Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je suština predstojećeg samita u Parizu da se Priština natera da ukine takse.

"Tek tada je moguć dijalog", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Slovačke i predsedavajućim OEBS-a Miroslavom Lajčakom.

Pročitajte još: DAČIĆEV POTPIS NA VALUTI SAD: Kosovo je Srbija na novčanici od 100 dolara (FOTO)

Dačić je rekao da je veliko pitanje šta se može očekivati u narednom periodu i istakao da je Srbija "spremna da nakon ukidanja taksi ponovo sedne za pregovarački sto".

"Dijalog je na reanimaciji", rekao je Dačić i dodao da od "reanimatora" zavisi da li će ta reanimacija uspeti, "koliko su oni uspešni da udahnu novi život dijalogu".

Lajčak je rekao da ne želi da spekuliše šta će biti u Parizu ali da je svaka prilika za razgovor dobra.

LAJČAK: EU IMA SNAGU DA SE NOSI SA KOSOVSKIM PITANjEM

Dijalog Beograda i Prištine mora da vodi Evropska unija i ne bi trebalo otvarati paralelni proces sa istim ciljem, izjavio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Slovačke i predsedavajući OEBS Miroslav Lajčak.

"Želim da vidim EU kao lidera koji vodi procese i rešava probleme u Evropi, posebno na Balkanu koji ima prerspektivu da postane deo EU", rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u MSP.

Navodeći da je došlo do stagnacije u dijalogu, Lajčak je rekao da ne vidi razlog da se dijalog Beograda i Prištine ne nastavi.

"Ne sumnjam u snagu i kapacitet EU da se pregovori nastave", rekao je Lajčak.

Upitan za očekivanja od samita u Parizu Lajčak je ocenio da je svaka prilika da se vode razgovori između EU i regiona Zapadnog Balkana korisna.

Lajčak je ocenio kao dobro što će i u Parizu biti pokazano interesovanje za nastavak dijaloga, što je kako je ocenio, dobra stvar.

"Želim da vidim smanjenje tenzija, nastavak dijaloga i ukidanje taksi na robu iz Srbije", kazao je Lajčak i zahvalio Srbiji na ulozi faktora stabilnosti, jer, kako je ocenio, ona u regionu još nije garantovana.