Spremili zamku za Lutovca: Traži se raport o troškovima

D. M.

30. 11. 2019. u 09:30

Спремили замку за Лутовца: Тражи се рапорт о трошковима

Zoran Lutovac, Foto Tanjug/T. Valić

Sukobi među demokratama mogli bi da kulminiraju danas, 30. novembra, na sednici GO

SUKOBI među demokratama ozbiljno su se zaoštrili prethodnih dana i nije isključeno da na sednici Glavnog odbora, zakazanoj za danas 30. novembar, bude pokrenuto i pitanje smene lidera Zorana Lutovca.

Naime, ukoliko Lutovac odbije da na dnevni red stavi temu trošenja stranačkog novca i zakazivanje skupštine ujedinjenog

DS-a - što traži veliki broj funkcionera - nezadovoljni članovi GO bi mogli da mu uskrate kvorum. To bi značilo da je izgubio poverenje ključnog stranačkog tela i praktično bi automatski pod znak pitanja bio doveden njegov legitimitet na mestu predsednika.

Okupljanje vrha demokrata dešava se i nakon što je stranku napustilo nekoliko mladih funkcionera, koji su se na ovaj korak, kako nezvanično saznajemo, odlučili nakon "nimalo prijatnog sastanka" koji su u utorak imali sa Lutovcem i šefom Izvršnog odbora Dušanom Kostadinovićem.

Naši izvori tvrde da su članske karte vratili internacionalna sekretarka Jovana Majstorović, doskorašnji predsednik Omladine DS Velibor Borko Pavlović, funkcionerka omladine Branka Komatina, ali i njena majka Dragana Komatina, predsednica Opštinskog odbora DS u Alibunaru.

Pročitajte još - Neslaganja u DS: Lutovac "isključio" poslanike

Inače, tema sastanka Lutovca i Kostadinovića sa "omladincima" bili su izbori za rukovodstvo Omladine DS i Beogradskog odbora, održanim prošle nedelje. Lutovac je izgubio ova dva važna uporište, jer nisu prošli kandidati koje je on podržavao. Na čelo omladine došao je Aleksandar Pavić, a beogradske demokrate sada vodi Danilo Bašić.

Deo funkcionera zahteva da se zakaže skupština ujedinjenog DS Foto Tanjug/T.Valić


Lutovac odavno ne stoji dobro ni u klubu DS u Skupštini Srbije, gde se većina poslanika izjasnila protiv nekih od najvažnijih odluka vrha stranke. Oni su protiv toga da DS bojkotuje izbore, a nerado su prihvatili i odluku da stranka ne ide na razgovore o izbornim uslovima, pod "pokroviteljstvom" Evropskog parlamenta.


SPAJAJU SE ODBORI

LOKALNI odbori DS i Socijaldemokratske stranke Srbije nastavljaju da se ujedinjuju u zajedničku političku organizaciju, iako vrh DS ne gleda blagonaklono na ove akcije. To su prethodnih dana učinili opštinski odbori DS i SDS na Voždovcu i Paliluli, a uskoro bi odluku o spajanju trebalo da donesu filijale ovih stranaka na Savskom vencu. Odluku o ujedinjenju do sada su doneli i odbori DS i SDS na Vračaru, Novom Beogradu i u Vrbasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije