SEDNICA o KiM biće održana kada budemo imali određene naznake kompromisnog rešenja o kojem će parlament reći svoje mišljenje. Želim ozbiljnost, a ne da samo pokažemo kako postoje političari koji se slažu sa onima u Prištini da Srbija ne treba ništa da dobije. I da raspravu koriste da vređaju predsednika Aleksandra Vučića ili premijerku Anu Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ - Martinović: Zapanjujući prostakluk Veselinovića

Ovako u intervjuu za "Novosti" - na pitanje da li je došlo vreme da se u parlamentu polemiše o pregovorima Beograda i Prištine - odgovara Maja Gojković, predsednica Skupštine.

PROČITAJTE JOŠ - BIVŠI VOZAČ O DELIMA NESTALIM IZ SKUPŠTINE: Slike prebačene u štab DOS-a

* Vikend su obeležile Tačijeve provokacije, razgovori naše i albanske strane su turbulentni. Možda bi bilo korisno čuti mišljenje poslanika?

- Političari iz Prištine provociraju Beograd koji ulaže napore da postignemo kompromis i žele da anuliraju našu posvećenost pronalaženju rešenja zbog stabilizacije regiona. Žele status kvo, što nikome ne donosi korist. Poslanici koji se nalaze u različitim klubovima, a danas podržavaju Savez za Srbiju odbili su poziv predsednika za unutrašnji dijalog o KiM. Pokazali su da drugo rešenje nemaju, osim onog kada su namernim delovanjem potpomogli nezavisnost Kosova, pogrešno postavili pitanje pred MSP, izmestili pitanje KiM iz UN, gde ima mnogo više razumevanja za naše stavove, u EU.

* Na poslednjem Glavnom odboru SNS Vučić je najavio promene u partiji. Pomenuo je i da će se povući...

- Vanredni kongres je 2019. i to će biti priprema za redovne izbore 2020. godine. Njegova vizija je da treba neko drugi da dođe na čelo stranke. Smatram da on treba da ostane, a da do drugih promena i podmlađivanja stranke mora da dođe. Vučić svojim autoritetom dobro spaja naše različitosti i ne vidim ko bi mogao da bude alternativa njemu.

* Lider SNS kritikovao je članove, ali i partnere da nisu dovoljno branili premijerku od napada...

- Neki je nisu branili uopšte i nisu osudili brutalan napad kao ni jezik mržnje usmeren prema svim ženama koje se usude da se bave politikom. Pozivanje na silovanje i poziv narodu da to gleda je nešto najgore što sam čula za 28 godina bavljenja politikom. Imate one koji se često oglašavaju na temu rodne ravnopravnosti, a sada ih nigde nije bilo.

* Mislite na Zoranu Mihajlović?

- Na sve kojima je upućena kritika. Sada se videlo ko vodi piarovsku borbu za ravnopravnost žena, a ko to suštinski i misli. Prava borba ne podrazumeva lepe govore i konferencije, a onda se ne radi ništa. Kada se desio fizički napad na mene u kabinetu mnogi su ćutali.

* Da li je na GO SNS rekonstrukcija vlade bila pomenuta?

- Ne. Ali predsednik je kritikovao neke ministre da nisu tu samo da bi se slikali, zivkali novinare da izaberu najlepšu fotografiju već moraju suštinski da zagovaraju politiku vlade. Moj zaključak je da neki od njih predugo sede u vladi. Možda bi trebalo da se odmore.

* Opozicija se žali da im je uskraćeno pravo govora i da ih često kažnjavate...

- Retko se viđamo sa opozicijom jer ih mrzi da dolaze. Imali smo priliku da vidimo da Balša Božović iz DS izračuna kada bi trebalo da govori, pa je stigao u sedam po podne, ali smo bili završili. Vreme za diskusiju srazmerno je broju glasova koje su od građana dobili na izborima.

* Zameraju i ne mogu da dođu na red i postave pitanje ministrima?

- Koliko god poslanika da stigne da postavi pitanje svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, odnos je pet prema jedan ili sedam prema jedan, u korist opozicije. Oni su se pocepali, pa su samo iz DJB stvorena tri kluba, pa onda idu predstavnici Zorana Živkovića, pa oni iz Saveza za Srbiju... Eventualno stigne Marijan Rističević iz vlasti.


* Očekujete li da će deo ukradenih slika petog oktobra 2000. biti pronađen?

- Čak 99 odsto građana pre izložbe "Umetnost koja čeka pravdu" nije znalo koliko je dela nestalo. Posle svedočenja bivšeg zaposlenog Skupštine da je dobio nalog tadašnjeg generalnog sekretara Milana Lučića da slike preveze u štab DOS-a, u Skupštinu grada, možda dođemo do tragova šta dalje. Neću prestati da verujem da će biti vraćene.

MIĆUNOVIĆEVA GREŠKA

SUD je prijavu parlamenta protiv nepoznatih kradljivaca umetničkih dela odbacio kao zastarelu...

- To govori o nesavesnom delovanju Dragoljuba Mićunovića, tadašnjeg predsednika parlamenta, koji nije odmah podneo prijavu. On je tako izjednačio političke rezultate sa krađom, ne ja. Činjenica da neću da odustanem izazvala je niz uvreda. Rekli su da sam Gebelsova beba. Samo da kažem tim neobrazovanim ljudima: Gebelsova jedina veza sa parlamentom je što je učestvovao u spaljivanju Rajhstaga. Zato mislim da su oni projektovali svoju nečistu savest.