Sedište predsednika Republike Srbije od ponedeljka ujutru je, bez zaštitnih barijera, što je jedinstven slučaj u svetu.


Radnici "Beograd puta", naime, uklonili su zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, po nalogu predsednika Aleksandra Vučića, nakon što su tokom protesta "1od 5 miliona" demonstranti pokušali da nasilno uklone bezbednosnu barijeru i uđu u zgradu, u kojoj je sedište predsednika Republike.


To znači da će građanima sada praktično biti omogućen pristup do samog ulaza u zgradu Predsedništva.


PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ O DIVLjANjU ISPRED PREDSEDNIŠTVA: Nećemo dozvoliti scene iz Pariza


Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević rekla je da je to, inače, protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, ali, kako kaže, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče.


"Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države", rekla je Vasiljević.


Foto: TanjugPonovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre, sa oznakama i, verovatno, u vojnim unoformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.


"Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu", podvukla je Vasiljević.Foto: Tanjug


Ona je istakla i da je ovo jedinstven primer u svetu da zgrada predsednika ne bude obezbeđenja fizičkim barijerama.


Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izveštasva iz Bele kuće, Jelisejske palate, ili bilo kog drugog državnog objekta na svetu, zna da nigde nije moguće prići, zato što su svi državni objekti i sve predsednicke rezidencije, kao i radni prostor predsednika države ili vlade obezbeđeni visokim ogradama.Foto: TanjugFoto: Tanjug