PREMIJER Rusije Dmitrij Medvedev dolazi u petak u jednodnevnu posetu Srbiji prilikom koje će razgovarati sa našim državnim vrhom, prisustvovati Prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", govoriti u parlamentu, položiti vence na spomenik "Smrt fašizmu, sloboda narodu" na Kalemegdanu...

Drugi čovek Rusije stiže u Beograd povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda 20. oktobra 1944. On će u društvu predsednika Aleksandra Vučića prisustvovati svečanoj akademiji u čast stradalih, gde će biti prikazan film o zajedničkoj borbi dva naroda u Drugom svetskom ratu.

Medvedev u Beograd dolazi u trenutku kada se u priču o rešavanju kosovskog pitanja aktivnije uključio Vašington, imenovanjem specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela. Očekuje se da predsedik Vlade Rusije potvrdi čvrstu podršku Moskve očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Ova tema sigurno će dominirati prilikom tet-a-tet razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i prvim čovekom Srbije Vučićem.

Baš kao i pre deset godina, kada se kao predsednik Rusije obratio poslanicima, Medvedev će na posebnoj sednici parlamenta, u prisustvu državnog vrha Srbije i diplomatskog kora, ponovo održati govor. Prilikom obraćanja pre deceniju, on je govorio o hrabrom otporu fašizmu, koji nisu pružile ni mnogoljudnije zemlje.


PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" SAZNAJU: Medvedev 20. oktobra govori u Skupštini


U planu posete je i polaganje venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu. Medvedev će cveće za pale borce ostaviti i na monumentu na Kalemegdanu, a zatim će pozdraviti i građane.

U delegaciji Rusije su i ministri koji će sa kolegama iz Srbije potpisati sporazume.


HOR "ALEKSANDROV" NA TRGU

ANSAMBL Crvene armije "Aleksandrov" održaće 20. oktobra u Beogradu svečani koncert povodom 75-godišnjice oslobođenja prestonice. Čuveni orkestar nastupiće na Trgu republike u 12.30. Koncert se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije.