Vučić: Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti

Tanjug

21. 10. 2019. u 22:58

Вучић: Српске нежне уши би волеле да увек чују оно што им се свиђа, иако то није близу реалности

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug

Predsednik Srbije govoreći o rešavanju kosovskog pitanja otkrio čega se plaši
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se plaši međunarodnih konferencija o rešavanju kosovskog pitanja, ali ističe da ako bi do toga došlo, morale bi da učestvuju sve velike svetske sile.

Pročitajte još: "Znamo ko naoružava Albance": Vučić poručio da Srbija sve prati, da ne sme biti "Bambi" u regionu i otkrio kada će izbori

"Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa. Očigledno da je to teško. Čujemo sad i laži o trovanju Albanaca posle izbora na Kosovu. Insistiraću na istrazi o tom navodnom trovanju", rekao je Vucić u intervjuu za Sputnjik.

On napominje da su se neki i razboleli zbog pobede Srpske liste, koja neće da se odrekne srpskog imena i prezimena, kao i da će Srbija uvek imati snage da zaštiti Srbe od pogroma i od onoga što su doživeli devedesetih i 2004. godine.

Pročitajte još: VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MEDVEDEVIM: Srbi i Rusi snaga protiv falsifikovanja istorije; Susret sa Putinom u Sočiju

"Ozbiljan sam kad to govorim, ne zato što imam neke planove ili pretim. Ali, nećemo dozvoliti da nam neko ubija i proteruje narod. Ne možemo više dopustiti da se neko iživljava nad našim narodom", poručio je Vučić.

Upitan kako razume poruku Dmitrija Medvedeva da je neophodno poštovanje Rezolucije 1244 kad se istovremeno i kaže da će se poštovati dogovor Beograda i Prištine, objašnjava da je suština u tome da dogovor treba da postignu oni koji moraju da urede svoju budućnost.

"Dogovor u kome niko ne bi bio srećan do kraja. Ali, tog dogovora nema i neće ga ni biti. Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti. Ali, nije u tome problem. Problem je što Albanci ne žele da cuju ništa što je stvarni kompromis. I konačno, sve što se danas Srbiji nudi sa Zapada nije nikakav kompromis", istakao je Vučić.

On je ponovio i da Srbija nema nikakvu ponudu sa Zapada za Kosovo.

Podseća i da mu je Angela Merkel otvoreno rekla da ne mogu da prihvate podele, razgranicenja ili novo utvrdivanje granica.

"Ja sam joj pre toga rekao da granice nisu utvrđene. Za nas je granica jedna, za Berlin je druga. Za Rusiju je granica jedna, za Ameriku je druga. Za Kinu je jedna, za Francusku je druga. Za Španiju je jedna, za Britaniju je druga... I kažem im, dajte da to utvrdimo!", rekao je Vučić.

Upitan šta mu na to odgovaraju odgovara: "Kažu: „Ne može! Kosovo je nezavisno u celini teritorije, ali razumemo vaš problem, i u ovom trenutku nemamo mnogo toga da ponudimo".

Na konstataciju da to znači može sve, ali da moramo da priznamo Kosovo, kaže da je njemu savest mirna, jer se bori za svoj narod.

"Nijednu odluku nismo doneli pod pritiskom. Nisam puštao teroriste iz zatvora niti sam odustajao od obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja. Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja, i to ćemo nastaviti. Problem je što druga strana zna da hoće nezavisno Kosovo, a mi često samo znamo šta nećemo, ali ne i šta hoćemo", ukazuje Vučić.

Navodi da bismo negde da ucrtamo kao svoj i Kačanik, u kome nema nijednog Srbina, i da je to najznacajnije mesto za regrutaciju tzv. Islamske države u Evropi.

"Ucrtali bismo ga kao svoje, iako ni u perspektivi nijedan Srbin neće poželeti da živi tamo i nikome ništa ne znaci. Samo se mnogi prave da nam je i Kacanik mnogo važan i da ne mogu da izgovore ovu jeres koju ja izgovaram", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je nešto obećao Zapadu, Vučić kaže da sedam godina sluša kako je nekome obećao nezavisno Kosovo.

"Samo ne mogu da kažem ime jednog coveka kome sam to obećao. Sedam godina slušam price kako sam izdajnik. Izdajnik sam jer sam vratio Srbiju na Kosovo, i Kurti me zbog toga napada. Izdajnik sam jer nisam dozvolio da nam policija na severu bude većinski albanska. Izdajnik sam što nisam prihvatio Tačku 14 Briselskog sporazuma da Kosovo ude u UN. Izdajnik sam, iako nisam ja prebacio rešavanje kosovskog pitanja iz UN u EU 2009. godine. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio pitanje 2010. na onako šeprtljast i idiotski nacin o legitimnosti kosovske nezavisnosti kao što su drugi postavili. Izdajnik sam, iako nisam ja postavio granicu na Jarinju i Brnjaku 2011. godine, nego neko drugi. Dakle, u cemu se sastoji izdaja osim u njihovoj halabuci i vici?", ukazao je Vučić.

Ocenjujući nedavnu posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva kaže da su dometi posete mnogo veći nego što se očekivalo.

"Potvrdili smo saradnju, iskreno prijateljstvo i najviši stepen poverenja koji imamo jedni u druge. Dogovorili smo mnogo konkretnih projekata. Od proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru do rekonstrukcije pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom koja bi trebalo da pocne na proleće, a Rusi ne kasne sa rokovima. To je posao kao izgradnja pruge Beograd - Bar", istakao je predsednik.

Na pitanje da li će Srbija kupiti protivraketni sistem „pancir“ kaze da ne želi da govori o takvim stvarima, ali da je već nešto kupljeno od Rusije.

"Kupili smo nešto što je ozbiljno i nije za potcenjivanje. To je nešto što će drastično osnažiti borbenu gotovost Srbije ili „operabilnu funkcionalnost“. Inače, i premijer Medvedev i ministar Sergej Šojgu rekli su da su ponosni na to koliko je srpska vojska uznapredovala", rekao je Vučić.

Povodom spekulacija u medijima da Rusija kontroliše i vlast i opoziciju u Srbiji, kaže da bi možda donelo glasove da kaže da je to tako, ali nije.

"Srbija vodi svoju politiku, i zahvalan sam Rusiji što to poštuje. A zahvalan sam i drugima u svetu koji to poštuju. Mnogima će uvek smetati vinjak koji prodajemo u Rusiji i gas koji uvozimo. Sve će im smetati. A šta hoće, da kupimo duplo skuplji gas da bismo bili protiv Rusa? E, ne pada mi na pamet! Mogu da me smene, ali to se neće desiti", poručio je Vučić.

Posle posete Medvedeva Vucić najavljuje novi susret sa predsednikom Vladimirom Putinom 4. decembra u Sociju, a 9. maja sledeće godine planira da ponovo ucestvuje u vojnoj paradi i Besmrtnom puku na Dan pobede u Moskvi.

"Pokušaćemo 7. maja , dakle, pre mog puta u Moskvu, da organizujemo i Besmrtni puk u Beogradu, sa mnogo više ucesnika", i da će kako je kazao pokušati da jedino Moskva bude grad u kome će više ljudi ucestvovati na Besmrtnom puku od Beograda.

"Licno ću učestvovati u beogradskoj šetnji, a želeo bih i da sa slikom moga dede ponovo budem na Crvenom trgu", naveo je Vučić.

Povodom zajedničkog obelžavanja Dana oslobodenja Beograda sa Ruskom Federacijom, kaže da u Srbiji doskora nije postojala kultura sećanja na važne dogadaje u našoj istoriji i zahvalan je ruskoj strani što nam pomaže i u obnovi kulture sećanja i što to zajedno radimo.

"Ne mogu da prođu sve te priče koje bi da promene tok istorije i da izmene činjenice, sve dok je snažnog otpora nas koji smo najviše stradali", istakao je predsednik.

On kaže da oni koji su bili na drugoj strani ili su imali manje žrtava pokušavaju da drugačije usmere istoriju, ali naša dužnost je da to ne dozvolimo.

VUČIĆ: NEMA PRIZNANjA KOSOVA U AKTUELNIM GRANICAMA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i dodaje da je malo verovatno da će Beograd uopšte priznati Kosovo, iako kaže da je od SAD čuo da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje.

Upitan da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje.

„Međutim želimo da vidimo šta oni (prištinski pregovarači) kažu i zašto nešto kažu. Naravno želimo da čujemo i šta EU ima da kaže. Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila”, objasnio je on.

Vučić je kazao da je ideja EU bio model sporazuma dve Nemačke, bez formalnog priznavanja od strane Beograda, što bi, naravno, kako konstatuje, bilo jednostavnije za Srbiju.

