Brnabić: Potezi Prištine štete celom regionu

Tanjug

petak, 05. 07. 2019. u 22:09

Брнабић: Потези Приштине штете целом региону

Ana Brnabić
Foto: Tanjug

Nema stabilne, sigurne, bezbedne i prosperitetne Srbije bez isto takvog regiona, izjavila je u petak premijerka Srbije Ana Brnabić
Nema stabilne, sigurne, bezbedne i prosperitetne Srbije bez isto takvog regiona, izjavila je u petak premijerka Srbije Ana Brnabić i naglasila da neodgovornim potezima lideri u Prištini nanose štetu imidžu celog regiona - u političkom, ekonomskom i investicionom smislu.

Brnabić je za RTS rekla da je situacija na KiM i u regionu zbog taksi Prištine bila prva tema na svakom pojedinačnom sastanku koji je imala na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju.

"Ovo je prva godina od 2012. godine da obim regionalne trgovine pada zbog tarifa Prištine. To nije samo zato što se takse odnose na robu iz centralne Srbije i BiH, već što šalju pogrešan signal o međusobnom poverenju, komunikaciji i dijalog u celom regionu od uspostavljanja Berlinskog procesa. To sve brine", rekla je Brnabić.

Pročitajte još - Angela pohvalila reforme u Srbiji


Upitana za neformalne sastanke sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Terezom Mej, Brnabić je rekla da je sa Merkel razgovarala o novoj Evropskoj komisiji, regionalnoj saradnji i problemima koje imamo sa Prištinom i trgovinskim barijerama.

Kako je navela, sa premijerkom Mej je razgovarala o bilateralnim odnosima Srbije i Velike Britanije ukoliko dođe do Bregzita.

Brnabić je kazala da se trenutno vode pregovari o nekoliko bilateralnih sporazuma sa Velikom Britanijom među kojima je i sporazum o trgovini, kao i da joj je Mej prenela da postoji sve veće interesovanje britanskih investitora da ulažu u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Milan

05.07.2019. 22:21

Šta više čekaju sa ukidanjem tih taksi. Uveli su ih preko noći i sada niko ne može da im naredi da skinu takse. To je meni malo smešno i sve mi deluje da pojedinim nije u interesu da ovaj region bude stabilan... Da li se varam?

Milojko

05.07.2019. 22:24

Odlazeća Premijerka V.Britanije nagoveštava nova ulaganja u Srbiju, ali i dalje podržava one koji urušavaju kompletnu trgovinu na Balkanu a i šire.

Мика Микић

05.07.2019. 22:24

Пандорина кутија није чувала такво зло као што су шиптари!!!

Daliborka

05.07.2019. 22:32

Priština vodi politiku koja šteti regionu,a Nemačka i francuska kao lideri EU nerade ništa kako bi sprečili Prištinu u toj politici.

MAKSS

05.07.2019. 22:36

Pristina celom regionu tera inat i nanosi stetu svojim postupcima, valjda ce neko nesto da preduzme.

Momo

05.07.2019. 22:39

Albanska vlast na Kosovu samo moze da funkcionise u atmosveri haosa i nestabilnosti i to je jedan od razloga sto ne zele nastavak razgovora.