ČEPURIN U KNjIZI: Dobro je da nas vode Vladimir i Aleksandar

Tanjug/Novosti Online

12. 06. 2019. u 22:41

ЧЕПУРИН У КЊИЗИ: Добро је да нас воде Владимир и Александар

Aleksandar Čepurin; Foto: N. Paraušić

U odlomku knjige pod nazivom "Aleksandar, Petar, Vladimir", u koji je Tanjug imao uvid, Čepurin ocenjuje da je zanimljivo da su najznačajniji vladari u Rusiji i Srbiji imali imena Aleksandar i Petar
Odlazeći ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin u svojoj maloj knjizi eseja o Srbiji i Srbima, koju je na večerašnjem prijemu povodom Dana državnosti Rusije poklonio predsedniku Aleksandru Vučiću, između ostalog, povlači paralele među imenima najznačajnijih vladara u Rusiji i Srbiji, a piše i o susretima sa ocem srpskog predsednika i njegovoj emotivnoj reakciji na film "Balkanska međa".

"Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar", navodi Čepurin u knjizi.

U odlomku knjige pod nazivom "Aleksandar, Petar, Vladimir", u koji je Tanjug imao uvid, Čepurin ocenjuje da je zanimljivo da su najznačajniji vladari u Rusiji i Srbiji imali imena Aleksandar i Petar.

PROČITAJTE JOŠ: PRIJEM POVODOM DANA RUSIJE - Vučić: Odnosi Srbije i Rusije danas najčistiji

"U Rusiji je bilo tri cara Aleksandra - prvi je pobedio Napoleona, drugi je sproveo najvažnije socijalno-ekonomske reforme, trećeg pamte kao cara-mirotvorca. Ne može se ne spomenuti ovde i legendarni knez Aleksandar Nevski", navodi Čepurin.

U tom smislu, podseća i da je u Srbiji kralj Aleksandar poznat kao ujedinitelj jugoslovenskih naroda i uspešan vladar.

Takođe, kako navodi, veliki ruski imperator Petar I preporodio je Rusiju, dok je srpski kralj Petar zauvek ostao u sećanju svog naroda kao pobednik u Prvom svetskom ratu.

"Uzgred, i u Rusiji i u Srbiji, Petri II nisu se odlukovali izuzetnim državnim nadarenostima", konstatuje ambasador.

Čepurin ističe i da veliki značaj za rusku istoriju ima ime Vladimir, popularno i u Srbiji, te podseća da je u 10. veku Vladimir krstio Rusiju, u 20. veku bio je Vladimir Lenjin, a u 21. veku - Vladimir Putin.

"Postoje i druge paralele. Josif Staljin i Josip Broz Tito. Obojica su pripadnici druge narodnosti, obojica su ušli u istoriju kao izuzetne, ali veoma nejednoznačne figure", navodi Čepurin.

U drugom odlomku iz knjige, pod nazivom "Anđelkove suze", Čepurin navodi da se često sretao sa ocem predsednika Vučića, Anđelkom Vučićem, kojeg opisuje kao druželjubivog, otvorenog, mladolikog i skladnog čoveka.


PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ ČESTITAO PUTINU: Dan Rusije je više od praznika

Navodi i da su nedavno zajedno bili na ceremoniji uručenja nagrada "Pečat vremena", da su se često susretali u "Ruskom domu", a da su se pre nekoliko meseci našli i na projekciji filma "Balkanska međa".

"Video sam kako Anđelko blisko srcu prima ono što se događa na ekranu. Na samom kraju filma, kada je junak podstaknut dobrim ''taksistom'' Kustricom pošao u susret svooj dragani, Anđelko je zasužio. Očevi predsednika takođe plaču", konstatuje ambasador.

Inace, Čepurin je predsedniku Vučiću večeras uručio prvi primerak pomenute knjige na ruskom jeziku.

ODLOMAK IZ KNjIGE

Ministar Nenad Popović, čiji je otac bio dugogodišnji prijatelj predsednika Gosplana SSSR Nikolaja Bajbakova, ispričao je po rečima svoga oca začuđujuću priču sovjetskog ministra, tipičnu za ono vreme.

Godine 1943. Nemci su zauzeli Severni Kavkaz i prišli Bakuu, gde se dobijala praktično sva nafta SSSR-a. J. Staljin je pozvao mladog ministra Nikolaja Bajbakova
i rekao mu: „Druže Bajbakove, potrebna nam je nafta ne iz Bakua, već iz novog regiona SSSR-a. Dajem 3 meseca“.
Bajbakov je odgovorio: „To je nemoguće, druže Staljine“. Staljin nije dozvolio nikakvu raspravu, samo je tiho rekao: „Ako bude nafte – biće Bajbakova. Ako ne bude nafte – neće biti Bajbakova“.

Kroz dva i po meseca počeli su da dobijaju naftu u Tatarstanu i Baškortostanu. Dobijaju je i danas. A Bajbakov je ostao ministar, zatim legendarni predsednik Gosplana SSSR. Proživeo je skoro 100 godina, do 2008. godine. Njegovo ime danas nose ulice, škole, brodovi i avioni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Boban

13.06.2019. 00:02

Hvala gospodinu Čepurinu na sve što je učinio za našu zemlju i želim mu sve najbolje u daljoj karijeri.

Brane

14.06.2019. 18:02

Putin i Vučić su još više učvrstili vekovno prijateljstvo Srba i Rusa.