Upitan da li, ukoliko dođe do priznanja Kosova od strane Beograda, to moglo da usledi u postojećim granicama, Vučić je kazao: ”Mogu vam reći, da to gotovo apsolutno isključujem”.

Na dodatno pitanje da li to znači da bi se to moglo učiniti samo promenom granica ili razmenom teritorija on je odgovorio da ne zna šta će se desiti.

“Nije veoma verovatno da ćemo priznati Kosovo. Ne mislim da će se to dogoditi, ali ne možemo zatvoriti vrata dijalogu. Obe strane moraju izgubiti, kako bi nastala vin-vin situacija. Ne može biti da jedna strana dobije sve - priznanje, našu teritoriju i naše ljude. Šta bi mi dobili ? Moguće članstvo u EU za deset godina ? I ko bi nam to garantovao ? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora“, upitao je Vučić.

On je podvukao da za nastavak dijalog postoji samo jedan uslov.

„Priština mora da ukine takse i onda bi trebalo da o svim stvarima, bez preduslova, da razgovaramo. Međutim ako se već pre mogućeg dijaloga kaže „ne razgovaramo o teritorijama, ne razgovaramo o autonomiji za sever, o čemu onda treba da razgovaramo? Pod tim uslovima nema pregovora“, poručio je Vučić.

Na konstataciju da je pobednik proteklih parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbin Kurti spreman da ukine takse, ali želi da Srbija prizna kosovske registarske tablice Vučić je odgovorio da lider Samoopredeljenja očigledno nije pročitao sporazum.

„Već postoji dogovor o registarskim tablicama, prema kojem vozila sa kosovskim brojevima moraju staviti nalepnicu i obratno. Ako Kurti želi da dogovori nestso novo onda da vidimo šta možemo učiniti. Oni nikada nisu bili država i frustrirani su, zbog čega govore tako glupe stvari“, kazao je on.

Povodom promene generacija nakon izbora i mogućeg uticaja na dijalog Vučić je rekao da strepi od tog uticaja.

„Poslednjih dana njihove javne izjave su bile tri puta gore od izjava Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja“, dodao je on.

Kada je reč o blokiranju početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom od strane Francuske Vučić ističe da će to „ne“ u Srbiji voditi ka tome da Unija bude još nepopularnija i smanjiti poverenje u Brisel.

„Međutim, kako god, mi se nadamo da Emanuel Makron iz francuskog ugla radi u korist budućnosti Evrope. Mi se brinemo o nama samima. Moramo rešiti odnose u regionu i imamo i dobre odnose sa Kinom, Rusijom i Turskom”, rekao je on.

Upitan da li je to „Plan B“ Vučić je kazao da nema takvog plana, ali da neće ni početi da plače niti štrajkuje glađu pred ustanovama u Briselu da bi otvorio jedan, dva ili tri poglavlja.

“Nisam sanjar, već veoma racionalan“, istakao je on.

Kazao je da se ne može više govoriti samo o umoru od širenja u državama EU, već se sara radi i o izbegavanju svakog prijema novih država u dogledno vreme.

„Zbog toga trebalo bi sada da se brinemo o nama samima i da se skoncentrišemo da dostignemo četiri slobode - slobodni protok robe, kapitala, osoba i usluga - u regionu. Trenutno su nam potrebni pasoši ako putujemo u Tiranu ili Skadar. Krajem godine ćemo postić da možemo putovati samo uz ličnu kartu“, objasnio je inicijativu „malog Šengena“ dogovorenu sa premijerima Severne Makedonijie i Albanije.

Vučić je podvukao da je cilj da ne postoje više granične kontrole, i dodaje da to neće biti lako postići.

"Istovremeno moramo ukinuti barijere i prepreke za transport robe na granicama, jer time možemo više od sedam odsto operativnih troškova uštedeti. Radimo na tome da radne dozvole koje su izdate u Albaniji važe i u Srbiji", dodao je predsednik Srbije rekavši da je ralno da se takva carinska unija postigne do kraja 2022..

Upitan koja je bila najvažnija reforma u proteklih pet godina u Srbiji Vučić je ukazao da je, kada je došao na funkciju premijera, prosečno primanje iznosilo 329 evra neto, a sada je na 510 evra.

"I dalje smo veoma siromašna zemlja, ali smo pretekli sada Bosnu i Hercegovinu i pretećićemo Crnu Goru. Imamo četiri godine uzastopce budžetski suficit", objasnio je on.

