Srpski narod je prenerazila vest da Evropska unija podržava uvođenje verbalnog delikta i zabranu slobode govora Srbima na Kosovu i Metohiji, te pruža podršku neosnovanim optužnicama protiv člana predsedništva Srpske liste Ivana Todosijevića.


Ovo je između ostalog u subotusaopštila Srpska lista komentarišući nereakciju predstavnika međunarodne zajednice povodom presude Osnovnog suda u Prištini Ivanu Todosijeviu,nekadašnjem ministaru administracije lokalne samouprave, zbog izjave da su navodi Račku lažni.


- Prvo pitanje, koje se samo postavlja je, da li je Evropska unija uvela neke nove evropske vrednosti kojima se negira pravo na slobodu mišljenja, govora i izražavanja, ili se to odnosi samo na srpski narod?-pita u saopštenju za javnost Srpska lista i dodaje da se zbog pasivnosti kada je u pitanju osuda zločina počinjenih nad Srbima, kao i u vezi sa kršenjem CEFTA sporazuma, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i po pitanju obaveze Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, Evropska unija - pokazala kao glasni promoter oduzimanja prava Srbima na Kosmetu.


Iz ove liste istovremeno ističu da umesto da najstrašnije osudi uvođenje verbalnog delikta u 21. veku, istog onog krivičnog dela koje su na Zapadu ismevali i kritikovali kada bi govorili o diktaturama, evropski činovnici pružaju alibi i podršku neosnovanim optužnicama i institucionalnom nasilju koje Priština vrši nad časnim i porodičnim Srbima.


Pročitajte još: Đurić: Da li EU podržava progon Todosijevića?


- Srpski narod će uvek podržavati istinske evropske vrednosti, ali ne i licemerje koje nam serviraju neki činovnici u ime Evropske unije, čime nam dodatno otežavaju položaj na Kosmetu i otvarju prostor za dodatna poniženja i maltretiranja. Ne treba zaboraviti da nas ovakvo delovanje ne iznenađuje, posebno imajući u vidu podatak da je Euleksova misija redom zatvorila sve istrage zločina nad Srbima, pa čak i u slučaju zverskih ubistava srpske dece na reci Bistrici - dodaje se u saošštenju za javnost Srpske liste i naglašavaju da su Srbi slobodarski narod i da nikada nisu klečali ni pred kim i opominje da EU nereakcijom podgreva međuetničke tenzije na Balkanu.