POGREŠNO interpretirana izjava bugarskog premijera Bojka Borisova o statusu Kosova i pozicije EU prema Kosovu, uzrokovala je nesporazum na relaciji Beograd - Sofija.

Ovim objašnjenjem ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ugasio je danas varnice koje su prethodnih dana sevale između komšija zbog stava koji je Borisov izneo prošle nedelje u Poznanju, posle sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.

Kao "dokaz" da su stvari legle na svoje mesto, predsednica Vlade Ana Brnabić i Borisov su po završetku plenarne sednice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na Jahorini, danas pred novinare izašli zajedno, a usledio je i zagrljaj.

Do danas sporna izjava, bila je tema razgovora Dačića sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom na marginama Neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a u Visokim Tatrama, posle kojeg je Dačić rekao da je ustanovljeno da je došlo do pogrešne interpretacije izjave Borisova.

- Iz onoga ono što je objavljeno u našim medijima moglo se zaključiti da Bugarska upozorava Borela (budućeg šefa evropske diplomatije) da mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno. To je za našu stranu veoma sporna izjava. EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno i to nije jedinstven stav EU - rekao je Dačić.

NEPOTREBNE TENZIJE IMAMO stvarno dobre odnose i nema potrebe za tenzijama, imamo dosta zajedničkih projekata i samo tako treba da nastavimo, stavili smo tačku - rekla je premijerka Ana Brnabić povodom nesporazuma u vezi sa izjavom Borisova. On je takođe pred kamerama izgovorio: "Tačka".

On je naveo da je Borisov zapravo odgovarao na pitanje o tome da li će Borel (s obzirom na to da je iz Španije koja ne priznaje Kosovo) biti pristrasan, i da je rekao da će Borel gledati da uvažava i stavove drugih zemalja EU koje su priznale Kosovo:

- To suštinski menja ono što je preneto i mislim da smo raščistili sve detalje, što je veoma važno za naše odnose. Sa Borisovim sam sarađivao dugi niz godina, i zbog te izjave, za koju se sada ispostavilo da je pogrešno interpretirana, bio sam iznenađen.

Pročitajte još - Brnabić: Potezi Prištine štete celom regionu

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić sa Dodikom na radnom doručku