Pola sveta kaže - Kosovo nije država

S. S. R.

utorak, 09. 07. 2019. u 09:07

Пола света каже - Косово није држава

Meta i Erdogan

Albanski predsednik Meta pozvao sve da priznaju "realnost", premijerka Brnabić uzvratila. Regionalni skupovi nisu mesto za pamflete - poručila predsednica srpske Vlade

NE znam o kojoj realnosti priča. Možda je to za neke realnost, ali za nas, Ujedinjene nacije, Proces za saradnju i jugoistočnoj Evropi i preko 50 odsto stanovnika planete to nije.

Ovako je premijerka Ana Brnabić, na današnjem samitu PSJIE na Jahorini, reagovala na reči predsednika Albanije Iljira Mete da "svi učesnici, među kojima je i Bosna i Hercegovina, treba da prihvate realnost postojanja Kosova kao države".

Brnabićeva je istakla da njena reakcija nije bila oštra, već iskrena:

- Čini mi se da nema potrebe da na regionalnim skupovima bilo ko daje političke izjave i pamflete. Zna se tačno u kom formatu ko nastupa na ovakvim skupovima. To je dogovoreno mnogo ranije, ne ove godine, nisam ja to dogovorila, već sam to nasledila, kao svi oni.

PROČITAJTE I: Predsednik Albanije Meta ipak došao na Jahorinu

Ona je istakla da nije ni vreme ni mesto da neko drži govor i u njemu pomene u više navrata tzv. republiku Kosovo kao realnost i doda da moramo da je priznamo:

- To je u suprotnosti sa formatom PSJIE, koji ne priznaje i ne poznaje "republiku Kosovo", a u suprotnosti je i sa zvaničnim stavom domaćina BiH, kao i sa mnogim drugim učesnicima za stolom, koji su došli da razgovaraju o saradnji, a ne radi međusobnih provokacija.

Na samitu je usvojena deklaracija prema kojoj samo potpuna integracija celog regiona u EU služi najboljim interesima Evrope. U dokumentu je stavljen akcenat na borbu protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilnog rada, krijumčarenja oružja i municije.

KOMISIJA ZA GRANICE

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je da se formira zajednička komisija koja će rešavati sporna pitanja granica BiH sa Srbijom i Hrvatskom.

- Često se spominju pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom. Tu imamo zastoj i skoro se ništa ne dešava - istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

dinoslav

09.07.2019. 09:43

zasto je na stolu hrvatska Jana od tolike ponude srpskih proizvodjaca? da li mozda u Sarajevu posluzuju Knjaza ili Rosu?