PARLAMENTARAC koji odluči da promeni stranačke boje, posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi poslanički klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun.

Ovo će, kako saznajemo, najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, donetom pre osam godina. Na tom dokumentu počela je da radi predsednica Maja Gojković, a cilj je da se spreči da oni koji nisu ni učestvovali na izborima kasnije, zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u klupama. Takođe, namera je i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu u suparničku stranku i brane nešto sasvim drugo.

Gojkovićeva, za "Novosti", kaže da je zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih "pravilnika" iz Evrope:

- Pitanje "preletača" može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjaju.

Na naše pitanje - može li prepreka da bude to što je "poslanik vlasnik mandata", ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.

Pročitajte još - Maja Gojković: Kompromis, pa sednica o Kosovu

Maja Gojković

- Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni - priča Gojkovićeva.

Takođe, jedna od promena mogla bi biti i vezana za manipulacije sa procedurom, za šta se vlast i opozicija optužuju međusobno. Naime, predstavnici vlasti podnose stotine amandmana, a opozicionari gomile dopuna dnevnog reda. Svakako da se ne može zabraniti nikome da radi jedno ili drugo, ali se mogu uvesti kriterijumi da te promene koje traže budu suštinske, a ne samo formalne. Na primer, da se u amandmanima ne traži promena jednog slova u zakonu ili da se podnosi novi akt u kojem piše da treba obrisati važeći propis.

ETIČKI KODEKS

U PARLAMENTU se poslednjih godina često govorilo o etičkom kodeksu koji bi se odnosio na ponašanje poslanika. Gojkovićeva kaže da "jako mali broj evropskih skupština ima takav dokument":

- Sada na tome rade Slovaci, Česi, Austrijanci. Zamolila sam ih da i nas uključe - kaže predsednica Skupštine.