Француске странке нас неће у ЕУ, тврде да сад није време

Г. Ч.

05. 04. 2019. у 20:35

Француске странке нас неће у ЕУ, тврде да сад није време

Натали Лоазо,Фото Танјуг

Носиоци изборних листа за Европски парламент у Паризу се изјашњавали и о Србији

СРБИЈА није добродошла у ЕУ - оцене су из Париза. То може да се закључи из прве велике дебате коју је, уочи гласања за Европски парламент, организовала француска национална телевизија, уз учешће 12 носилаца изборних листа.

На питање да ли су за то да Србија, као једна од земаља које су највише одмакле у процесу европских интеграција, с перспективом учлањења 2025, буде једног дана примљена у чланство, десет кандидата отворено је било против тога, један је био уздржан, а само двоје су гласали "за". "Против" је гласала и Натали Лоазо, доскорашњи министар европских послова Француске, која је недавно посетила Београд, а сада предводи листу владајуће Макронове странке РЕМ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Србија драгоцен партнер, Чешка подржава њен улазак у ЕУ

Жан-Кристоф Лагард, испред Уније демократа и независних, један од двојице који су гласали "за", поручио је да не би било праведно да Србија не буде прихваћена када су већ примљене Словенија и Хрватска, али да би пре тога ЕУ морала да буде реформисана. Најгласнији у одбрани Србије у ЕУ био је Рафаел Гликсман, испред левичарске фузије социјалиста и групације "Јавни трг", истичући да је гласање било "фестивал демагогије".

- Србија је европска земља. Нећемо, ваљда, да кажемо да смо "против" само зато што су пред нама избори? - упитао је Гликсман.

Представник странке Марин ле Пен, Жордан Бардела, поручио је да постоји евидентно пријатељство према Србима и Србији, али да је проширење Уније отишло предалеко. Једини уздржани, Франсоа Аселино, испред Народне републиканске уније, истакао је да поштује међународно право и да је на грађанима Србије да одлуче да ли ће да уђу у ЕУ или не, тим пре што се он залаже за излазак Француске.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Нр

05.04.2019. 20:47

Кад ћемо СРБИ више да научимо, западне земље немају сталне пријатеље, имају само сталне интересе!!!

Posmatrač iz Nemačke

05.04.2019. 22:02

Ima Boga! Pozlatilo se Francuzima koji žele da spasu Srbiju od ulaska u bnakrotnu EU! Da su naši političari pametni, ali nažalost nisu, trebalo bi da odmah "zamrznu" sve pregovore do daljeg jer im je jasno stavljeno do znanja da od ulaska Srbije u EU nema ništa! Treba se ozbiljnije okrenuti Rusiji i Kini, a od država nemačkih kolonija, u koju čak i Francuzi ubrajaju svoju državu, dići ruke i gledati samo sebe. Ili je priča naših o pristupu SRB bila samo bacanje prašđine našem narodu u oči ?

Bole

05.04.2019. 22:19

dobro je. stite nas od evropskih vrednosti. Bog upravlja svima pa i našim (ne) prijateljima.