iduće godine, kada mu ističe mandat na mestu predsednika.