Na pitanje da će se građani koji su iz ekonomskih razloga napustili Balkan ponovo vratiti Vučić je preneo da mu je estonska predsednica rekla da je 50 odsto stanovništva napustilo tu zemlju, da su počeli da se vraćaju kada su prosečna primanja porasla na 1.100 evra.

"Preduzeli smo određene mere za lekare i medicinsko osoblje. Plate su povećane za 15 odsto", ukazao je on.

Na konstataciju da u suprotnom medicinsko osoblje odlazi u Nemačku Vučić je kazao da Berlin uviđa te negativne posledice, ali se brine o sopstvenim interesima.

"Zbog toga se mi sami brinemo o nama, oni se ne brinu o nama ", kazao je Vučić.

Povodom poglavlja 23 i 24, te neuspešnim pokušajem da se promeni ustav kako bi se poboljšala nezavisnost pravosuđa Vučić je kazao da će to biti sprovedeno.

"Međutim moramo da vidimo šta ćemo uraditi sa Kosovom. Za obe teme je neophodan referendum kako bi promenili ustav, a ne možemo dva referenduma održati u jednoj godini. Za uspešan referendum potrebna je izlaznost od više od 50 odsto. Za referendum o pravosudnoj reformi samo bi dva do tri odsto birača izašlo na glasanje“, uveren je on.

Na konstataciju da je do sada Kosovo upisano u Ustavu kao deo Srbije, te pitanje da li je moguća promena ili sporazum s tim u vezi, Vučić je kazao da će učiniti sve da do sporazuma dođe, jer bi to osiguralo budućnost nacije.

„Ono što mene zanima je šta će stajati za 30 ili 40 godina u knjigama istorije“, podvukao je on.

Na pitanje da li su klimatske promene biti tema na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, Vučić je odgovorio: „Ne neće uopšte, jer ljudi u Srbiji imaju hiljadu puta veće probleme od klimatskih promena“.

Kraj intervjua „Standarda“ posvećen je odnosu prema Peteru Handkeu, za kojeg je Vučić rekao da ga do sada nije nikada sreo, ali da ga je nazvao i čestitao na Nobelovoj nagradi.

„Sada sam sebi nabavio knjige koje je pisao i želim da ih pročitam pre nego što dođe u Srbiju“, kazao je on.

Najavio je da će Handke uskoro biti njegov gost i da je veoma ponosan na to.

„On je pokazao kako bi trebalo da se ponašaju intelektualci. Za vreme krize na prostoru bivše Jugoslavije on je delovao na veoma moralan način. Bio je drugačiji od svih drugih. Zbog svog političkog stava mnogo je izgubio, ali mu je bilo svejedeno. Njegov intelektualni pogled na situaciju bio mu je važniji od novca ili bilo čega drugog“, rekao je Vučić.

Podsetio je da su u Francuskoj i drugim zemljama njegova dela skinuta sa programa pozorišta, ali on svoj stav nije promenio.

Na tome, dodaje, se vidi da se radi o veoma snažnoj ličnosti koja ima hrabdost da kaže šta misli i koja se brine za svoju moralnu verodostojnost nezavisno od toga koji stav neko voli ili ne.

Upitan da li misli da je njegov stav bio ispravan Vučić je odgovorio da ne želi o tome da priča.

„Iz njegovog ugla on je bio u pravu. Međutim ako me pitate za Slobodana Miloševića onda bi bilo moje pitanje "Kako je procenio stvari ? Izgubili smo najveći broj ljudi, naša zemlja je bila uništena i sada smo tek dostigli BDP koji smo imali 1990. Izgubili smo tri decenije. Da li je to bila njegova krivica ili greška drugih ? Mislim da je to bila velika greška drugih, ali i pogrešna procena i naša greška. Tako misli svako u Srbiji. Međutim Handke je apsolutno u pravu što se tiče uloge zapadnih država. Bilo je apsolutno moguće izbeći bombardovanje ove zemlje”, podvukao je predsednik Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

Срђан Грковић

21.10.2019. 23:05

Ти јеси председник Србије али за чије интересе ти радиш?

милoјица

21.10.2019. 23:37

А 1244 и ко то хоће да га смени? Нисам баш разумео доста из овог текста...

Мали Миленце

21.10.2019. 23:46

Стоти пут! Ко ти даје право Председниче да правиш “компромис”! Или Деоба оног што је отето од нас срба?

