EU OŠTRO UPOZORILA ALBANCE: Ni ne pomišljajte na promenu granica

Tanjug

21. 09. 2018. u 21:59

Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

ЕУ ОШТРО УПОЗОРИЛА АЛБАНЦЕ: Ни не помишљајте на промену граница
Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

Na to upozorava portparolka EK Maja Kocijančić.

"I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim”, poručila je Kocijančić.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ”otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično ”ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u "trenutku kada predsednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije".

”Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvema stranama je potrebno prostora za diskusiuje i miran atmosfera gde će mudrost i liderstvo preovladati”, poručila je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balknu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju mirgacija, upravljanja granicama i bezbednosti.

Napmenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak.

Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u celom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.

”Naši zajednički napori sa svim prtnertima na Zapadnom Balkanu i dobra sardnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbeđivanjen uslova za bezbedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU”, zaključila je Kocijančić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

lako je tuđim k* gloginje mlatiti

21.09.2018. 22:44

Upozorite vi njihove mentore, mozda bude imalo vise efekta(a da, ne smete naravno)

naranca

22.09.2018. 00:21

@lako je tuđim k* gloginje mlatiti - @lako pa zar ne vidis domacine???Oni.oni...….N.-su njihovi mentori!!!!!!!!!!

Evropski nacionalista za EU

21.09.2018. 23:13

Narodima na Balkanu odgovara STABILAN i TRAJAN MIR , koji nije moguć bez REALNIH nacionalnih država koje bi sve bile u EU (isto kao drugi narodi u Evropi).

Realista na terenu

21.09.2018. 23:32

@Evropski nacionalista za EU - To znači : 1).Srbiji ide Srpska i sever Kosova, 2). Albaniji ostatak Kosova sa ZSO koje dobijaju veliku autonomiju i zaštitu srpskih svetinja, 3).Bošnajcima i Hrvatima ostaje Federacija BiH, 4). Albancima i Makedoncima Severna Makedonija.

Volim Srbiju.

21.09.2018. 23:18

Treba Siptarima jasno reci :Kosovo i Metohija nikada nije bilo vase i nece ni biti dok je ijenog srbina ziva na zemlji. Siptari srecna vam Tirana i jos dalje. Kosovo i Metohija je Srbija zauvek.Oni koji ne mogu to da shvate SIKTER.

gazi

24.10.2018. 12:09

@Volim Srbiju. - po nadimku volis srbiju ali i srbiju volis pored kompjutera ajde pokusaj doçi na kosovo i da vidimo koliko ti i osali komentatori volite srbiju

Noli

20.11.2018. 18:39

@Volim Srbiju. - Au bre što si glup.Jesi se ti rodio pre 2008 il si do malopre bio u komi???Pa čoveće Kosovo je več preko 10 godina samostalna drżava a ti maštaraš još.."magarcu pojeo vuk pola buta.a on zatvara oči u nadi da sanja"...

Antigon

26.12.2018. 01:32

@Volim Srbiju. - Pa sta vam briga sta dve sasvim druge drzave medjusobno dogovore.Gledajte vash dvor za druge zemlje ne berite Gajle.

jelisaveta

21.09.2018. 23:30

Evropa je "kurva"! Kako njima odgora to i pricaju,pa i slucaj ako se dogovore Beograd i Pristina odobravaju promenu granica.Znaci pristaju da se srbi i albanci mogu da rade sta im je zelja a albanci i albanci i srbi sa srbima ne mogu! Velika glupost.

Naivni Gedža

21.09.2018. 23:34

Sve to uvijeno u tri oblande. Da slučajno ne uvrede jadnoga Haradinaja.. Muka mi je od ove birokratizovane EU.

Vatro Marx

21.09.2018. 23:39

Ne vjerujem Bruselu , To se vec odavno zna da siptari su najsvili da ce biti jedna drzava ideja velika Albanija. Kako kaze nas narod zeljezo se kuje dok je vruce sve to skriveno zapad podrzava hoce da se jos krv proliva na Balkanu.

GALEB BIJELI- ANTE BAN

22.09.2018. 08:05

Ovo je još jedna izvanredna, veličanstvena pobjeda srpskog dvojca Vučić-Dačić! Kad je u pitanju Kosovo, Vučić i Dačić idu iz pobjede u pobjedu; sada je rezultat meča Vučić- Tači barem 20 prema nula za Vučića!

Бата Коле

03.11.2018. 10:38

А Албанци су се због тога јако забринули. Само је оста

oldlala

22.11.2018. 19:01

Sve sto su dobili ostvarili su silom,diplomatski-politicki nisu ostvarili nista i sad posto neumeju drugacije pokusavaju ono sto jedino i umeju da koriste silu,do koje mere ce to ici videcemo.

BOGDAN

26.12.2018. 06:13

briselu i eu moze da poveruje samo osoba koja PASE TRAVU i poje VODU iz KANALA,Ovo sto vi pisete je jevtina imperijalisticka PROPAGANDA.SRPSKI NAROD NEKE DA KLEKNE NA KOLENA I NIKO IZ SRBIJE NEMA PRAVO DA POKLANA SRPSKO KOSOVO I METOHIJU SIPTARIMA I NIKAKV DOGOVOR I POTPIST SA IMERIJALISTIMA ,I POSLE 20 GODINA OD IMPERIJALISTICKE INVAZIJE I OKUPACIJE NASE DRZAVE SRBI NISU NA KOLENA I NIKAD NEKE BITI,SRBI NEKE DA POTPISU BEZ USLOVNU KAPITULACIJU.