Đurić: Priština se ponašala neodgovorno, strah od Srbije; Stejt department izjednačava Beograd i Prištinu

Tanjug

22. 06. 2019. u 09:21

Ђурић: Приштина се понашала неодговорно, страх од Србије; Стејт департмент изједначава Београд и Приштину

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da se na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala neodgovorno i da je to bio jedan od razloga za otkazivanje tog samita
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da se na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala neodgovorno i da je to bio jedan od razloga za otkazivanje tog samita.

"Oni ne žele da dijaloga bude. To ste mogli da vidite i po izjavama takozvanog premijera privremenih institucija (Ramuša) Haradinaja. Oni govore samo o nezavisnosti kao konačnom ishodu i da im ne pada na pamet da ukinu takse" na srpsku robu, rekao je Đurić za RTS.

On ocenio da je neko u Prištini veoma nervozan zbog činjenice da Srbija nastavlja s razvojem i napretkom, dok su na Kosovu i Metohiji za više od jedne četvrtine niže plate, postoji ekonomska besperspektivnost i strah od jačanja Srbije.

"Srbija beleži ovih dana najbolje ekonomske rezultate u sopstvenoj novijoj istoriji i u regionu. Na primer, obveznice koje je Srbija izdala prethodnih dana na Londonskoj berzi prvi put, one su pet puta niže po kamatnoj stopi od načina zaduživanja pre šest ili sedam godina, a imamo i projektovani rast ove godine od blizu četiri odsto", rekao je Đurić.

Ðurić je rekao da se na radnom pripremnom sastanku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o ispunjenju uslova za održavanje samita u Parizu, ništa konstruktivno nije moglo da se čuje.

PROČITAJTE JOŠ: Đurić razgovarao sa italijanskim zvaničnicima o Kosmetu

On je rekao da je to preneo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i da je između ostalog, Vučić zbog toga obavestio javnost da nema dobrih izleda da će samita u Parizu biti.

"Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a srpska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim građanima", rekao je Đurić.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evropske unije da posreduje u ovom dijalogu, Đurić je rekao da se pokazuje nemoć da se omogući sprovođenje onoga što je davno dogovoreno.

"Svi su mogli prethodnih dana da vide da se Srbija ponaša na jedan ozbiljan i odgovoran način, da poštuje svoju reč, da nastoji da iznađe neku vrstu rešenja i ako ništa drugo, ako već vidimo da nema rešenja i da verovatno neće biti, da sačuvamo makar stabilnost", naveo je Đurić.

Upitan da prokomentariše izjavu američkog profesora Edvarda Džozefa da je to signal da bi SAD trebalo da se značajnije uključe u proces pregovora, on je rekao da Priština polaže velike nade "trčeći od jedne do druge države zapadne, sponzora njihove nezavisnosti", kako bi možda nekako popravila svoju poziciju.

"Činjenica je da sa ovako neodgovornim ponašanjem kada su u pitanju takse oni ne nailaze na simpatije i podršku, barem javnu, čak ni kod tradicionalnih saveznika i prijatelja", naglasio je Đurić.

Kako je dodao, čak ni tradicionalni saveznici i prijatelji Prištine ne mogu javno da kažu da je sjajno to što je Priština uvela takse na srpsku robu jer je to protiv principa slobodne trgovine.

Upitan da li će Srbija, ako se uključe SAD, tražiti da se uključi Rusija, Đurić je rekao da se Srbija zalaže za izbalansiran način vođenja razgovora.

Ukazao je da 2008. tema KiM bila skinuta sa stola za većinu tih zapadnih zemalja, ali da se danas ponovo govori o stavu Srbije kada je rec o KiM, odnosno da ne može da se to pitanje rešava bez učešća Srbije.

Na pitanje može li bez Rusije, Đurić odgovara da naravno da ne može.

U Beograd stižu novi ambasadori SAD i Rusije, obojica specijalci za Balkan, Entoni Godfri i Bocan-Harčenko, a Đurić kaže da misli da se oni čak i međusobno poznaju, jer je novi američki amabasor službovao u Moskvi kao zamenik amabasadora.

"Imao sam priliku i čast da upoznam Bocan-Harčenka koji je veliki poznavalac Srbije, prijatelj Srbije, poznavalac odnosa Beograda i Prištine, jer je 2006. godine bio uključen u razgovore u Beču", rekao je Đurić.

"U našem interesu je da se razgovara, da održimo stabilnost, da vidimo da li je nešto moguce da se rešava, ali u sadašnjim okolnostima to nije na horizontu", dodao je Đurić.

ĐURIĆ: STEJT DEPARTMENT IZJEDNAČAVA BEOGRAD I PRIŠTINU

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da se u saopštenju američkog Stejt departmenta povodom otkazivanja sastanka u Parizu o KiM neopravdano izjednačavaju Beograd i Priština, koja čini sve da bi sprečila dijalog.

U sinoćnjem saopštenju Stejt departmenta navodi se da "Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima" i izražava spremnost SAD da pomognu obema stranama.

"Saopštenje Stejt departmenta verovatno je kompjuterski generisano ili se odnosi na drugi deo sveta. Voleo bih da dobijem objašnjenje gde i kada je Srbija provocirala nekoga ili uvodila barijere bilo kome", izjavio je Đurić za Tanjug.

On je dodao da je poznato da SAD podržavaju nezavisnost AP Kosova i Metohije, ali je istakao da "to nije opravdanje za uravnilovku i izjednačavanje Srbije s Prištinom koje je uvela anticivilizacijske takse, blokirala dijalog, 2.252 dana blokira ZSO i čestim nasilnim akcijama destabilizuje situaciju na terenu".

Đurić je ocenio da upravo zbog ovakvih izjava (kosovski premijer) "Ramuš Haradinaj traži da SAD budu jedini posrednik, a minira skupove poput samita u Parizu".

"Poštujemo svačiji stav, ali za ulogu u rešavanju problema potreban je izbalansirani, a ne navijački pristup. Ako ovako misle da nateraju Prištinu da ukine takse, nastavi dijalog i ponaša se odgovorno, bolje da odmah odustanu, pre nego što još štete bude pričinjeno", istakao je Đurić.

"Đura će ti oprostiti što te je tukao" je samo filmska sentenca, iz legendarnog srpskog filma, ali se ne može primeniti na razgovor sa Srbijom", zaključio je šef Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije