Neslaganja u DS: Lutovac isključio poslanike

V. M. - D. M.

utorak, 08. 10. 2019. u 09:33

Неслагања у ДС: Лутовац искључио посланике

Sa jedne od sednica vrha DS

Vrh Demokratske stranke odlučio da ne ide na pregovore vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Lider odbio zahtev poslaničkog kluba da prisustvuju Predsedništvu

Predsedništvo DS donelo je u ponedeljak, posle tročasovne sednica, odluku da ova stranka ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije, zakazanim u parlamentu za 9. i 10. oktobar, u kojima će posredovati Evropski parlament.

Ova odluka još više će produbiti podele između lidera demokrata Zorana Lutovca i poslanika DS u parlamentu, koji su se prošle nedelje već izjasnili da na pregovore idu, i kao svoje predstavnike čak delegirali stranačkog šefa i Balšu Božovića.


PROČITAJTE JOŠ: DS između EU i Đilasovog kuma

Inače, Lutovac je odbio zahtev poslanika da i oni prisustvuju sednici Predsedništva.

Kako saznajemo, poslanički klub DS u utorak će održati sastanak na kojem će razmotriti dalje odluke. Protiv odluke Predsedništva da se ne ide na pregovore vlasti i opozicije glasala su četiri člana ovog tela - šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, poslanice Aleksandra Jerkov i Gordana Čomić, kao i predsednik beogradskih demokrata Danilo Basić.

Čvrst stav Lutovca o bojkotu i neučestvovanju na pregovorima pod pokroviteljstvom EU deo DS okupljen oko poslaničkog kluba ove stranke u republičkom parlamentu pripisuje uticaju Dragana Đilasa. O neslaganju dveju struja trebalo je da se raspravlja u ponedeljak na sednici Predsedništva, zbog čega su poslanici DS tražili da učestvuju na njoj.

Da niko iz SzS neće ići na pregovore u Skupštini, u ponedeljak je rekao i lider Dveri Boško Obradović. On je u zgradi parlamenta zalepio nalepnicu sa natpisom "bojkot" i poručio da je za bilo kakve razgovore sa predstavnicima vlasti kasno.

Dolazak na pregovore, koje bi trebalo da vode nekadašnji evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, najavili su PSG Sergeja Trifunovića, Nova stranka Zorana Živkovića, SDS Borisa Tadića, kao i stranke vlasti.


PROČITAJTE JOŠ: Demokrate zajedno u bojkot

UNUTAR SISTEMA

NA pregovore neće ići predstanik DSS. Njihov lider Miloš Jovanović rekao je da je načelan stav te partije da "unutrašnje stvari moramo da rešavamo unutar institucija sistema i kroz razgovor isključivo srpskih političkih aktera".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)