PEKING - Kina mora da se pripremi za teška vremena jer je međunarodna situacija sve složenija, istakao je predsednik Kine Si Đinping u izjavi koju su preneli državni mediji.

Tokom trodnevnog putovanja ove nedelje u južnu pokrajinu Điangsi, kolevku kineske komunističke revolucije, Si je pozvao ljude da nauče lekcije o teškoćama iz prošlosti, preneo je Rojters.

U sredu, tokom novog Dugog Marša, moramo prevazići različite velike rizike i izazove u zemlji i iz inostranstva, prenela je Sinhua Sijeve reči koje se odnose na članove Komunističke partije koji su od 1934. do 1936. pobegli od građanskog rata u udaljenu seosku bazu, odakle su se ponovo grupisali i na kraju preuzeli vlast 1949. godine.

"Naša zemlja je još uvek u periodu važnih strateških mogućnosti za razvoj, ali međunarodna situacija je sve komplikovanija", rekao je Si.

"Moramo biti svesni dugoročne i složene prirode različitih nepovoljnih faktora u zemlji i inostranstvu i prikladno se pripremiti za razne teške situacije", rekao je predsednik Kine.

U izveštaju se ne opisuju detaljno poteškoće niti se pominje direktno trgovinski rat ili Sjedinjene Američke Države, navela je agencija.