Mali Milance

21.10.2019. 23:53

“Sve sto se Srbiji nudi sa zapada nije nikakav kompromis” Predsednikove reci! Pa sto onda trcis u taj zapad? Pa sto trcis da pravis nekakav “kompromis” sa okupatorom? Pitas li narod o necemu? Srecno ti bilo Predsednice!

Белгород Ц.З.

22.10.2019. 00:00

Српске нежне уши!? Да ли је могуће да читам ово!?

Zakletva

22.10.2019. 00:30

Moje usi nisu nezne ali mi ni pamcenje nije slabasno. Ko je obecavao beskompromisnu borbu, ko se kleo u patriotizam i vratio se na vlastnobecanjem o 100 milijardi i ocuvanju Kosova -sad ne moze da se predomisli. Covek se za rec drzi a predaju Kosova neka potpise onaj ko je to javno i iskreno zagovarao. Cedomir Jovanovic npr

vladimir

22.10.2019. 00:37

Predsedniče, srpske nežne uši bi volele da čuju " u ne daj bože" Staljinove orgulje, u koje i Ti veruješ, i imaš podršku - koristi to! To Sloba NIJE imao!

JUGO

22.10.2019. 00:47

Vise da nato + usa = TERRORIST da bombardovaju srbiju ko sto su to ucinili nece biti tako lako ko sto je bilo dosad,,a garancija za Srbiju je da pustu i traze od Rusije I Kine stvoru svoje baze u Srbiju kao garantda je niko nece dirati ili nece smeti neznam zasto nebi kad svi imaju usa s baze kao na primer Rumuni albanci Nemci itd njihove baze i vojnike sto nebi Srbija mogla da ima isto.

Ustav Srbije

22.10.2019. 00:53

Ugrožavanje teritorijalne celine Član 307 (1) Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Katmer

22.10.2019. 01:13

Predsednik postaje vrlo predvidljiv! Puno fraza i stereotipa koji se ponavljaju. Njemu Srbi nisu važni kao narod nego samo kao birači.

Jovan

22.10.2019. 12:46

Treba uvek prihvatiti činjenice i realno stanje. Crvene linije ne treba prelaziti.

Ružica

22.10.2019. 15:56

Srbija je uvek poštovala Rezoluciju 1244, dok su Albanci ti koji koče nastavak dijaloga.

Zeljko85

22.10.2019. 15:59

Srpski narod mora da prizna da na Kosovu i Metohiji ima jedva 10% Srba, dok su sve ostalo Albanci. Za takvu situaciju naravno nije kriv Vučić ali mora se podržati sadašnja vlast i verovati da će Vučić naći dobro rešenje za Kosovo i Metohiju i za naš narod koji želi da ostane tamo.

caca

22.10.2019. 16:02

Istina je najjednostavnija stvar na svetu,samo je treba ispravno shvatiti, i treba uvek prihvatiti cinjenice i realno stanje onako kako i jeste!!!!

Gavra

22.10.2019. 16:19

Predsednik daje sve od sebe da na najbolji način reši problem KiM i to treba poštovati!

Goran ali ne Bot

22.10.2019. 16:22

Dakle nudi Kosovo za članstvo u EU? Lepo. A gde su sada vojska policija i tužilaštvo? Ovo je izdaja bez presedana u istoriji sveta.

Tanjica

22.10.2019. 16:30

Predsednik uvek govori o realnoj situaciji. Nista ne karikira da bi neko pomislio kako je sve bajno.

Zoran74

22.10.2019. 17:01

Вучић је човек који се не заноси лепим причама, већ један прагматичан политичар који из реалног стања покушава извући максимум за свој народ.

Живојијн

22.10.2019. 17:37

Глупост је и увредљиво од председника Србије да за народ којим стоји на челу каже да "имају мекане уши које хоће да чују само оно што им се свиђа". Једино шта се Србима свиђа да чују су одлуке "ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога јединога". Ако то овај вођа није у стању да спроведе у дело, здраво би за њега било да се са положаја на коме је одмах повуче и место уступи ономе ко ће умети да донесе одлуке које српске уши радо чују, а то су само оне Богу миле и праведне.

fretg

22.10.2019. 19:08

Nadamo se kompromisnom resenju, verujem u predesednika da ce se boriti za nase interese do kraja

fretg

22.10.2019. 19:08

Resavanje pitanja Kosova je od ogromnog znacaja za Srbiju i nadam se da ce se doci do kompromisnog resenja...

Ceda

22.10.2019. 22:13

Predsednik Vucic uvek govori istinu, a to je upravo ono sto ljudi zele da cuju. Svaka cast na tome!