Premijerka Srbije započela posetu Kini: Brnabić sa Sijem

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

nedelja, 03. 11. 2019. u 13:28

Премијерка Србије започела посету Кини: Брнабић са Сијем

Foto S. S. R.

Na aerodromu u Šangaju priređen svečani doček

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

PREDSEDNICA vlade Ana Brnabić doputovala je u nedelju u Kinu, gde će tokom višednevne posete razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đipingom i predvoditi srpsku delegaciju na Drugom kineskom medunarodnom sajmu uvoza EKSPO.

Premijerki je na aerodromu u Šangaju priređen svečani doček, a srpsku delegaciju dočekao je zamenik gradonačelnika ovog grada Čen Kun i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Pročitajte još - Si Đinping: Kina mora da se pripremi za teška vremena

Naša delegacija, predvođena premijerkom Brnabić sastaće se sa direktorom Kineske banke Liu Liangom, predstavnicima kompanije "Huavej", a obići će "Alibabu" i još nekoliko kompanija. Brnabić će održati predavanje na Univerzitetu "Šangaj Đao Tong", gde će studenti imati priliku i da joj postavljaju pitanja. Govoriće i na otvaranju Srpsko-kineskog foruma, a predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije "Huavej tehnolodžis".

U delegaciji Srbije su i ministri energetike Aleksandar Antić, inovacija Nenad Popović i trgovine Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i grupa privrednika.

Premijerka će govoriti na otvaranju sajma "Šangaj ekspo" gde će, osim Srbije, štandove imati brojne zemlje Evrope i sveta. Događaj će biti prilika i za sastanke na marginama, a kao jedan od značajnijih učesnika je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Tokom boravka u Kini, premijerka Brnabić posetice i grad Hangdžou, gde će se sastati sa predstavnicima Privredne komore i rukovodstvom Džedang provincije.

NOVAK, MALjKOVIĆ, MAŽIĆ...

TOKOM posete Kini, premijerka Brnabić i naša delagcija trebalo bi da obiđu i sportsku halu u kojoj radi naš poznati košarkaški trener Marina Maljković. Kako tvrde domaćini, Miljković je stekla veliku popularnost u Šangaju, gde je dobro poznat i naš teniser Novak Đoković, ali i fudbalski sudija Milorad Mažić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije